Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. veljače 2020.
Komentar

kolumna DENIS ROMAC Populizmom protiv populizma

DENIS ROMAC Populizmom protiv populizma
DENIS ROMAC Populizmom protiv populizma
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2019. u 21:21 2019-02-05T21:21:53+01:00

Iako još nije poznat program HDZ-a za europske izbore, govor premijera Andreja Plenkovića na stranačkom skupu u Imotskom otkriva kojim porukama planira još jednom osvojiti hrvatske birače. »Kada vam u Imotski dođu razni prodavati priče i pričati o državotvornosti, nacionalnom interesu, optuživati HDZ za veleizdaju i slične budalaštine, onda im odgovorite vrlo jasno – da pričaju nešto što ne stoji«, poručuje Plenković imotskim HDZ-ovcima. 
Premijer pritom uvjerava kako je članstvo u EU za Hrvatsku dobro, nudeći i krunski dokaz, Pelješki most, kojeg ne bi bilo bez bespovratnih sredstava iz europskih fondova, čime se suprotstavlja sve brojnijim i sve agresivnijim domaćim populistima i suverenistima, koji se protive hrvatskom članstvu u EU.

Jasno je zašto su Plenkoviću europski izbori važni. Oni za njega nisu samo još jedni izbori na kojima HDZ mora pobijediti, nego izbori na kojima će se testirati njegov projekt »umjerenog« i »europskog« HDZ-a. Na ruku mu idu besmislice samoproglašenih suverenista i apsurdnost njihove borbe za »suverenost Hrvatske« u trenutku kada je Hrvatska već pet i pol godina punopravna članica EU-a.

Iako je činjenica da Hrvatska zapravo još uopće nije kapitalizirala svoje članstvo u EU-u, naši suverenisti sanjaju o ponovnom preuzimanju kontrole nad zemljom, ne shvaćajući da Unija za malu i nevažnu zemlju poput Hrvatske nema alternative.

Plenković zapravo može biti sretan s takvim populistima, koji mu pomažu da se može nametnuti kao jedina brana njihovu dolasku na vlast, poručujući biračima da biraju između njegove »stabilnosti« i njihovog kaosa. No njihov jeftini populizam, kolikogod bio neubrojiv, još uvijek nije glavni problem Hrvatske. Naš ključan problem je populizam vladajućih. Dok se u europskom kontekstu pokušava profilirati kao borac protiv populista, Plenković istodobno predvodi HDZ, stranku koja je populistička stranka par excellence, i to od svog osnutka do danas.

Jer po čemu je Plenkovićev HDZ manje populistički od Karamarkovog HDZ-a? Kada je riječ o europskim vrijednostima kao što su vladavina prava, sloboda medija i demokracija, Hrvatska i u Plenkovićevom mandatu sustavno propada, što se potvrđuje u svim relevantnim istraživanjima. Na indeksu percepcije korupcije Hrvatska iz godine u godinu stoji sve lošije, što znači da je »borba protiv korupcije« uoči ulaska u EU u Hrvatskoj shvaćena isključivo kao predstava za europske oči. Slično je bilo i s indeksom demokratskih sloboda i slobodom medija. Bez slobodnih medija Hrvatska ne bi mogla postati članica EU-a, dok o stanju medijskih sloboda danas zorno svjedoče karikaturalne presude hrvatskih sudova protiv medija, ali i ne samo one. Čime se za to vrijeme bavi Plenkovićeva stranka? Isključivo populizmom: Domovinskim ratom, zatim Franjom Tuđmanom, a odnedavno i vojskom. Militarizacija je postala glavna preokupacija vladajućih, koji populistički uvjeravaju da je to pitanje svih pitanja. I sada tim omiljenim temama vladajućih, dakako, valja pridodati i populističku borbu protiv populizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.