Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo

kolumna DENIS ROMAC Oslobađanje Europe

Emmanuel Macron / Reuters
Emmanuel Macron / Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 17:21 2018-11-16T17:21:27+01:00

Trump zna da bi u tom slučaju, kada bi postojala europska vojska, i nabave bile koordinirane na europskoj razini, pa tada Belgija ne bi kupovala zrakoplove od Amerikanaca, kao ni Hrvatska od Izraelaca, nego isključivo od europskih proizvođača. Novac za kupovinu oružja ostajao bi u Europi, a to je ono što Trump ne može podnijeti. No destruktivni američki predsjednik sam se doveo u takvu situaciju

mancipacija Europe od Amerike, sada je to očito, postaje neizbježna. Iako su prvi europski koraci zasad još nesigurni, taj je put, čini se, nepovratan. Pogrešno je, međutim, taj proces povezivati isključivo s neočekivanim usponom Donalda Trumpa, nepolitičara na najmoćnijoj političkoj funkciji na svijetu. On je europsku emancipaciju od transatlantskog »velikog brata« samo ubrzao.

Još koncem Hladnog rata pojavile su se prve pukotine u savezu koji je stvorio zapadni svijet kakav poznajemo. Američka doktrina globalne prevlasti nije trpjela konkurenciju, pa čak ni »savezničku«. Razilaženje starih saveznika se nije moglo prikriti čak ni u vrijeme »prijateljskog« predsjednika Obame.

Sjetimo se samo znamenite izjave Victorije Nuland, moćne diplomatkinje u Obaminoj administraciji, koja je na vrhuncu ukrajinske krize na primjedbu kako će EU reagirati na američko kadroviranje nove ukrajinske vlasti odgovorila: »Fuck the EU!«.

Trump je svojim nediplomatskim stilom transatlantsko nepovjerenje samo doveo do usijanja. Ni njegov posljednji dolazak u Europu na obilježavanje stote obljetnice konca Prvog svjetskog rata nije moglo proći bez optužbi na račun europskih čelnika, ponajprije njegova domaćina Emanuela Macrona.

Zanimljivo je, međutim, da je Trumpov bijes izazvao Macronov prijedlog stvaranja jedinstvene europske vojske, kao i Macronova kritika nacionalizma, u kojem francuski predsjednik vidi suprotnost istinskom patriotizmu, u čemu se Trump očito prepoznao s obzirom na to da se nedavno na jednom predizbornom skupu sam nazvao »nacionalistom«.

Macronov prijedlog o europskoj vojsci u očito koordiniranom istupu ubrzo je podržala i kancelarka Merkel, što znači da iza prijedloga jedinstvene vojske stoje najmoćnije članice EU-a, Francuska i Njemačka.

Macronovu ideju, koja zapravo i nije Macronova, jer se periodično pojavljivala i još brže nestajala od samih početaka ujedinjenja Europe do danas, Trump je dočekao na nož. Trump ne zna zbog čega bi Europa imala vlastitu vojsku iako je upravo on u protekle dvije nebrojeno puta optuživao Europu da ne odvaja dovoljno za svoju obranu i da se bogate europske zemlje oslanjaju isključivo na NATO, koji nesebično financiraju Amerikanci. No to je još jedna tipična Trumpova podvala.

Netočno je da SAD financira 80 do 90 posto troškova NATO-a, kao što tvrdi Trump, kao što je netočno i da je NATO teret Amerikancima. Štoviše, upravo je američka vojna industrija najviše profitirala od NATO-a, jer članice tog saveza najviše oružja kupuju upravo od američkih proizvođača. Ovih je dana odluka Belgije da svoju borbenu flotu dotrajalih F-16 zamijeni eskadrilom novih američkih lovaca F-35 izazvala salvu negodovanja u Parizu, budući da i Francuska proizvodi slične borbene zrakoplove.

Riječ je o belgijskom vojnom poslu stoljeća, s obzirom na to da će 34 američka borbena zrakoplova stajati četiri milijarde eura, a u četiri desetljeća njihove eksploatacije cifra će se popeti na čak 15 milijardi. Macron je poručio belgijskom premijeru Charlesu Michelu da je njegova odluka u suprotnosti sa strateškim europskim interesima, a belgijskom odlukom nisu bili zadovoljni ni u drugim europskim zemljama koje proizvode borbene zrakoplove.

Upravo se u tome krije razlog Trumpova bijesa najavom stvaranja zajedničke europske vojske. On zna da bi u tom slučaju, kada bi postojala europska vojska, i nabave bile koordinirane na europskoj razini, pa tada Belgija ne bi kupovala zrakoplove od Amerikanaca, kao ni Hrvatska od Izraelaca, nego isključivo od europskih proizvođača. Novac za kupovinu oružja ostajao bi u Europi, a to je ono što Trump ne može podnijeti. No destruktivni američki predsjednik sam se doveo u takvu situaciju.

Upravo je Trump uništio NATO, budući da Europljani, zahvaljujući američkom predsjedniku, u NATO-u više ne vide jamstvo vlastite sigurnosti. Trump još nije smogao snage prevaliti preko usana da će Washington poštivati krucijalni 5. članak Sjevernoatlantskog ugovora, u kojem stoji da je napad na jednu članicu ujedno i napad na cijeli savez, zbog kojeg savez i postoji.

Trump je usto najavio i povlačenje američkih snaga iz Njemačke, koje su ondje stacionirane od konca Drugog svjetskog rata, kako bi štitile američke ratne stečevine u Europi. Šokantnom najavom američkog povlačenja iz sporazuma o zabrani nuklearnog oružja malog i srednjeg dometa Trump planira demontirati jedan od temelja europske poslijeratne sigurnosti, što će Europu ponovno pretvoriti u potencijalni poligon američko-ruskog ograničenog nuklearnog rata.

Zbog svega toga Europljani više ne vjeruju Trumpu i NATO-u, u kojem Amerikanci vode glavnu riječ. Stvaranje europske vojske značit će i gašenje NATO-a, iako to u ovom trenutku nitko ne želi reći. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će se u novonastaloj situaciji postaviti Hrvatska, koja je u proteklom razdoblju vodila servilnu proameričku politiku, često pretpostavljajući svoje članstvo u Uniji članstvu u NATO-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.