Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Komentar

kolumna DENIS ROMAC Orban se previše druži s Chuckom Norrisom

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 17:53 2018-12-04T17:53:59+01:00

Nekoliko dana uoči Orbanova dolaska u Hrvatsku iz Budimpešte je stigla vijest da je mađarski premijer bijesan na Hrvatsku. Razbjesnila ga je obnova tjeralice za prvim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem, iako je Mađarska netom prije deblokirala ulazak Hrvatske u OECD.

Zeleno svjetlo za Hrvatsku stiglo je nakon što su HDZ-ovi europarlamentarci odbili podržati pokretanje postupka protiv Mađarske zbog kršenja temeljnih europskih vrijednosti, iako je Hrvatska jedna od prvih i najvećih žrtava Orbanove nedemokratske regresije, zbog koje Europa i pokreće postupak protiv Mađarske.

Upravo predmet Hernadi predstavlja eklatantan primjer kršenja temeljnih europskih vrijednosti od strane mađarske vrhuške, koja osporava hrvatski zahtjev za izručenjem, tvrdeći da Hernadi u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, dok je upravo Orban kod kuće već odavno presudio neovisnom pravosuđu, pretvorivši ga u produženu ruku svoje autoritarne politike. I Europski sud u Luksemburgu potvrdio je da Mađarska nije imala pravo odbiti uhidbeni nalog, no mađarski je sud u ponovljenom postupku donio istu odluku s istim obrazloženjem, vrijeđajući zdrav razum i europsko pravo.

I podizanjem žilet-žice na granici prema Hrvatskoj i Srbiji Orban je, pretvorivši svoju zemlju u simbolički konc-logor, poslao uvredljivu poruku Hrvatskoj i Europi, čime je počela njegova manipulacija problemom izbjeglica i migranata. I blokadom ulaska Hrvatske u OECD Mađarska je prekršila europsko pravilo prema kojem se članice EU međusobno podržavaju kada je riječ o članstvu u OECD-u.

Mađarska je pak taj slučaj politikantski iskoristila za još jednu ucjenu Hrvatske, iako je, znamo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tada kazala kako Mađarska ne ucjenjuje Hrvatsku nego samo štiti svoje interese. Predsjednica je tako zorno pokazala kako se štite mađarski interesi i, da stvar bude nevjerojatnija, to je izjavila u – Budimpešti.

I kako je Plenkovićev HDZ odgovorio na višestruku pljusku iz Budimpešte? Tako što je kalkulantski podržao Orbanov Fidesz, stranku koja s HDZ-om dijeli članstvo u Europskoj pučkoj stranci, iako Fideszu tamo već dugo nije mjesto. I sada se Orban ljuti što bratska suradnja HDZ-a i Fidesza nije proširena. Odatle »trn ispod nokta« o kojem govori. No riječ je samo o dobroj glumi. Ovih se dana ipak previše družio s Chuckom Norrisom.

Upravo je Orban najodgovorniji za trn ispod nokta. I to ne jedan, premda uvjerava da slučaj Hernadi smatra pravnim pitanjem i da se u Mađarskoj politika ne upliće u pravna pitanja. Zato je od sastanka u Banskim dvorima bilo važnije ono što se jučer dogodilo na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje je izvanraspravno vijeće ponovno odredilo istražni zatvor Hernadiju. Ovo je pitanje pravne države i Hrvatska mora bezuvjetno inzistirati na Hernadijevom izručenju, iako je Orban došao u Zagreb zato da taj zahtjev zaobiđe.

I zato je Orban iz Zagreba – i dobro je ako je bilo tako – jučer otišao ljući no što je u njega stigao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.