Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo

kolumna DENIS ROMAC Naš povijesni poraz

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2018. u 21:04 2018-09-07T21:04:00+02:00

Mnogi će se vjerojatno zapitati što nam se to dogodilo da smo u nekoliko godina od humanih i suosjećajnih postali agresivni i brutalni prema bespomoćnim ljudima? Gdje je nestala naša ljudskost? Međutim, vjerojatno se Hrvati nisu puno promijenili, no promijenilo se mišljenje naših nalogodavaca, a s njime i odnos naših čelnika prema migrantima

Od sramotnog batinaškog ponašanja naše policije prema migrantima sramotniji su jedino pokušaji opravdavanja takve politike. Rukovodeći se onom starom »Što je više kleveta i laži...«, policija ustrajava na tezi da nema nasilja prema migrantima, premda je – zahvaljujući  masovnosti nasilja na granicama i radu aktivista nevladinih organizacija i medija – istinu nemoguće prikriti.

Nakon što je šokantne podatke o brutalnom odnosu naše policije prema migrantima objavio i UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice, Božinovićevo ministarstvo objavilo je znakovito priopćenje u kojem poručuje da se dosad, pazite, ni jedna UNHCR-ova pritužba o nasilju nad migrantima nije pokazala utemeljenom.

U nastavku MUP tvrdi da je odgovorio na sve zaprimljene pritužbe, ali da se većina pritužbi zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti, na temelju čega se zaključuje da se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom.

Ako »većinu pritužbi« nije bilo moguće provjeriti, kako je onda MUP utvrdio da su pritužbe neutemeljene? Ili su pritužbe proglasili neutemeljenima samo zato što im, prema MUP-u, nedostaju »konkretni podaci«.

Teško je reći kakvi to »konkretni podaci« MUP-u trebaju. UNHCR u svom šokantnom izvješću pod nazivom »Putovanja očajnika« nije mogao biti konkretniji. U izvještaju se tako tvrdi da je oko 2.500 izbjeglica i migranata od početka godine vraćeno iz Hrvatske, a među njima je i 1.500 onih kojima su hrvatske vlasti uskratile pristup postupku odobravanja azila, dok ih je čak 700 prijavilo nasilje i krađe.

Policija je najprije dugo šutjela o optužbama da njezini pripadnici mlate nezaštićene migrante, da bi sada uvjeravala da su sve pritužbe provjerene i da nijedna od njih nije utemeljena. Bilo bi zanimljivo vidjeti u kakvom je to postupku utvrđeno, s kojim dokazima i argumentima.

Zanimljivo je da MUP pritom pokušava diskreditirati potresni UNHCR-ov izvještaj i tvrdnjom da se i taj izvještaj poziva na »već nebrojeno puta odbačene i neprovjerljive informacije« britanskog Guardiana, premda Guardian nije primaran izvor na koji se poziva UNHCR. Takvim potezom MUP samo dodatno potvrđuje svoje nesnalaženje.

U MUP-u, naime, očito ne shvaćaju da nisu uspjeli uvjerljivo demantirati ništa od onog što je objavljeno u Guardianu, jednom od najcjenjenijih listova na svijetu.

Jer dok Guardian i drugi mediji objavljuju šokantne priče o maltretiranju i prebijanju »ilegalnih migranata«, o otvaranju rafalne vatre na kombi pun djece, o tome kako je policija kod Tovarnika šestogodišnjakinju poslala u smrt, o otimanju dragocjenosti i novca migrantima prije nego što ih istjeraju iz Hrvatske, policija neuvjerljivo tvrdi da dosad »nije zabilježila uporabu sredstava prisile prema migrantima«, kao i to da policija prilikom postupanja prema migrantima poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo!?!

Na izvješća o brutalnostima i premlaćivanju migranata, MUP uzvraćaju »saznanjima« da se migranti na području BiH međusobno sukobljavaju i ozljeđuju!?

Zato se ne treba čuditi što su se informacije i podaci što ih je objavio Guardian brzo proširile drugim medijima, skrenuvši pozornost europske i svjetske javnosti na nehumano ponašanje hrvatske policije prema migrantima, koje hrvatske vlasti pokušavaju kriminalizirati terminom »ilegalni migranti« i »ekonomski migranti«, kao da je ekonomska migracija ilegalna. Što bismo onda trebali reći za našu gastarbajtersku populaciju razasutu po cijelom svijetu? Je li i ta migracija bila »ilegalna«?

Hrvatska policija proglašava migrante »ilegalnima«, a sama im onemogućava pristup sustavu azila. To u praksi znači da policija migrante, kada ih uhvati, potjera preko granice bez obzira na to što oni zatraže zaštitu i azil.

A migranti pritom mogu biti sretni ako ih još ne premlate i ne opljačkaju. Po povratku u Kladušu i druge migrantske hot-spotove u susjednoj BiH migranti se požale UNHCR-u i drugim međunarodnim i nevladinim organizacijama na to što im se dogodilo u Hrvatskoj, dok hrvatska policija ustrajava na svojoj priči.

»Policija poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ako im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, EU acquisu i nacionalnom zakonodavstvu«, poručuju iz MUP-a.

Uskraćivanjem međunarodne zaštite migrantima Hrvatska krši europsko i međunarodno pravo, no malo je vjerojatno da to čini na svoju ruku. S obzirom na pohvale što na račun hrvatske policije stižu iz Berlina i Bruxellesa, oko toga nema nikakve dvojbe. Hrvatska – doduše prerevnosno – samo provodi trenutačnu politiku EU-a prema migrantima, koja nije samo poraz Europe, nego i naš povijesni poraz.

Mnogi će se vjerojatno zapitati što nam se to dogodilo da smo u nekoliko godina od humanih i suosjećajnih postali agresivni i brutalni prema bespomoćnim ljudima? Gdje je nestala naša ljudskost? Međutim, vjerojatno se Hrvati nisu puno promijenili, no promijenilo se mišljenje naših nalogodavaca, a s njime i odnos naših čelnika prema migrantima. Mi smo, na žalost, u ovom slučaju samo podizvođači. Poslušni i svakako nedorasli povijesnoj odgovornosti, ali ipak samo puki izvršitelji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.