Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Uvodnik Denisa Romca

DENIS ROMAC Lički »plebiscit« o Plenkoviću

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2019. u 16:47 2019-03-08T16:47:57+01:00

Pretjeran angažman Plenkovića i njegovih ministara te izbore pretvara i u svojevrsni, doduše lokalni, plebiscit o Plenkoviću i njegovoj vladavini

Desant HDZ-ovih ministara na Liku ne bi nas trebao začuditi. Sve HDZ-ove vlade i svi ministri koji dolaze iz te stranke uvijek su morali odrađivati svoje epizode u lokalnim kampanjama. HDZ-ovci iz Zagreba uoči svakih lokalnih izbora intenzivno presijecaju vrpce, polažu kamene temeljce, potpisuju ugovore i obilaze gradilišta »na terenu«.

To je dio političkog folklora. Međutim, ipak postoji nešto što ove izbore, kad je riječ o angažmanu HDZ-a, razlikuje od svih dosadašnjih. Ta se razlika ponajprije odnosi na intenzitet tog angažmana. Ni najupućeniji kroničari »stožerne« stranke ne pamte da su se HDZ-ovi ministri na nekim lokalnim ili županijskim izborima toliko izložili i rastrčali uzduž i poprijeko, ne bi li dokazali svoju predanost i posvećenost, kao ovaj put u Lici.

Pojedini ministri ovih su dana više u Lici nego na svom radnom mjestu u Zagrebu. Premda je riječ o HDZ-u, mnogima se to čini pretjeranim. Ovaj se put stječe dojam kao da je doslovce riječ o borbi na život ili smrt, o utrci o kojoj ovisi budućnost HDZ-a, ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini. Time kao da se simbolično potvrđuje prijetnja Darka Milinovića da će njegova pobjeda biti »početak promjena« u Hrvatskoj.

Angažman HDZ-ovih ministarskih perjanica u pojedinim je slučajevima toliki da su čak i u HDZ-u shvatili da je to za imidž HDZ-a kontraproduktivno, jer se pretjerana revnost u Lici opravdano tumači kao slabost HDZ-a, pa su odlučili pojedine ministarske dionice zatajiti od novinara i javnosti.

O silnoj važnosti Like za vladajuće nesumnjivo svjedoči i uočljiva prisutnost HDZ-ovaca iz susjednih županija na HDZ-ovim predizbornim skupovima u Lici. Što tek reći za ponovno aktiviranje Jose Mraovića, »ličkog Tuđmana«, koji je zbog silovanja američke košarkašice Ilishe Jarret odslužio 20 mjeseci zatvorske kazne, osim da je riječ o potezu koji potvrđuje očaj u redovima HDZ-a. Sve to upućuje na još jedan važan zaključak o izborima u Lici, iako nismo sigurni da je on to bio cilj Plenkovićeve operacije u Lici. Politička izloženost stranačkog vodstva i cijele Plenkovićeve vlade u slučaju ličkih izbora, čime su jedni lokalni izbori postali prvorazredno političko pitanje, ličke izbore pretvara i u izjašnjavanje o samom

Plenkoviću i njegovoj vladi, kao i o političkom smjeru kojim vodi HDZ. Pretjeran angažman Plenkovića i njegovih ministara te izbore pretvara i u svojevrsni, doduše lokalni, plebiscit o Plenkoviću i njegovoj vladavini.

A u tom trenutku ti izbori, premda lokalni, postaju i velik rizik za Plenkovića. Unatoč činjenici da je aktualni šef HDZ-a u međuvremenu pacificirao većinu svojih unutarstranačkih protivnika, u HDZ-u još postoje oni koji će se veseliti lošem Plenkovićevu rezultatu i koji će takav rezultat pokušali iskoristiti kao dokaz da Plenković ne vodi dobro HDZ. Fijasko HDZ-a u Lici bio bi dokaz da Plenkovićeva politika, kojoj je suverenizam anakrona ideja, a Istanbulska konvencija poželjna, ne funkcionira, ili barem ne funkcionira u krajevima poput Like.

Pa ipak, s takvim projekcijama uvijek moramo biti oprezni. Poraz HDZ-a u Lici bio bi ravan političkom čudu. Ne kaže se uzalud da je Lika utvrda HDZ-a, premda je Lika istodobno i najveća žrtva HDZ-ova klijentelizma, gospodarskog i demografskog pustošenja. No to je paradoks ovih izbora, na kojima se zapravo bira između dviju različitih frakcija HDZ-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.