Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Andrej Plenković / Foto: D. JELINEK
Andrej Plenković / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 14:21 2019-07-16T14:21:00+02:00

Ministar Goran Marić preduhitrio je premijera Plenkovića i podnio neopozivu ostavku. Da to nije učinio sam, Marić bi se gotovo sigurno našao na Plenkovićevom popisu ministara koji moraju otići, tako da se na prvi pogled može činiti da je ovim potezom Marić zapravo olakšao posao premijeru. Međutim, način na koji je Marić objavio svoju ostavku i argumentacija koju je pritom iznio sigurno nisu ugodni za premijera Plenkovića. Marić je procijenio da je bolje da ode svojevoljno, a ne da ga Plenković mora tjerati iz Banskih dvora. Za razliku od Lovre Kuščevića koji je odluku o ostavci objavio u društvu premijera, Marić je to učinio daleko od Plenkovića, HDZ-a i Banskih dvora, u Novom Vinodolskom, čime je očito želio naglasiti svoju tobože nezavisnu poziciju, ali i poslati poruku Plenkoviću i vladajućoj stranci.

U pompoznom obrazloženju svoje ostavke Marić sebe predstavlja kao žrtvu. Proglasio se »metom medijske orkestracije«. Kaže da je Hrvatska na državnim poslovnim prostorima oštećena za najmanje milijardu kuna, a on, koji je pokušao uvesti red u taj sektor, sada je postao meta. »Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji«, kazao je odlazeći ministar državne imovine, potpuno zanemarujući činjenicu da je njegov odlazak rezultat njegovih afera i sumnjivih nekretninskih aranžmana, koje istražuje i USKOK.

Marićev dramolet u Novom Vinodolskom svjedoči da se najavljena rekonstrukcija Vlade odvija potpuno stihijski i da premijer Plenković uopće ne kontrolira taj proces, unatoč uvjeravanju da je premijer bio obaviješten o Marićevoj ostavci. Plenkovićeva se vlada rekonstruira sama od sebe, što je samo logična posljedica činjenice da premijer Plenković rekonstrukciju nije obavio odmah nakon objave odluke o rekonstrukciji. Zato se rekonstrukcija pretvorila u agoniju, a svi koji su se u toj agoniji zatekli, a imaju bilo kakvu alternativu, sada razmišljaju o odlasku.

Iako ga prati glas čovjeka koji mora dobro promisliti prije donošenja odluke, zbog čega i jest toliko usporen, Plenković je očito ušao u ovaj proces potpuno nepripremljen. Što je onda rezultiralo potpunim kaosom: dok je premijer govorio na konferenciji MMF-a u Dubrovniku, njegov ministar u Novom Vinodolskom podnosio je ostavku, za koju nije znao ni ministar Butković, koji je bio uz njega. Marić je pritom poručio Plenkoviću da je samo htio zaštititi državnu imovinu, ali da je ostavljen na streljani. I da zato odstupa.

Plenković nema nikakav plan. Iako želi ostaviti dojam političara koji sve ima pod kontrolom, sada se vidi da ništa ne kontrolira. Premijer nije u stanju donositi odluke, puštajući da se problemi sami raspliću. Od sramotne ustaške ploče u Jasenovcu do Kuščevića i Marića. Ne zna točno tko iz njegove vlade mora otići, kao što ne zna ni tko treba doći. Na rekonstrukciju je bio prisiljen, a ne zna što njome želi postići ni kako će to napraviti. Odluku o rekonstrukciji donio je pod pritiskom medija, što je opet rezultat njegove neodlučnosti i sporosti. Da je slučaj Kuščević riješio onog trenutka kad se pojavio, danas ne bi bio u ovako nezavidnoj poziciji.

Marićeva ostavka i način na koji je podnesena svjedoče o posvemašnjem kaosu. Plenković ne vlada situacijom. Za vjerovati je da će premijer u danima koji su pred nama nekako pokrpati kadrovske rupe, ali najesen slijedi nastavak, jer Plenković očito više ne kontrolira ni vladajuću stranku i koaliciju, pa tako ni vlastitu vladu. Europski parlament danas glasa o Ursuli von der Leyen kao budućoj šefici Europske komisije, a ako njezina kandidatura ne prođe, što nije isključeno, prijedlog sa zadnjeg summita Europskog vijeća past će u vodu i europska kadrovska križaljka ponovno će se popunjavati. Tko zna, možda Plenković u tome vidi svoju novu šansu da se izvuče iz ovog političkog kaosa, jedinog opipljivog rezultata njegove trule i skandalozne vladavine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.