Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Uvodnik Denisa Romca

DENIS ROMAC Je li naša diplomacija doista tako uspješna?

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 19:30 2018-08-31T19:30:44+02:00

Iako su hrvatski mediji izvijestili da je njemačka kancelarka dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen, Angela Merkel je samo podržala hrvatsku ambiciju da se pridruži Schengenu, uz napomenu da je procedura za ulazak u tu integraciju poznata

Je li Njemačka doista promijenila stav u pogledu hrvatsko-slovenskog arbitražnog spora i prihvatila hrvatsku tezu prema kojoj je arbitražni spor bilateralno pitanje, a ne problem Europske unije i europskog prava? Njemačka je, kao što znamo, dosad uporno zastupala stav da je arbitražno sudovanje važan instrument međunarodnog prava pri rješavanju međudržavnih sporova, jasno poručujući Zagrebu kako se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati.

Naravno da je Njemačka pritom imala na umu brojne balkanske bilateralne sporove, ne želeći se odreći arbitraže kao efikasnog alata za njihovo rješavanje.

Čak i da je točno da je Berlin sada odustao od takvog stava, taj se zaključak ne može izvesti iz onog što je kancelarka izjavila nakon berlinskog sastanka s Plenkovićem, niti se to spominje u priopćenju za javnost ureda njemačke kancelarke. Ni njemačko veleposlanstvo u Ljubljani ne zna ništa o tome.

Na pitanje je li Njemačka promijenila svoj stav, veleposlanstvo je slovenskim novinarima odgovorilo da ono o tome ne zna ništa. Ni u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova nemaju nikakve informacije o promjeni njemačkog stajališta.

Osim što je neuobičajeno da velike i ozbiljne diplomacije kao što je njemačka tek tako, pod pritiskom, mijenjaju svoje stavove, teza o ovoj promjeni, kada bi i bila točna, dovodi u pitanje uvriježenu predodžbu o našim i slovenskim političarima. To bi, naime, značilo da su u ovom slučaju hrvatski diplomati, i to usred ljeta, uspješno lobirali kod svojih njemačkih kolega, dok su Slovenci u isto vrijeme, valjda, spavali.

Koliko je to vjerojatno, zaključite sami. Dok slovenski političari cijelo ljeto rade na sastavljanju nove vlade, a slovenski je parlament ovo ljeto održao nekoliko izvanrednih sjednica, hrvatskim političarima nije palo na pamet propustiti svoje godišnje odmore.

Pritom svakako ne bismo smjeli izgubiti iz vida da je upravo Ljubljana prije nekoliko godina uspješnim lobiranjem spasila polumrtvu arbitražu nakon arbitražnog skandala, dok je na drugoj strani neaktivna hrvatska diplomacija propustila odličnu priliku zauvijek ugasiti kompromitirani arbitražni sud.

I koliko je sada vjerojatno da su hrvatska i slovenska diplomacija naprasno zamijenile svoje uloge i da je hrvatska odjednom postala hiperaktivna i efikasna, a slovenska neaktivna i neuspješna? Opet je najbolje da prosudite sami. Nedvojbeno je da premijer Plenković ima potporu njemačke kancelarke, što je odlična prilika za obnovu hrvatsko-njemačkog savezništva, ozbiljno narušenog u proteklom periodu.

Zbog trenutačnog uzleta nacionalističkih populista u EU-u kancelarka Merkel u Plenkoviću vidi pouzdanog partnera, pa mu je u mnogim stvarima spremna progledati kroz prste, svjesna da bi alternativa mogla biti mnogo gora. No, to još uvijek ne znači da je Njemačka spremna tek tako mijenjati svoja stajališta, pogotovo kada je riječ o principijelnim pitanjima.

Slično je i kada je riječ o hrvatskom ulasku u Schengen. Iako su hrvatski mediji izvijestili da je njemačka kancelarka dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen, Angela Merkel je samo podržala hrvatsku ambiciju da se pridruži Schengenu, uz napomenu da je procedura za ulazak u tu integraciju poznata. A ta procedura podrazumijeva suglasnost svih članica EU-a, a ne samo Njemačke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.