Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo

kolumna DENIS ROMAC Hrvatska u obranu diktatora i fašista

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 18:49 2018-09-14T18:49:09+02:00

Očito nadahnuta Orbanom, čiju je politiku jučer osudio i Europski parlament zbog  gaženja demokracije, pravne države i slobode medija, hrvatska predsjednica u Kleine Zeitungu podržala je  protuimigrantsku politiku Orbana i Mattea Salvinija, talijanskog ministra unutarnjih poslova, iako Salvini predstavlja puno više od jednog ministra

Nije neobično što je najopskurniji dio intervjua predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović austrijskom Kleine Zeitungu ujedno izazvao i najveću pozornost među građanima, osobito na društvenim mrežama.

Njezine lažne opservacije o nemogućnosti izbora raznih vrsta jogurta, o tome kako se vlastima tobože moralo raportirati koliko ćemo kruha trebati idućeg tjedna i kako se nismo smjeli izjašnjavati kao Hrvati isprovocirale su bezbrojne ljutite i cinične reakcije onih koji su dovoljno stari da se sjećaju života u Jugoslaviji.

Može se samo pretpostaviti da je predsjednica u ovom slučaju izmišljenim činjenicama svjesno računala na svojevrsnu kolektivnu obmanu, obraćajući se isključivo onom dijelu biračkog tijela kojem je ideološka mržnja i odbojnost prema bivšoj državi važnija od povijesnih činjenica.

Isto tako nije neočekivano da je izjava predsjednice o tome da su »hrvatski muslimani u velikom strahu« izazvala najveću pozornost na političkoj razini. Predsjednica se pritom pozvala na razgovor sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem, koji je bio »nemalo iznenađen« kada je vidio njezinu izjavu o »strahu koji se uvukao među hrvatske muslimane«.

Naknadno se pokazalo da je predsjednica bila pogrešno interpretirana zbog kraćenja intervjua, za što je odgovornost preuzeo austrijski list.  

Ovdje, međutim, dolazimo do najzanimljivijeg i najskandaloznijeg dijela intervjua predsjednice Kleine Zeitungu, koji je u našoj javnosti, zabavljenoj Kolindinom »jogurt revolucijom«, izazvao najmanju pozornost. Riječ je, naravno, o njezinim opservacijama o migrantima i Europi. Osim što iz tih njezinih izjava otvoreno progovara šovinistički i rasistički diskurs, predsjednica ovaj put i doslovno preuzima rasistički diskurs mađarskog premijera Viktora Orbana o izbjeglicama kao prijetnji Europi.

Predsjednica tvrdi kako se sama uvjerila u to da nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen, što je ilustrirala opisom potlačenosti žena u Afganistanu, a porast nacionalizma u Europi opravdala je tvrdnjom da se tako društva brane od opasnosti izvana. Što znači da je Europa ugrožena »migrantskom krizom«. I onda slijedi zanimljiv zaključak, prepisan iz Orbanove bilježnice.

Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna, tvrdi Kolinda Grabar-Kitarović, objašnjavajući da je Europa, umjesto da se posveti »razvojnoj politici«, dopustila da 1,2 milijuna ljudi uđe u Europu, i to uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama.

Tako, dakle, govori Kolinda Grabar-Kitarović. Orban, s druge strane, uopće ne smatra da je izbjeglički val rezultat nekakvog rata u Siriji, tvrdeći da je riječ o logičnom rezultatu »blesavog« pružanja lažnih obećanja izbjeglicama, obećanja koja Zapad ne može ispuniti.

»Oni žele živjeti kao što mi živimo i jedino je pitanje zašto bismo se tome trebali čuditi? Godinama ih učimo da je svijet globalno selo, govorimo im o univerzalnim ljudskim pravima koja vrijede za sve, na svakom kutku zemaljske kugle. Nakon što smo proklamirali univerzalna ljudska prava za sve, nakon što smo ih o tome informirali, i nakon što smo poslali naše zvijezde u njihove domove, sada smo iznenađeni zato što oni kucaju na naša vrata«, objašnjavao je Orban prije nekoliko godina u svom programatskom govoru na jednom stranačkom pikniku.

Orbanova je vizija transformacija današnje liberalne, prestrašene i blokirane Europe u zajednicu nacija, nadahnutih kršćanskim vrijednostima i »svakodnevnim« nacionalizmom, koji se u Hrvatskoj naziva domoljubljem. Takva nova Europa ne bi se trebala obazirati na ljudska prava, pogotovo prava izbjeglica i muslimana, jer bi se trebala pobrinuti isključivo za vlastite građane.

Očito nadahnuta Orbanom, čiju je politiku jučer osudio i Europski parlament prvi put u povijesti pokrenuvši postupak protiv jedne članice zbog Orbanovog gaženja demokracije, pravne države i slobode medija, hrvatska predsjednica u Kleine Zeitungu podržala je  protuimigrantsku politiku Orbana i Mattea Salvinija, talijanskog ministra unutarnjih poslova, iako Salvini predstavlja puno više od jednog ministra.

Jer, kako je kazala, Europa »ne može na plećima nositi teret bijede cijelog svijeta«. Time je hrvatska predsjednica u cijelosti prihvatila Orbanov nacional-egoizam, pritom manipulirajući činjenicama i tvrdeći da su u Europu došli uglavnom mladi i snažni, dok su žene i djeca ostali kod kuće. To je prijesna laž, jer je od 2015. do danas u ukupnom broju izbjeglica koji su došli u Europu više od 50 posto žena i djece. No, predsjednici očito nije stalo do činjenica, nego do raspirivanja straha od migranata i muslimana, po Orbanovoj matrici.

Zato je pogrešno predsjedničin intervju svesti na opskurno lupetanje o jogurtima. Stvar je puno ozbiljnija. Ovdje je posrijedi sustavno preuzimanje zloglasne Orbanove politike, koja koristi antimuslimansku i antiimigracijsku histeriju za političku preobrazbu Europe u autoritarnu, iliberalnu i nacionalističku tvrđavu. A kada se tome pridoda prekjučerašnje svrstavanje HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu na Orbanovu stranu, slika je potpuna. Premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović guraju Hrvatsku u društvo diktatora i fašista.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.