Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Zlu ne trebalo

kolumna DENIS ROMAC Hrvatska imovinska zajednica

DENIS ROMAC Hrvatska imovinska zajednica
DENIS ROMAC Hrvatska imovinska zajednica
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2019. u 19:28 2019-06-26T19:28:44+02:00

Kako objasniti to što premijer Plenković očajnički brani ministra Kuščevića, tvrdeći da svjedočimo »bombardiranju« njegovih ministara, za što krivi »suflere«? Nakon što je s kompromitiranim ministrom pregledao sve dokumente »papir po papir«, Plenković uvjerava da je u Kuščevićevom slučaju sve u redu. Dok je Kuščević na svom primjeru objašnjavao kako se mladi u Hrvatskoj mogu obogatiti do 44. godine (u tom je trenutku podsjetio na nezaboravnu izjavu Ankice Tuđman: »Eh, da su bar svi kao moji unuci«), Plenković je otkrio da je jedini Kuščevićev propust to što nije upisao dvije nekretnine u katastar, što ipak nije razlog za ostavku.
U svojoj paranoičnoj interpretaciji Plenković Kuščevićev slučaj stavlja u kontekst ostalih »napadnutih« ministara posljednjih nekoliko mjeseci. Iza svih tih napada stoje »sufleri«, koji novinarima dostavljaju informacije protiv njegovih ministara, s ciljem »destabilizacije, destrukcije i rušenja«. Drugim riječima, nije problem u imovinskim aferama njegovih ministara, njihovim nevjerodostojnim imovinskim karticama, zatajenim milijunima, mercedesima i kokošinjcima što se misteriozno pretvaraju u vile, nego se radi o svojevrsnoj zavjeri tajanstvenih »suflera« u cilju rušenja Plenkovića i njegove vlade!? Time, dakako, premijer ponovno na vlastita leđa preuzima odgovornost zbog afera svojih ministara, no kakvu poruku time šalje građanima, običnim ljudima koji svoju imovinu upisuju u katastar i plaćaju sve poreze i naknade? Amnestira li članstvo u HDZ-u - hrvatskoj imovinskoj zajednici - plaćanja obaveza prema državi?
Ovaj slučaj ima još jednu važnu dimenziju. Kakva je vjerodostojnost ministra Kuščevića čije je ministarstvo zaduženo za izradu novog zakona o Povjerenstvu za sukob interesa? Kuščević, naime, već mjesecima najavljuje kresanje ovlasti spomenutom Povjerenstvu, proglašavajući bavljenje imovinskim karticama »trivijalnim«, a sada vidimo da je i njegova imovinska kartica prepuna rupa. Zanimljivo, zar ne?
Međutim, vidimo da ništa od toga nije dovoljan razlog za smjenu skandaloznog ministra. Plenković ga mora braniti, i to do posljednjeg daha, i to zato što ga više ne može smijeniti. Iako se još donedavno špekuliralo da će nakon mogućeg odlaska šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić na dužnost u Vijeće Europe uslijediti rekonstrukcija vlade, što bi bilo i logično nakon katastrofalnih rezultata HDZ-a na europskim izborima, ništa od toga neće se dogoditi. Plenkoviću su ruke vezane i on nema snage ni za ozbiljniju unutarstranačku raspravu o izbornom debaklu, a kamoli za rekonstrukciju vlade.
Zato je Plenković naprosto osuđen braniti svoje katastrofalne i beskrupulozne ministre, ne samo Kuščevića, nego i Tolušića, Gabrijelu Žalac, Gorana Marića... Branio je Plenković svojedobno i Martinu Dalić, ali razlika je u tome što je prije godinu dana Plenković imao snage prisiliti Dalić na ostavku, a danas je osuđen na životarenje s kompromitiranim ministricama i ministrima.
Umjesto riskantnih poteza, kao što je rekonstrukcija vlade, iza kojih u pravilu stoji puno zamjeranja, Plenković će do predsjedničkih izbora isključivo birati nekonfliktne teme. Jedna od njih je pitanje kada trebamo slaviti dan državnosti. Hrvatska i Slovenija zajedno su 25. lipnja 1991. proglasile neovisnost i taj se dan u obje zemlje slavi kao Dan državnosti. Dok u Sloveniji nemaju nikakav problem s tim datumom, Plenković je jučer nagovijestio da je ovo bila zadnja proslava Dana državnosti 25. lipnja i da će se taj praznik ubuduće ponovno slaviti 30. svibnja. Premda je riječ o očitom povijesnom falsifikatu i besmislici, jer nadnevak što ga predlaže za dan državnosti nije nikakav dan državnosti, nego dan kad je konstituiranjem višestranačkog Sabora HDZ osvojio vlast u zemlji, Plenković je uporan, nadajući se da će slavljenje praznika HDZ-a kao dana državnosti homogenizirati hadezeovce. Jeftino, ali Plenković nema puno izbora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.