Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar DENIS ROMAC HDZ-ovci pred sudom

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2019. u 10:56 2019-09-03T10:56:43+02:00

U ovom je trenutku Kuščević toksičan, ali to ne znači da će ga HDZ izbaciti iz svojih redova, pogotovo ako ostane poslušan i ako Plenkoviću ne bude stvarao probleme. HDZ zna kako živjeti s korupcijom u vlastitim redovima

Lovro Kuščević, donedavno jedan od vodećih HDZ-ovaca, komentirao je već samu najavu jučerašnjeg skidanja svoga zastupničkog imuniteta tvrdnjom da nema apsolutno ništa protiv toga i da jedva čeka priliku iznijeti svoju obranu i dokazati da nije kriv.

Kuščević ostavlja dojam samouvjerenosti, pa čak i arogancije, kao i obično, unatoč činjenici da mu se na teret stavljaju ozbiljna kaznena djela, zbog kojih mu prijeti dugogodišnji zatvor. Kuščević će odgovarati jer je kao načelnik općine Nerežišća inicirao nezakonitu izmjenu prostornog plana, kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni objekt, kao i zato što je svom šogoru, mimo propisa, omogućio kupnju POS-ova stana po povoljnijim uvjetima, iako šogor nije zadovoljavao te uvjete. Riječ je, dakle, o ne baš bezazlenim inkriminacijama. U prvom slučaju, da bi od štale napravio vilu,

Kuščević je, sudeći prema zahtjevu Državnog odvjetništva, pokazao neuobičajenu kreativnost. Lažirao je dokument ne bi li progurao izmjene, uz obrazloženje da je odredba koja je omogućavala prenamjenu prostornog plana pogreškom izostavljena iz originalnog plana.

Iako se stječe dojam kako je u tom slučaju već sada sve jasno i lako dokazivo, a takav je slučaj i sa šogorovim POS-ovim stanom, Kuščević je svejedno miran i ne može se reći da za to nema razloga. Kada se pogleda kako su dosad hadezeovci uhvaćeni prstima u pekmezu prolazili pred sudom, Kuščevićeva arogancija nije bez pokrića.

Kao prvo, takvi predmeti vuku se po sudovima godinama i godinama. Prije nekoliko dana stigla je vijest da je Ivica Kirin, Sanaderov ministar unutarnjih poslova i gradonačelnik Virovitice, na zagrebačkom Županijskom sudu, i to nakon desetak godina, nepravomoćno oslobođen u aferi Fimi medija.

Koliko ćemo još čekati na pravomoćnost ove odluke, teško je prognozirati, a još je teže predvidjeti kakva će konačna odluka biti. I u Kirinovom se slučaju sve činilo kristalno jasno. Sjećamo se kako je Nevenka Jurak posvjedočila kako je Kirina upozoravala da može dobiti popust od 50 posto, na što joj je Kirin rezolutno poručio da zanemari popuste i pošalje račun na puni iznos, jer novac ionako ide stranci. Županijskom sudu ni to nije bilo dovoljno, a kako će odlučiti Vrhovni sud, tek ćemo vidjeti, ali jasno je da, kad su naši sudovi u pitanju, treba biti spreman na sve.

Zanimljiv je i slučaj bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture i bivšeg zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete, još jednog moćnog HDZ-ovca koji se našao pred sudom. Iako se činilo da je i u njegovom slučaju puno toga jasno, a inkriminacije dokazane, proces traje li traje, godinama, i pitanje je, naravno, kako će na koncu završiti.

I u njegovom i u sličnim slučajevima nije teško steći dojam kako se namjerno odugovlači s postupkom, i to već sa samim potvrđivanjem optužnice, za što je trebalo jako puno vremena, a onda i s ostalim dijelom postupka.

Dugotrajna suđenja, naravno, nisu ugodna za one kojima se sudi, ali to ne znači da se HDZ-ovci koji se nađu pred sudom moraju oprostiti od svojih političkih karijera. Unatoč sudu, posao ide dalje, i u Kirinovom i u Kalmetinom, pa će tako sutra, ako uopće do toga dođe, biti i u Kuščevićevom slučaju.

Kalmeta je, recimo, i dalje pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, što nije mala stvar. S obzirom na to da je politički utjecajan i moćan, unatoč činjenici da odgovara za korupciju, Kalmeta nije politički rashodovan.

Kada je riječ o njihovu položaju i utjecaju u HDZ-u, Kalmetu i Kuščevića ne možemo uspoređivati, ali to ne znači da i Kuščević ne može računati na jedan oblik političkog preživljavanja, bez obzira na to što je Plenković, iako ga je dugo i tvrdoglavo branio, na kraju Kuščevića morao pustiti niz vodu. U ovom je trenutku Kuščević toksičan, ali to ne znači da će ga HDZ izbaciti iz svojih redova, pogotovo ako ostane poslušan i ako Plenkoviću ne bude stvarao probleme. HDZ zna kako živjeti s korupcijom u vlastitim redovima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.