Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Bunjčevo nasilje i HDZ-ovo nasilje

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 15:07 2019-04-06T15:07:36+02:00

Bunjčevo nasilje je opasno, ali političko nasilje što ga HDZ svakodnevno producira, u Saboru i izvan njega, u političkom i društvenom smislu još je opasnije

Saborski živozidaši režirali su u gluho doba noći još jednu bizarnu predstavu u sabornici. I čini se da bi iznošenje Ivana Pernara prošlo kao i obično da saborska straža Branimiru Bunjcu nije oduzela mobitel, kojim je snimao Pernarov šou.

Na takvim snimkama, koje potom objavljuju na društvenim mrežama, zastupnici Živog zida politički profitiraju na ovakvim incidentima. Ostavši bez mobitela, međutim, Bunjac je planuo. Potpuno je izgubio živce, zaprijetivši jednom stražaru da u slučaju da mu još jednom nešto uzme iz ruke neće živ izaći od tamo.

Postupak zastupnika Bunjca zaslužuje najoštriju osudu, a vjerojatno i više od toga. Riječ je o otvorenoj prijetnji smrću, a svoj je neprihvatljiv postupak pokušao opravdati. Iako u Saboru postoji pravilnik po kojem se ne smije snimati postupanje saborske straže, za koji vjerojatno zna i Bunjac, na oduzimanje mobitela odgovorio je prijetnjom smrću. Neprihvatljivo i krajnje neodgovorno.

Bunjčevim ekscesom nezgrapno se pokušao okoristiti HDZ, nastupivši u neudobnoj ulozi zaštitnika reda i morala. Predsjednik Sabora Jandroković potpuno se uživio u ulogu neupitnog moralnog autoriteta, tako da se u jednom trenutku zabrinuto zapitao kakvu to poruku Bunjac šalje mladima.

Ono što je Bunjac izgovorio »zaista je nevjerojatno« i »prelazi sve dopuštene granice«, smatra Jandroković, tražeći za Bunjca »najoštrije moguće sankcije«. Milijan Brkić, još jedna HDZ-ova moralna vertikala, zatražio je i formalno pokretanje postupka protiv nediscipliniranog zastupnika.

U Bunjčevom slučaju riječ je o sirovoj prijetnji, koja je, ponavljamo, za svaku osudu. HDZ, međutim, ovaj slučaj pokušava iskoristiti kako bi se predstavio u ulozi koja mu nikako ne pristaje. Bunjčevo nasilje je opasno, ali političko nasilje što ga HDZ svakodnevno producira, u Saboru i izvan njega, u političkom i društvenom smislu još je opasnije.

Jandroković je zabrinut Bunjčevom porukom mladima, no kakvu poruku mladima i cijelom društvu šalje Jandroković kada za pravomoćnu osuđujuću presudu svom bivšem predsjedniku, premijeru i počasnom predsjedniku HDZ-a, naziva »presudom jednom čovjeku s imenom i prezimenom«, sugerirajući kako HDZ s tom presudom nema ništa.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević smatra pak da nitko nema pravo prozivati Darija Kordića nakon odslužene kazne, po istovjetnom modelu po kojem u vladajućoj stranci u Srbiji opravdavaju javne nastupe ratnog zločinca Šljivančanina. HDZ amnestira ratnog zločinca Kordića, premda je on još daleko od dana kada će odslužiti svoju kaznu i kad će biti rehabilitiran.

Što nam to govori o odnosu HDZ-a prema moralu, pravnoj državi i vladavini prava? I u jednom i u drugom slučaju, riječ je o političkom i pravnom nasilju. I HDZ-ova saborska većina rezultat je nasilja nad demokracijom.

Od mudre i odgovorne stranke očekivali bismo da presudu bivšem šefu iskoristi barem za ispriku i žaljenje, a u boljem slučaju i za obećanje promjene koruptivne stranačke paradigme. Samo tako bi vladajuća stranka pokazala da je kadra suočiti se s vlastitom prošlošću i učiti iz pogrešaka. Umjesto jasne i nedvosmislene osude, svjedočimo neuvjerljivim pokušajima distanciranja ili opravdavanja. Plenković je svojedobno obećao promjenu HDZ-a, ali opet vidimo da je HDZ promijenio njega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.