Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Komentar

kolumna DENIS ROMAC Brzo ćemo znati je li odzvonilo ustašluku

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2019. u 18:31 2019-01-29T18:31:06+01:00

Još se nismo oporavili ni od katarzične propovijedi kardinala Josipa Bozanića, u kojoj je zagrebački nadbiskup jasno progovorio o Jasenovcu poručio ljubiteljima NDH da nisu kršćani, a onda je uslijedio novi šok. Ubrzo nakon Bozanića u istom kontekstu, obilježavajući Dan sjećanja na žrtve holokausta, oglasila se i hrvatska vlada, također naglašavajući zločine koji su se događali u Hrvatskoj.

Prekjučerašnje priopćenje Banskih dvora zato zaslužuje posebnu pozornost. Odajući počast žrtvama holokausta i milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece ubijenih samo zato što su bili drugačije vjere ili nacije, iz Vlade podsjećaju kako je »osobito važno« educirati mlade, naročito u školama, o neizrecivoj patnji, ponižavanju i umorstvu milijuna nevinih žrtava i bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe. I onda slijedi ključna rečenica: »To se odnosi i na NDH, posebno na ustaški logor Jasenovac i druge, u kojima su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata«.
U priopćenju Banskih dvora, dakle, u kontekstu holokausta, ne prešućuje se Jasenovac, koji je bio ključno mjesto provedbe holokausta u kvislinškoj NDH. Premda će neki možda pomisliti da se to podrazumijeva, u recentnoj Hrvatskoj, na žalost, to nije slučaj. Dva dana ranije, recimo, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je u Saboru govor u kojem je, naprimjer, spomenuo Auschwitz, pa čak i Vukovar, Škabrnju i Srebrenicu, ali ne i Jasenovac.

I na službenim komemoracijama prijašnjih godina o holokaustu se najčešće govorilo kao o nečem apstraktnom, što se događalo negdje drugdje, potpuno izvan hrvatskog konteksta, a osobito izvan konteksta genocida nad Srbima i Romima koji je provođen u endehaziji. Predsjednica države svojedobno je imenovala posebnu savjetnicu za holokaust, zanemarujući pritom relativizaciju ustaštva, što je ključan problem Hrvatske.
Posljednje poruke iz državnog i crkvenog vrha ipak ukazuju da je možda došlo do preokreta. Najprije Bozanićev govor, a onda i priopćenje vlade, pa čak i pristojna minutaža koju je obilježavanje Dana sjećanja dobilo u središnjem Dnevniku HTV-a, što je važno s obzirom na ranije ugošćavanje revizionista na javnoj televiziji, možda opravdavaju zaključak kako Bozanićevo iznenađujuće kaptolsko prosvjetljenje ipak nije bilo iznimka i, nedajbože, eksces.

Štoviše, možda je čak riječ o koordiniranom zaokretu, o čijim razlozima ovdje možemo samo nagađati. Kad bi to bilo točno, to bi značilo i da je Kaptol u ovom slučaju pristao djelovati koordinirano s Plenkovićevom vladom, što je, složit ćemo se, hrabar zaključak. Kako god bilo, njegovu točnost neće biti teško provjeriti, baš kao što ćemo brzo vidjeti je li Bozanić s holokaustom i Jasenovcem mislio ozbiljno. Lako ćemo doznati hoće li Crkva i dalje promovirati negacionizam i revizionizam, ali i misle li u Plenkovićevoj vladi nešto napraviti kada je riječ o edukaciji mladih o strahotama Jasenovca. Jer sadašnja situacija je katastrofalna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.