Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
25. ožujka 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Čudo na Pantovčaku: Kolinda se odrekla marginalaca

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto Denis LOVROVIĆ
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2018. u 17:46 2018-02-13T17:46:56+01:00

Logika života u slučaju Hrvatske i Srbije krenula je jednim, a politike drugim smjerom. I u jednoj i u drugoj zemlji, doduše, postoji jedan dio građana koji se opire tom procesu, no sigurno je i s jedne i s druge strane granice riječ o manjini. O tome svjedoči i jučerašnji otužni prosvjed na Jelačićevom trgu. Radi se o marginalcima, ljudima s ruba, kako ih je jučer nazvala hrvatska predsjednica, poručivši kako »ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja diktiraju politiku«

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najprije je na Pantovčaku kazao da će Srbija i Hrvatska u budućnosti morati imati bolje odnose, a potom je nešto slično poručio i u Banskim dvorima. Uvjeren je da će odnosi između Srbije i Hrvatske, kao i odnosi između Srba i Hrvata, biti »značajno unaprijeđeni«. Sličnu je poruku poslala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sudeći po ovakvim izjavama, ali i umjetnoj atmosferi namjerno stvorenoj uoči Vučićevog posjeta Hrvatskoj, Hrvati i Srbi dva su posvađana naroda, koja kao da su tek izašla iz rata. Hrvatsko-srpski odnosi kao da su ostali zamrznuti u međusobnoj netrpeljivosti i animozitetu, bez izgleda za napredak.

No ta slika možda vrijedi za političke odnose Zagreba i Beograda, a složit ćemo se da hrvatsko-srpski odnosi ipak predstavljaju puno više od pukog odnosa političara i vlada dviju zemalja. Stvarno stanje odnosa Hrvatske i Srbije ni izdaleka nije tako turobno. Hrvati i Srbi već godinama normalno komuniciraju, surađuju i trguju. Srbija je danas jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Gospodarska razmjena prošle je godine premašila zavidnih milijardu eura. Turisti iz Srbije u sve većem broju dolaze u Hrvatsku, a Hrvati normalno putuju u Srbiju. Odnosi su, logično, najbrže normalizirani na području kulture i umjetnosti. Srpski glumci nastupaju u Hrvatskoj, kao i hrvatski u Srbiji, a isto vrijedi i za glazbenike i književnike. Nitko se zbog toga više ne uzbuđuje.

Kada, dakle, govorimo o odnosima između Hrvatske i Srbije, u krizi su samo odnosi političkih elita. Politički odnosi postali su talac neodgovornih i nesposobnih političara. No to se nipošto ne može reći i za generalne odnose između dvaju naroda. Za razliku od Francuske i Njemačke, u kojima su poslije Drugog svjetskog rata upravo politički čelnici tih zemalja odigrali ključnu u francusko-njemačkom pomirenju, što su onda prihvatili i građani, u slučaju Hrvatske i Srbije proces pomirenja i normalizacije odvija se obrnutim smjerom. Političke elite ne samo da zaostaju u tom procesu, nego ga i svjesno opstruiraju.

Logika života u slučaju Hrvatske i Srbije krenula je jednim, a politike drugim smjerom. I u jednoj i u drugoj zemlji, doduše, postoji jedan dio građana koji se opire tom procesu, no sigurno je i s jedne i s druge strane granice riječ o manjini. O tome svjedoči i jučerašnji otužni prosvjed na Jelačićevom trgu. Radi se o marginalcima, ljudima s ruba, kako ih je jučer nazvala hrvatska predsjednica, poručivši kako »ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja diktiraju politiku«.

U toj se izjavi zrcali suština našeg problema. Upravo je predsjednica države dosad propustila bezbrojne prilike osuditi marginalne pojave u društvu, izljeve mržnje, netolerancije i ekstremizma, koji su onda dodatno zatrovali političke odnose Zagreba i Beograda. Upravo je predsjednica dosad iskazivala neshvatljivu toleranciju prema raznim marginalcima, filoustašama, osuđenicima i optuženicima, ratnim zločincima i svakojakim mračnjacima. Malo tko se u novijoj hrvatskoj politici toliko dodvoravao marginalcima kao hrvatska predsjednica, da bi ih se sada njihova kraljica naprasno odrekla. Dakle, na Pantovčaku se jučer ipak dogodilo čudo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown