Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Crkva ne može bez HDZ-a

Situacija s ratifikacijom golem je politički test za premijera Andreja Plenkovića, a osobito za njegovo vodstvo u HDZ-u / Foto Denis LOVROVIĆ
Situacija s ratifikacijom golem je politički test za premijera Andreja Plenkovića, a osobito za njegovo vodstvo u HDZ-u / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2018. u 22:54 2018-03-13T22:54:02+01:00

Ratifikacijom Istanbulske konvencije Plenković otvara frontu i s Katoličkom crkvom, što je još jedna važna dimenzija ovog iznimno rizičnog pothvata. Dosadašnje Plenkovićevo političko djelovanje obilježilo je izbjegavanje sukoba s Crkvom, iako to ne znači da ih nije bilo

Velikogorički hadezeovac Mirko Matić odbrusio je stranačkom šefu Plenkoviću da je za njega jedina referentna »sinajska konvencija«, kojom je »dragi Bog objavio Mojsiju 10 zapovijedi«. Stevo Culej je pak za Plenkovićevu najavu ratifikacije Istanbulske konvencije poručio da »ne gleda turske serije« i da ostaje »u vjeri u kojoj je poučen«.

I ove izjave sugeriraju kako je za HDZ-ovce – pogotovo one koji se smatraju dijelom klerikalnog krila stranke – pitanje Istanbulske konvencije postalo pitanje njihove vjere, kolikogod se pritom radilo o brutalno zlonamjernoj interpretaciji slova i duha ove konvencije. Suština te konvencije, naime, leži u zaštiti žena od nasilja, a ne nametanju »rodne ideologije«, kako tvrde njezini oponenti. No, glas za Istanbulsku konvenciju za ove HDZ-ovce očito predstavlja izdaju njihovih vjerskih uvjerenja, ali i vrijednosti za koje oni misle da su u temeljima HDZ-a i njegovog demokršćanskog identiteta.

Zato je situacija s ratifikacijom golem politički test za premijera, a osobito za njegovo vodstvo u HDZ-u. Najavom ratifikacije Plenković otvara frontu s unutarstranačkom desnicom, s kojom je dosad paktirao i od koje je uglavnom strepio. I način na koji je to učinio predstavlja svojevrsnu poruku. Najprije je odlučio da će Konvencija biti ratificirana, a onda najavio raspravu, stavivši stranačku vrhušku pred gotov čin. Tako nije funkcionirao ni Ivo Sanader, koji je barem održavao iluziju kakve-takve rasprave na sjednicama stranačkog predsjedništva uoči donošenja važnih odluka.

No riječ je o zahtjevnom testu i za Plenkovićeve protivnike i konkurente. Recimo za Davora Ivu Stiera, kojeg je ovaj važan trenutak zatekao s predsjednicom države u Argentini. Političar koji se profilirao kao zagovornik demokršćanske orijentacije stranke, koji je relativizirao potrebu ratifikacije Konvencije pozivajući se na biskupe i papu Franju, morat će nakon jučerašnjeg pisma povući i dodatne korake jer će u protivnom ostaviti dojam oportunista.

U sličnoj je situaciji i klerikalni Hrast. Ta marginalna ultrakonzervativna strančica je i Plenkovićeva koalicijska partnerica, a njezini čelnici mjesecima ne govore ni o čemu drugome osim o Istanbulskoj konvenciji. Jasno je da olako prelaženje preko Plenkovićeve ratifikacije neće pomoći njezinoj vjerodostojnosti.

Ratifikacijom Istanbulske konvencije Plenković otvara frontu i s Katoličkom crkvom, što je još jedna važna dimenzija ovog iznimno rizičnog pothvata. Dosadašnje Plenkovićevo političko djelovanje obilježilo je izbjegavanje sukoba s Crkvom, iako to ne znači da ih nije bilo. Sjetimo se kako se biskup Vlado Košić obrušio na Plenkovića kada je ovaj iz vladajuće većine izbacio »domoljube« Hasanbegovića i Brunu Esih, a prigrlio HNS, osporavajući Plenkoviću pravo da HDZ naziva demokršćanskom strankom.

Ali ipak ne treba brzati sa zaključcima. Ovdje je riječ i o dvosjeklom maču za vodstvo Crkve. Crkva će biti ljuta na Plenkovića, ali to ne znači da će udariti na HDZ. Biskupima se svojedobno nije dopadao ni zakon o suzbijanju diskriminacije što ga je donijela Sanaderova Vlada, koji je na Kaptolu doživljen kao najveći crkveni poraz i javno poniženje, no Crkva ipak nije okrenula leđa HDZ-u. Jer ta je stranka i stranka Katoličke crkve. Biskupi nemaju drugu stranku osim HDZ-a, a pogotovo je nemaju na vlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka