Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
19. siječnja 2019.
Kolumna Denisa Romca

kolumna Bože, čuvaj Plenkovića

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2018. u 11:33 2018-05-26T11:33:00+02:00

Hoće li se Milijan Brkić danas u Ciboni ohrabriti i Plenkoviću, koji je već na koljenima, uputiti završni udarac? Je li kucnuo čas za Brkićev izlazak iz optužujuće dvosmislenosti, čime bi se napokon okončalo ovo mrcvarenje? Ili će možda Davor Ivo Stier, nekoć Plenkovićev suborac i prvi saveznik, na današnjem saboru HDZ-a Plenkoviću odbrusiti onako kako je Plenković prekjučer odbrusio novinarima, kada su inzistirali na preciznim odgovorima o aferi Hotmail?

Hoće li se i inače grlati Miro Kovač ovaj put odvažiti i pred svima zagalamiti na Plenkovića da se već jednom prestane žaliti i kukati, kao što je to prije nekoliko dana učinio na zatvorenoj sjednici stranačkoga kluba? Nakon što je Plenković HDZ-ove zastupnike još jednom pokušao uvjeriti kako je žrtva hibridnog djelovanja, Kovač mu je poručio da ni po čemu nije iznimka, jer su mediji napadali i njegove prethodnike.

Hoće li se danas pojaviti Plenkovićev Plenković? Upravo je Plenković na stranačkom saboru prije dvije godine Karamarku poručio da stranka ne može biti talac ni jednog svog člana. Time je nagovijestio Karamarkovu političku smrt, ali i svoj uzlet. Hoće li danas netko Plenkovića podsjetiti na tu njegovu izjavu, koja ga odonda prati poput teške sjene, i koja bi mogla zapečatiti i njegovu karijeru? Hoće li biti onih koji bi se usudili pokvariti Plenkovićev stranački tulum? Dnevni red Sabora trebao je biti ispunjen Plenkovićevim i Jandrokovićevim floskulama o stranačkoj snazi i jedinstvu, začinjenima zabavnim programom. Nakon puno godina, danas za HDZ ponovno nastupa i Đani Maršan s HDZ-ovom himnom »Bože, čuvaj Hrvatsku«? Hoće li se u Ciboni zapjevati: Bože, čuvaj Plenkovića?

Plenkovićev »bedem ljubavi« u ovom je trenutku spao na Branka Bačića i Gordana Jandrokovića i pitanje je jesu li Plenkovićevi ljudi dobro odradili posao na terenu kako u dvosatnoj raspravi, u kojoj se od pet tisuća hadezeovaca teoretski svatko može javiti za riječ, ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Bit će to strogo kontroliran partijski događaj na kojem će svaki detalj biti važan. I zbog toga u Ciboni ništa ne smije biti prepušteno slučaju. U vrijeme Sovjetskog Saveza postojali su specijalisti kremljolozi, koji su iščitavali odnose moći među pripadnicima komunističke nomenklature temeljem njihove udaljenosti od generalnog sekretara za vrijeme parada na Crvenom trgu, kao i redoslijeda izlaganja na partijskim kongresima. Tako će i danas u Ciboni biti važno tko će gdje sjediti, kojim će redoslijedom tko govoriti, kome će se pljeskati, a kome skandirati, koliko će puta govornik biti prekidan pljeskom i koliko će pljesak trajati...

Premijer već danima ne može prikriti strah i nervozu, koji su zamijenili hinjenu ležernost i samopouzdanje. Ta on najbolje zna koliko može vjerovati onima koji će mu danas možda i zapljeskati! Riječ je o istim ljudima koji su pljeskali i Karamarku prije dvije godine, da bi ga zatim zamijenili Plenkovićem. Istina, postoji i ključna razlika u odnosu na tadašnju situaciju. Prije dvije godine HDZ je srušio vlastitu vladu, a HDZ je danas s Plenkovićem na vlasti. A vlast je HDZ-u uvijek bila najvažnija, važnija od bilo kakve ideologije, pa i od samog Plenkovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka