Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Atomski bog i njegovi apostoli

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2011. u 12:18 2011-03-21T12:18:10+01:00

U Hrvatskoj je vjera u sposobnost ljudske kontrole nad nuklearnim monstrumima nepoljuljana. Naši nuklearni stručnjaci ne sumnjaju, oni vjeruju

Fascinantna je zadrtost kojom domaći nuklearni stručnjaci od početka katastrofe u Fukušimi niti u jednom trenutku nisu doveli u pitanje sigurnost nuklearne energije! Bez panike, govorili su, a uvijek je za nesreću bilo krivo nešto drugo, a ne sama nuklearka, koja je potres podnijela »sasvim dobro«. Za sve je kriv tsunami, kao da tsunami nije izravna posljedica potresa! I kao da Japanci nisu desetine nuklearnih reaktora posijali na tom opasnom, vulkanskom te potresima i tsunamijima ugroženom području, potpuno neprikladnom za takva opasna postrojenja!

No nije li fanatičnost naših eksperata vrijedna iskrenog divljenja? Kada su naši stručnjaci – zapravo svi osim časnog Vladimira Paara, kojeg su zbog toga već počeli nazivati Herostratom i čudakom – tvrdili da je najgore iza nas, eksplodirao je prvi reaktor. I kada su nas opet pozivali da se umirimo, da je sve u redu, eksplodirao je i drugi, pa treći... Onda, kada je opet »najgore prošlo«, doznali smo da se šipke s nuklearnim gorivom tope. Dakle, da je počelo taljenje jezgre nuklearnog reaktora...

Kada je sve krenulo po zlu i kada je radijacija sijevala iz reaktora u stotinama i tisućama mikrosiverta – jer morali smo naučiti i njihove mjerne jedinice, premda nitko ne dvoji da ćemo za naše stručnjake zauvijek ostati neznalicama koji o atomima i nuklearkama uopće nemaju pravo raspravljati – od tih znalaca doznali smo da opet nikakvih problema nema. Jedna tableta joda i problem je efikasno riješen!A onda još i tuširanje – jer mjere zaštite od radijacije »vrlo su jednostavne« – i opasnost je minimalna, zapravo nikakva, kako je to s televizijskih ekrana mrtvo ozbiljno uvjeravao jedan naš nuklearni stručnjak.

No naši štovatelji atomskog boga, premda se nisu skidali s televizijskih ekrana, nijednom nisu željeli priznati toliko očitu činjenicu kako je čovjek izgubio kontrolu nad nuklearnim reaktorima u Fukušimi. I da je ondje sve otišlo kvragu! Ta i japanska vlada na kraju je morala priznati da uopće više nije sigurna što se događa u nuklearci!

Katastrofu u Japanu na inzistiranje naših atomskih apostola nikako ne smijemo uspoređivati s Černobilom. Ne, to je najstrože zabranjeno! No je li doista u tolikoj mjeri manje zlo što u Fukušimi radijacija neće otići u atmosferu, kao što se to dogodilo u Černobilu (i tada su nam govorili da je sve u redu), nego će se spustiti na tlo i more? Trebamo li se zato manje brinuti? Možemo li i dalje vjerovati u neupitnu sigurnost »ekološki najčišće od svih vrsta energije«, koja je »bezopasnija i od vožnje automobilom«?

Ovdje je zapravo riječ o problemu znanstvene etike, jer kod nas je nuklearna energija postala predmetom religije, a ne znanosti.

Čak je i tvrdoglava Angela Merkel promijenila mišljenje i priznala kako je »ono što je bilo nezamislivo postalo stvarno«. A zatim i stopirala izgradnju novih nuklearnih reaktora u Njemačkoj. No ono što je u Njemačkoj moguće, nije i u Hrvatskoj. U drugim zemljama među znanstvenicima postoje različita mišljenja oko sigurnosti nuklearne energije (u Americi čak postoji udruženje zabrinutih znanstvenika), no kod nas toga nema, pri čemu uopće ne želimo ulaziti u pitanje je li ovdje riječ nuklearnom ili kakvom drugom lobiju, nacionalnom ili transnacionalnom. Ovdje je zapravo riječ o problemu znanstvene etike, jer kod nas je nuklearna energija postala predmetom religije, a ne znanosti.

Dok se drugdje s pravom pitaju kako je bilo moguće da je pohlepna logika profita tolike nuklearne reaktore načičkala na trusnu i nepodesnu japansku obalu, kod nas ekstremna vjera u atomskog boga takva pitanja ne dopušta. Ista je logika dovela do toga da je kod izgradnje Krškog svjesno zanemarena činjenica da se elektrana nalazi na potresnom području, koje svaka dva stoljeća zadesi potres jači od svih predviđanja. I samo zato nitko ne bi smio tvrditi kako smo uz nuklearku u Krškom »apsolutno sigurni«.

No u Hrvatskoj je vjera u sposobnost ljudske kontrole nad nuklearnim monstrumima nepoljuljana. Naši nuklearni stručnjaci ne sumnjaju, oni vjeruju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka