Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 25° 25° 1
23. srpnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Vjeronauk u apoteci

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2013. u 18:13 2013-02-07T18:13:12+01:00

Kako se u vlasnici ljekarne u Dugom Ratu najednom probudila katolička savjest koja joj ne dopušta da pacijentici izda kontracepcijske pilule propisane liječničkim receptom...

– Pa ovoga, trafikant, nema nigdje na svijetu! Da odeš u ljekarnu i da ti apotekarka odbije dat ono što tražiš, jer se to protivi njezinim vjerskim uvjerenjima! 
  

– A šta si tražio u apoteci? Rovinjski pelinkovac? 

   – Ništa ja nisam tražio, već jedna žena u Dugom Ratu. Tražila je kontracepcijske pilule, a vlasnica ljekarne joj nije htjela dat, bez obzira što je žena imala liječnički recept i što je te iste pilule godinama uzimala u toj istoj apoteci. 
  

– Možda je to uradila za njezino dobro. 

   – Šta je najednom shvatila da antibebi pilule nisu zdrave? 

   – A vidiš da nisu. Žena ih godinama uzima i nikako da zatrudni. 

   – Daj, ne zajebavaj se s tim stvarima! Šaljemo vojsku u Afganistan da se bori protiv talibana, a ovdje nam za to vrijeme mrkli mrakovi zavode teror gori od talibanskog! Otkud nekome pravo da uskrati lijek što ti ga je propisao liječnik?! 

   – Možda vlasnica ljekarne misli da antibebi pilule nisu lijek. 

   – A zašto ih je sve dosad prodavala?! I šta ako joj sutra padne na pamet da ni tablete protiv visokog tlaka ne spadaju u lijekove? 
 

  – Tebi tako živčanome neće pomoć nikakve tablete. Tlak ti se, ima bit, popeo na 300. 

   – Ma kako mi se neće popet?! Sad se sjetila pozivat na katolički nauk i na prigovor savjesti! 

   – Daj, smiri se! Možda se apotekarki ukazala Blažena Djevica Marija... 

   – I objasnila joj da se vjera u bezgrešno začeće dokazuje borbom protiv grešnog nezačeća? Ukazali su se njoj ovi kleribani kojima je dopušteno da indoktriniraju djecu po vrtićima i školama, a da pritom urlaju kako su im ugrožena sva prava, pa se onda i ona počela ponašat kao da je članica Hrvatske biskupske konferencije »Pharmacia et sex«! 

   – Nemoj tako! Apotekarka sigurno ima nekakvo obrazloženje. 

   – Jako joj je uvjerljivo! Kaže da je nedavno, na nekom stručnom skupu, od kolegica saznala da po zakonu više nisu dužne izdavat kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. 

   – Po kojem zakonu? 

   – Misliš da ona zna po kojem? I misliš da takav zakon postoji? 

   – Postoji Kodeks ljekarničke etike, ali nisam siguran da se u njemu spominju vjerska uvjerenja. 

   – E vidiš, spominju se, i to u tekstu osobne izjave kojom svi magistri farmacije po položenom državnom ispitu potvrđuju da prihvaćaju Kodeks. A u toj izjavi piše: »Pomoć ću pružati svakome bez obzira na dob, spol, rasu, narodnost, vjersko ili političko uvjerenje i društveni položaj, poštujući pri tome ljudska prava i dostojanstvo čovjeka.« Nigdje se ne kaže da apotekar ima pravo nekome uskratit pomoć s obzirom na vjersko ili političko uvjerenje. 

   – A piše li u Kodeksu išta o odbijanju izdavanja lijeka zbog prigovora savjesti? 

   – Evo ti tablet pa čitaj! 

   – »Magistar farmacije u interesu zdravlja bolesnika dužan je odbiti izdavanje lijeka. Ako je takav lijek propisan na recept, mora obvezno tražiti mišljenje liječnika. Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.« Je li ta apotekarka u Dugom Ratu tražila liječničko mišljenje? 

   – Naravno da nije. Šta će joj liječničko ako ima biskupsko?! 

   – Pusti sad biskupe! Mene zanima šta kaže struka. 

   – Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore kaže da je kolegica u Dugom Ratu prekršila Kodeks i da prigovor savjesti na kakav se ona poziva nije reguliran niti jednim propisom. A jedna uvažena magistra farmacije iz Zagreba tvrdi da ljekarnici s prigovorom savjesti imaju pravo uskratit lijek, ali da u tom slučaju moraju nazvat drugu apoteku i pacijenta uputit tamo. 

   – Onda je ova savjesna apotekarka iz Dugog Rata mogla poslat ženu po pilule u Đakovo i time bi uzusi struke bili zadovoljeni? 

   – Sudeći po onome što kaže magistra iz Zagreba, uzusi su takvi da se po našim ljekarnama odbijaju izdat kontraceptivi, ali tako da pacijenti to ne primijete. 

   – Šta im uvale vitamine umjesto antibebi pilula k'o u Brešanovom filmu? 

   – Još uvijek ne. Za sada se apotekar ili apotekarka s upalom savjesti zadovoljavaju time što se diskretno udalje od pulta i pozovu kolegicu ili kolegu da pacijentu izdaju taj protuvjerski medikament. Ali nakon ovoga u Dugom Ratu više nemaju razloga za diskreciju, jer tko im može zabranit da se izviču na pacijenticu koja dođe po kontracepcijske pilule i da je izvrijeđaju kao ubojicu nerođene djece?! Crkva bi otvoreno stala u obranu takvih savjesnih ljekarnika, a doveli bi nam opet i Judith Reisman da održi seriju predavanja u znak potpore herojskim martirima u borbi protiv kontracepcije. 

   – A zamisli da nekome od tih savjesnih ljekarnika, ne dao Bog, hitno zatreba transfuzija krvi i da uleti u smjenu gdje se kompletna medicinska ekipa sjeti da joj vjera zabranjuje takvo svetogrđe... 

   – Koja vjera? 

   – Jehovinih svjedoka naprimjer. 

   – Ma to je morbidno... I to je nemoguće. Pa tko bi ih pustio da se s takvim uvjerenjima zaposle na transfuziji?! 

   – Onaj tko dopušta da apotekarka iz Dugog Rata svoja vjerska uvjerenja umjesto u crkvi prodaje u ljekarni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka