Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
19. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Vidoviti Milan, mjera za Pulitzera

Vidoviti Milan, mjera za Pulitzera
Vidoviti Milan, mjera za Pulitzera
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2016. u 23:31 2016-08-31T23:31:00+02:00

Ne ispričavam se što ovo pričam valjda po 313. put. Jer dobre se priče, baš kao i dobre ploče, čovjeku vrte po glavi onako same od sebe.
Opet vam, dakle, kažem i po 313. put potpisujem: ako u nepohasanjenoj povijesti ovih prostora treba išta ostati zapamćeno iz godine Gospodnje 1990., onda je to Branimir Johnny Štulić. Ne samo zbog oproštajnog vinila »Balegari ne vjeruju sreći«, već i zbog besmrtnog komentara prvih slobodnih, demokratskih i višestranačkih izbora u zemlji Hrvatskoj.

Upitan u nekom intervjuu da kaže što misli o »demokratskim promjenama«, Johnny je rekao – prepričavam, znate već, po sjećanju – da njemu sve to izgleda kao da je jedne noći u Zagrebu bila racija, pa je murija nahvatala nekih dvanaest tipova, potrpala ih u maricu, dovela u Đorđićevu, gdje im je dežurni drug organ podijelio zaduženja: »Ti si HDZ, ti si socijaldemokrat, ti si ovo, ti si ono…« I onda su ih – veli Johnny – stavili na televiziju i narodu rekli: »Evo vam pa glasajte!« Pa nisam lud, jebote!

I nije bio lud. Ako ste i mislili da jest, nakon 26 godina vam je valjda jasno da ste bili u krivu. Jer hrvatski politički prvaci godine Gospodnje 2016. i ne rade ništa drugo nego Johnnyju daju za pravo, optužujući jedni druge da ih je u politiku lansirala Udba ili da su – u najblažem slučaju – potomci Udbinih ubojica ili naručitelja politički motiviranih likvidacija.

Jer što radi Milanovićeva pastva, uvrijeđena »ljevičarskom hajkom« koja se na Velikoga Vođu digla nakon one idiotarije o »vojnoj lekarki«? Eno psuje ljevičarske majke i po društvenim mrežama šera kompromitirajuće »dokazne materijale« o Plenkovićevom ocu ili – kako ga nazivaju – »Udbinom gojencu Mariju Plenkoviću«.

A što radi povratnik u HDZ-ovo stado Milan Kujundžić, uvrijeđen Milanovićevom drskošću i spominjanjem Plenkovićeve majke? Eno po Splitu uvjerava pristaše kako »hrvatski narod očekuje od Milanovića da kaže tko su roditelji njegovih najbližih suradnika koji su radili za Udbu«, pa još dosoljava kako su »neki od njegovih najbližih suradnika i ubijali«.

I onda se nađe netko tko misli kako bi bilo pristojno da Milan Kujundžić – ako je dovoljno pametan, a nije da nije, pa zna da će se Milanović oglušiti na to što hrvatski narod kroz Kujundžićeva usta zahtijeva – javno kaže čiji to ćaća i čija to mater Udbinu mrežu predu. Nađe se netko kome se učini kako bi čovjek takvoga intelekta morao znati da iznošenje javnih optužbi protiv beskrupuloznih ubojica povlači i nekakvu odgovornost. Ne samo moralnu, nego i kaznenu.

Jer tvrditi da je netko iz Milanovićeva ili bilo čijeg najbližeg okruženja Udbin killer, a ne biti spreman imenovati takvoga zločinca i prijaviti kojega je hrvatskog domoljuba, kada i kako likvidirao, e to je – jebiga – ravno zataškavanju zločina. I još gore – to je izravna zaštita zločinaca i ohrabrivanje tih govnara da nastave sa svojim krvavim poslom. Jer zašto i ne bi nastavili, kad ionako nemaju savjesti da ih grize, i kad ni moralne uspravnice poput Kujundžića, koje sebi vole tepati da su savjest ovoga društva, nemaju petlje da ih javno prozovu ili diskretno prijave nadležnim organima gonjenja?!
I našli se, eto, novinari Novoga lista Dražen Ciglenečki i Zlatko Crnčec da apeliraju na Kujundžićevu savjest i odgovornost, pa ga lijepo zamolili da otkrije imena Udbinih ubojica iz kruga Milanovićevih najbližih suradnika. A vidoviti Milan se na tu molbu, u skladu sa svojim poimanjem odgovornosti, još ljepše oglušio, pa počeo mudrijati o Milanovićevim i SDP-ovim arhivama. Još jednom pristojno zamoljen da imenuje udbaške ubojice, vidoviti se Milan još pristojnije uvrijedio, pa našim kolegama kazao da bi »to bilo kao da novinari njega uče kako da operira«.

Uhvaćen da ustvari javno operira najprizemnijim insinuacijama, izmišljotinama i potvorama – koje ne bi bile to što jesu kad bi vidoviti Milan imao ikakve dokaze ili kad ih, ako ih već ima, ne bi prikrivao – HDZ-ov je politikant počeo besramno dijeliti nadriliječničke savjete iz oblasti investigativnog novinarstva. »Napravite dobro svoj novinarski posao oko ovoga i dobit ćete Pulitzerovu nagradu!« – stao im je pametovati Milan Kujundžić, ugledni liječnik i bezizgledni predsjednički kandidat na prošlim izborima.

On je pak svoj predizborni posao ovaj put odradio vrhunski. Otkrio je da su udbaši svugdje i nigdje. I da su udbaški egzekutori svatko i nitko.
Takav je posao kletoj Udbi – ako još postoji – došao kao naručen. Jer joj ovakvi razotkrivači poput vidovitog Milana jamče pobjedu i na predstojećim izborima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka