Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2019.
TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA

kolumna Uloga krumpira u političkom nasilju

Uloga krumpira u političkom nasilju
Uloga krumpira u političkom nasilju
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2016. u 21:31 2016-08-22T21:31:41+02:00

U nedostatku uvjerljivijih argumenata, u predizbornoj kampanji su progovorile šake. Stoga je status jedne od udarnih političkih vijesti u zemlji Hrvatskoj ovoga vikenda stekla priča iz Gornje Bučice, sela u administrativnom sastavu Grada Gline, gdje je predsjednik lokalnog HDZ-a nasrnuo na kandidata Mosta nezavisnih lista u VI. izbornoj jedinici, udario ga šakom i ostavio mu krvavi podljev ispod oka.

Sve što je imao, napadač je kazao svojeručno, pa se suzdržava od izjava o svom nasilničkom činu. Napadnuti Mario Božurić nema razloga šutjeti, pa javno govori: »Bio sam u dvorištu kod strica kada je došao predsjednik lokalnog HDZ-a Zvonko Hrgović i udario me šakom. Rekao mi je: 'To ti je za sve objave, a i da se imaš sa čime slikat!'«

I Božurić se doista slikao, za Večernji list, sa šljivom ispod oka, izjavivši još da Hrgovića poznaje površno, da su se povremeno čak i družili, ali budući da s njim nije imao niti ima ikakvog drugog posla, smatra da ga je HDZ-ovac napao samo zbog njegova političkog angažmana.

Ima biti da se Božurić najmasovnijoj stranci u Hrvata – koja ima tisuću puta više članova negoli Gornja Bučica stanovnika – ozbiljno zamjerio još na proteklim lokalnim izborima kada se pojavio na zajedničkoj listi HSLS-a, HSU-a i SDP-a. A sada ga evo i na Mostovoj listi za predstojeće parlamentarne izbore, i to pod rednim brojem 11.

Je li itko vodio računa o tome kako će susjedov nagli politički uspon otrpjeti Zvonko Hrgović, koji će na izborima 11. rujna sudjelovati samo kao glasač, budući da se nije uspio plasirati među 14 HDZ-ovih uzdanica u VI. izbornoj jedinici? Je li itko pomislio kako je tužno biti ugledni i prekaljeni predsjednik HDZ-ova ogranka u Velikoj Bučici, a ne doći u priliku da svoj preferencijski glas zasluženo pokloniš sposobnome i perspektivnome sebi?
I je li itko pomislio kako se poniženim mora osjećati čovjek koji je, umjesto da ponosno zaokruži broj ispred vlastitoga imena, primoran da razbija glavu misleći na koga će baciti svoj dragocjeni glas: na onog Gorana Marića, ili na nekakvog Dražena Barišića, ili na Dragu Prgometa koji se vratio u HDZ samo da zauzme Hrgovićevo mjesto na listi, na islužene ministre poput Dražena Bošnjakovića, Jasena Mesića, Milana Kovača i Ivana Šukera, ili na – o, tugo jesenja koja čovjeka spopadaš i usred ljeta! – Tugomira Majdaka?

Ako je netko htio da on razbija glavu, on će je i razbiti. Ali ne, neće svoju. Nego glavu komšije Božurića. Pa neka se slika.

I neka onda čelnik Mosta Božo Petrov po Facebooku popuje kako je »jedini i isključiv motiv napada javno političko djelovanje gospodina Božurića, čime se suprotstavio HDZ-ovim moćnicima koji godinama upravljaju tim područjem«. I kako je glavni Božurićev krimen »želja za pravednijim, sigurnijim i stabilnijim rodnim krajem i Hrvatskom u cjelini«.

A neka se potom oglasi i novi krojač HDZ-ovih izbornih lista, demokratski izabrani jedini kandidat za predsjednika stranke, gospodin Andrej Plenković. Neka se taj Mister Monsieur iz Bruxellesa na svom diplomatskom jeziku ispričava zbog incidenta u Gornjoj Bučici. I neka taj svilenko pred novinarskim mikrofonima izražava načelno žaljenje zbog toga »što se takve stvari uopće i događaju«. Sve će to Zvonko Hrgović mirno podnijeti, jer zna da to spada u visoku politiku koja živi od fraza i koja frazira o životu…

Ali njega zanima ima li iza tih fraza ikakvog stvarnog sadržaja, je li taj Plenković dostojan nasljednik Tomislava Karamarka, je li u stanju zaštititi člana svoje stranke od Petrovljevih difamacija da se radi o nasilju iz političkih pobuda, može li se iz njegovih riječi naslutiti da mu je ipak milija šaka jednog HDZ-ovca od otekline pod okom jednoga mostovca…

Zvonko Hrgović može biti miran. Jer se Andrej Plenković pokazao HDZ-ovcem u pravom smislu te riječi. Novinarima je rutinski izjavio da je upoznat sa slučajem iz Gornje Bučice i da je zatražio unutarstranačku istragu, te dodao da će Hrgović – ako se pokaže da je odgovoran za incident – biti sankcioniran. Ali naglasio je pritom i da je riječ o privatnom sukobu, čime je jasno sugerirao do kakvih rezultata treba dovesti unutarstranačka istraga.
Neka se, dakle, nitko ne zaprepasti ako za koji dan bude priopćeno kako su stranački policajci i istražni suci utvrdili da se one objave, na koje je Hrgović aludirao udarajući Božurića, nalaze na Facebook-profilu Mostova izbornog kandidata. I da se u tim posljednjim objavama prije Hrgovićeva napada, Božurić slikom i riječju javlja iz berbe krumpira na svojoj njivi u Gornjoj Bučici. I da su upravo te objave, premda se Hrgović u njima ne spominje, isprovocirale čestitoga HDZ-ovca i natjerale ga da šakom u lice reagira na Božurićev Fejs.

Više od toga stranka nije dužna dati u javnost: ni tko se i zašto prepoznao među krumpirima, ni što je mostovac htio reći tom i takvom objavom, ni je li mu upravo zbog tih krumpira na Fejsu nikla šljiva na faci.

Prema tome, gospodo novinari, budite obzirni prema Andreju Plenkoviću i ne zamarajte ga više takvim tričarijama od kojih pokušavate isfabricirati vijesti. A i sami dobro znate da nije vijest kad HDZ-ovac udari čovjeka…

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka