Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
18. siječnja 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Trg Andrije Mikulića

Andrija Mikulić / Darko JELINEK
Andrija Mikulić / Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2016. u 23:17 2016-11-08T23:17:36+01:00

Umjesto da s Andrijom Mikulićem podijele radost što se najzad, osjetivši dah slobode i demokracije, usudio iznijeti prijedlog da se zloglasni Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg, domoljubni portali ponovo objavljuju podmetnuti faksimil koji uglednog HDZ-ovca prokazuje kao omladinskog karijerista i Jugoslavena…

Nimalo respekta nemaju domoljubni portali prema inicijativi Andrije Mikulića, predsjednika Gradske skupštine Zagreba i člana Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, da se zloglasni Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg.

Baš njih briga što je Andrija Mikulić prije nekoliko dana najzad osjetio dah slobode i demokracije, pa se – uvjeren da ga Franjo Tuđman, sedamnaest godina nakon odlaska, valjda više ne može čuti – usudio izgovoriti ono što se nijedan HDZ-ovac nije drznuo ni pomisliti pred živim Ćaćom:

"Znamo da je Tito bio jedan od deset najvećih svjetskih zločinaca pod kojim su mnoge nevine žrtve stradale samo zato što su drugačije mislile. Bogu hvala, danas u slobodi i demokraciji svoje mišljenje mogu javno izreći – a to je da Trg maršala Tita nema što raditi u glavnom gradu Hrvatske."

Umjesto da s uglednim dužnosnikom podijele radost samooslobađanja, domoljubni portali su pred svoje čitatelje ponovo istresli "detalje iz života Mikulića nakon kojih nećete vjerovati da zaista želi promijeniti naziv Trga maršala Tita". A kao dokaz da su ti "detalji iz života" doista životni i istiniti, objavili su faksimil makinjetom pisanoga dokumenta pod naslovom "Biografije kandidata za članove Predsjedništva GK SSOH Zagreb".

Ispod biografije Darinka Kosora, kandidata OK SSOH Črnomerec za glavnoga gradskog omladinca, po zgužvanom se papiru prosuo i životopis mlađahnoga kandidata iz Trnja.

Ime i prezime: "Andrija Mikulić".

Prva natuknica: "rođen 13. 6. 1969. u Zagrebu, Jugoslaven".

Druga natuknica: "učenik 4. godine kemijsko-tehnološkog obrazovnog centra".

Treća natuknica: "član SKJ". Bez godine učlanjenja.

Četvrta: "do sada je obavljao sljedeća zaduženja: predsjednik OO SSO i niz funkcija u OO SSO". Bez detaljnijeg nizanja.

Peta: "sada: predsjednik P AK SSO KTOC". Bez objašnjenja što znači ono »P AK«.

I na koncu šesta natuknica: "završio više oblika idejno-političkog osposobljavanja".

Pojavljivao se taj faksimil do sada u raznim prigodama, pa eto i u ovoj, iako je još prije devet mjeseci objavljena vijest da je Andrija Mikulić podnio tužbu protiv nakladnika lista 7Dnevno u kojemu je 2015. publiciran tekst pod naslovom "Izbor je vaš: pravi branitelj ili Jugoslaven – Tko je zapravo Andrija Mikulić – 'Oči male, a uši k'o sandale'". I tada je – treba li napominjati? – taj faksimil podastrt kao krunski dokaz da je Mikulić bio deklarirani Jugoslaven i karijerni omladinac.

Oglasio se tom prigodom drugi junak tog faksimila – Darinko Kosor. Posljednji predsjednik Saveza socijalističke omladine Grada Zagreba i aktualni šef Hrvatske socijalno-liberalne stranke tada se nesebično ponudio da privatnom tužitelju Andriji Mikuliću bude sudski svjedok.

"Ja s Andrijom Mikulićem nisam u posebno bliskim odnosima, ali mogu posvjedočiti da je riječ o falsificiranom dokumentu jer moj protukandidat 1989. nije bio Andrija Mikulić, već Igor Mikulčić i to nije problem dokazati. Dakle, netko se potrudio falsificirati dokument kako bi pokušao diskreditirati Andriju Mikulića prije izbora«" izjavio je Kosor.

Svejedno, falsificirani se faksimil nastavio pojavljivati i uveseljavati lakovjerno pučanstvo. A to je pučanstvo iz neznano kojih razloga spremno povjerovati da se na odgovorne dužnosti u Hrvatskoj demokratskoj zajednici mogu uspentrati tipovi koji su nekoć bili uzorni omladinci, kompartijski aparatčici, gorljivi Jugoslaveni i – kao takvi – sljedbenici Titova kulta.

I koliko god se HDZ-ovci trudili da u svakoj drugoj rečenici prozovu komunjare za sva zla na ovom svijetu, da Titove omladince otkriju i među onima koji 1989. još nisu bili rođeni, da razotkriju njihovo podmuklo neprijateljsko djelovanje protiv samostalne, suverene i demokratske Republike Hrvatske… teško se oteti dojmu da im se sve te riječi vraćaju kao bumerang. I da neodgovorno pučanstvo ni u čemu toliko ne uživa koliko u otkrivanju titoista, konvertitoista, komunista i prevrtljivih karijerista među HDZ-ovcima.

Ne pomažu tu, kao što vidimo, ni sudske tužbe protiv domoljubnih medija, jer oni i dalje više vjeruju sumnjivim faksimilima negoli nesumnjivim hrvatskim demokratskim zajedničarima. Stoga je samo pitanje dana kada će netko zlurad, mašući onim podmetnutim faksimilom, iznijeti prijedlog da se Trg maršala Tita preimenuje u – Trg omladinca Andrije Mikulića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka