Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
22. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Traži li Hrvatska Krbavu u Libanonu?

Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2010. u 12:00 2010-11-30T12:00:00+01:00

Ne moramo čekati da nam to iskopa WikiLeaks. Hrvatsku diplomatsku tajnu otkrio je izraelski Haaretz, a pučanstvu koje plaća brljotine Gordana Jandrokovića priču telavivskog dnevnika prenio je Novi list.
   Ako je ta priča točna, Republika Hrvatska je shvatila da joj prijeti opasnost od »novog turskog radikalizma«, pa se priključila grupi država od kojih Izrael nastoji stvoriti antiturski Balkanski pakt. Taj se »novi radikalizam«, prema tvrdnjama neimenovanog izraelskog dužnosnika citiranog u Haaretzu, ogleda u prevelikom približavanju Turske Iranu i Siriji, te u njezinoj spremnosti da podrži Libanon u slučaju novog izraelskog napada na tu zemlju. Stoga je Izrael krenuo u potragu za saveznicima, pa je za svoju antitursku alijansu navodno pridobio Grčku, Cipar, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku.
  

Budući da Gordan Jandroković nije obznanio hrvatskoj javnosti da je ovu zemlju uveo u Netanyahu-pakt, bilo bi pristojno da je tu informaciju iz Haaretza potvrdio ili demantirao, ako već ne u petak čim je objavljena, a ono barem u ponedjeljak kad su je prenijele i naše novine. Ako ministar vanjskih poslova doista misli da Hrvatskoj prijeti opasnost od novog turskog radikalizma, zašto se naciji ne obrati, recimo, preko RTL-a, i to u prime-timeu kad se tamo vrti ona turska telenovela s Onurom i Šeherezadom? Zašto ne dođe na Pleso da tim zamantanim Hrvatima koji svakodnevno pune čartere za Istanbul objasni kako na vlastitu odgovornost putuju u neprijateljsku zemlju čija je agresivna politika natjerala Hrvatsku da uđe u antitursku koaliciju pod vodstvom Izraela?

Smije li Gordan Jandroković biti toliko indiskretan da nam otkrije što hrvatska diplomacija misli o eventualnoj agresiji Izraela na Libanon, koja se spominje u najutjecajnijem izraelskom dnevniku? Pozdravlja li Hrvatska unaprijed tu izraelsku demonstraciju sile? Ili smatra kako tursko protivljenje planu izraelskih militarista Bibija Netanyahua i Avigdora Libermana da napucaju Libanon predstavlja ugrozu hrvatske nacionalne sigurnosti?

Ako Gordan Jandroković u tome prepoznaje »novi turski radikalizam«, zašto ne pozove Buraka Özügergina, turskoga ambasadora u Zagrebu, da skokne do Zrinjevca i zašto mu ne otpjeva jednu diplomatsku notu? Ili ako već ministar nema vremena, volje ili talenta za bavljenje svojim poslom, zašto onda državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović nije iskoristio posjet delegacije Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske da gospođi Ayi Sezgin stavi do znanja kako nije lijepo to što njezina zemlja svojim negiranjem izraelskoga prava na bombardiranje Libanona ugrožava i Republiku Hrvatsku?

Zašto, na kraju krajeva, o stupanju Hrvatske u antitursku koaliciju šuti i Ivo Josipović, izabran da između ostaloga bude i sukreator vanjske politike? Zato što Haaretz piše gluposti ili zato što ih Hrvatska pravi? Zato što ne postoji nikakav proizraelski Balkanski pakt protiv Turske? Ili zato što ne postoji Hrvatska?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš