Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
23. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Top lista militarista

Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2010. u 14:09 2010-12-06T14:09:21+01:00

Srce se cakli kao da je licitarsko kad čovjek pročita da mirotvornoj Hrvatskoj skače licitacijska vrijednost na listi okupacijskih sila koje se natječu u kategoriji što dužeg ostanka u Afganistanu. A evo čitam kako Hrvatska s prošlogodišnjeg 14. mjesta u doprinosu operaciji ISAF, izmjerenog po broju vojnika poslanih u Afganistan podijeljenom s milijun stanovnika, skače na 11. poziciju. I kako po snazi tamo nazočnoga vojnog kontingenta u odnosu na BDP hvatamo solidno 13. mjesto od raspoloživih 48. Prvoplasirane Sjedinjene Američke Države će nam još neko vrijeme biti nedostižne, ali se zato trsimo da preskočimo Albaniju, Makedoniju, Estoniju, Latviju, Bugarsku i Gruziju, kao što smo preskočili favorizirane Grke, Mađare i Čehe koji polako odustaju od utrke za najrevnijega nastavljača Bushove militarne ludorije.

Još malo, dakle, strpljenja pa će hrvatske novine objaviti da nam vojna prisutnost u Afganistanu ide jednako dobro kao nogomet u kojemu smo, prema rankingu FIFA-e pod sponzorstvom Coca-Cole, deveti na svijetu. I da su rezultati Vukelićevih i Josipovićevih soldata ravni onima što ih postižu izabranici Slavena Bilića.

Objavit će to ponosne novine u zemlji koja se na ovogodišnjoj listi Freedom Housea našla na nevisokom 85. mjestu po razini slobode medija, beznadno udaljena od vodećih skandinavskih država i sve bliža dnu na kojemu čame Mianmar, Turkmenistan i Sjeverna Koreja. I bit će te novine, kakve jesu da jesu, sretne što ih još ima, jer u obranu svoje neslobode mogu uvijek isturiti rezultate GONG-ova istraživanja među hrvatskim maturantima, od kojih gotovo trećina misli da slobodna kritika vlasti od strane građana i medija ne spada među glavne značajke demokratskog poretka, a skoro četvrtina drži kako bi trebalo paziti da se u medijima ne objavi nešto protivno državnim interesima. O onih 35 posto anketiranih maturanata koji bi rado zabranili neke medije da i ne govorimo.

O hrvatskim će nas uzletima na ljestvici najustrajnijih okupatora Afganistana novine izvještavati kao što prenose naše dosege na listi UN-ovog Programa za razvoj gdje, prema indeksu ljudskog razvoja, Hrvatska trenutačno zauzima 51. mjesto, odmah iza Crne Gore i Rumunjske, ali još uvijek iznad BiH i Srbije. Ili kao što prenose rang-liste država kojima prijeti bankrot, gdje je Hrvatska ušla u Top 20.

U svemu će novine nalaziti statističke razloge za njegovanje nacionalnog ponosa, kao što su ga ovih dana pronašle i u zastupljenosti Nadzirane Naše na dokumentima objavljenim na WikiLeaksu. Evo, Vjesnik kaže da se na WikiLeaks-chartu Hrvatska našla na 62. mjestu, zauzevši tako bolju poziciju od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, i iz tog statističkog uvida ponosno izvlači zaključak kako regionalni primat Hrvatske među špijuniranima »govori o tome da je Washingtonu bilo važno što misli Zagreb«. Stoga bi, mislim, bio red da nam iz Washingtona stigne nekakvo priznanje, nekakav recimo Zlatni mikrofon. One obične, hvala, već imamo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja