Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
7. prosinca 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Tko su kaptolski batinaši?

Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2014. u 18:28 2014-12-29T18:28:06+01:00

Kako je Zbor prebendara Prvostolne crkve dospio u sukob sa zagrebačkim odvjetnikom Dariom Budimirom kojemu je ostao dužan milijune kuna za troškove zastupanja, pa ga potom pokušao »isplatiti« prijetnjama i angažiranjem batinaša…

Nema tome dugo da se msgr. Mijo Gabrić, prvi tenor Zbora prebendara Prvostolne crkve, javno hvalio svojim velikim poslovnim uspjehom – obnavljanjem crkvice svetoga Dizmuša na zagrebačkoj Novoj Vesi i njezinim brendiranjem kao najstarije od svih bogomolja podignutih u čast razbojnika koji je na Golgoti bio razapet na križu desno od Kristova i kojemu je Sin Božji osobno obećao mjesto u Kraljevstvu Nebeskom.

   »Svi lopovi i razbojnici koji žele otići u raj neka samo dođu u ovu našu zagrebačku crkvu, stave ruku u blizini komadića križa, pa im možda i sveti Dizma pomogne!« – cvrkutao je poduzetni kaptolski svećenik, vješto prikrivajući poslovne poteškoće koje su mu poput mlinskoga kamena načepile dušu i zbog kojih mu, posve sigurno, nije bilo do biglisanja i cvrkutanja.

   Jer msgr. Gabrić je već tada, u mjesecu srpnju, znao ono što će u javnost dospjeti tek posljednjih dana ove godine – da su neki kaptolski poslovi krenuli toliko loše da ni najezda bjelosvjetskih lopova i razbojnika na Novu Ves, s koje im je naviještena mogućnost stjecanja off-shore azila u raju, ne bi mogla preokrenuti negativne trendove u crkvenome gospodarenju vlastitim resursima. Prebendar je još početkom srpnja – kako otkriva Jutarnji list u svome posljednjem nedjeljnom izdanju 2014. – primio pismo zagrebačkoga odvjetnika Darija Budimira u kojemu ga pošiljatelj obavještava da će ga »zbog aktivnosti koje smatra kriminalnim prijaviti i pokrenuti postupke pred nadležnim državnim tijelima«.

   Kakvim bi se to kriminalnim aktivnostima, zabogamiloga, mogao baviti glavni ekonom Zagrebačke nadbiskupije? – u čudu će se zapitati svaki pošteni vjernik. Odvjetnik Budimir u pismu nabraja: telefonske prijetnje njegovom opunomoćeniku da će – ukoliko ne povuče sve sudske tužbe protiv Zbora prebendara Prvostolne crkve i svih 28 zabilježbi na crkvene nekretnine u zemljišnim knjigama, te ukoliko ne odustane od zastupanja odvjetničkog društva Budimir & Meter – stradati kao kolateralna žrtva; namjerno neplaćanje naručenih i obavljenih odvjetničkih usluga; angažiranje »batinaša« i »lažnih svjedoka« s ciljem da odvjetničko društvo pod pritiskom odustane od svojih tražbina…

   A odvjetničko društvo od Zbora prebendara potražuje više od šest i pol milijuna kuna na račun troškova zastupanja koji su, nakon raskidanja ugovora, ostali neplaćeni. Zbog toga je odvjetnik Budimir protiv doskorašnjih klijenata pokrenuo spor pri Trgovačkom sudu u Zagrebu, da bi nakon prijetnji upućenih svome zastupniku u tom procesu i njegovoj trudnoj supruzi podnio i prijavu Državnom odvjetniku Republike Hrvatske. Ujedno je zbog tog spora za naknadu štete stavio i zabilježbe na crkvene nekretnine na Novoj Vesi. Crkva je potom, prema Budimirovim navodima, »pokušala prenijeti i otuđiti isključivo pravo na nekretnine na koje njegov odvjetnički ured polaže prava u odnosu na koje se vode parnice pri Trgovačkom sudu, ukupne vrijednosti 6,592.100 kuna, i na kojima postoji zabilježba prijenosa postupka, te po prijenosu nekretnine i opteretiti založnim pravom u korist Privredne banke Zagreb d.d.«.

   Msgr. Gabrić pak tvrdi da je Zbor prebendara toliko dobro platio odvjetničke usluge društva Budimir & Meter da ga je »sram reći« o kolikom se iznosu radi, a za reketarenje optužuje samoga Budimira. »Jedino što sam napravio jest da sam nazvao njegova odvjetnika i pokušao mu objasniti što nam odvjetnik Budimir radi. Zar stvarno mislite da bih nekome prijetio?« – ispovijeda se kaptolski poslovođa novinarki Jutarnjeg lista. I priča joj kako je Zbor prebendara protiv Budimira em podnio prijavu Odvjetničkoj komori em se još savjetovao s drugim odvjetnicima i profesorima s Pravnog fakulteta koji su, veli, »ostali u šoku kad su čuli što im radi«.

   Žali se prebendar da je sirota Crkva zbog svojega bivšeg odvjetnika umalo ostala i bez luksuznog šoping-centra Cascade u Tkalčićevoj ulici, što ga je na svetom joj gruntu podigao ugledni poduzetnik, uznik i umirovljeni general Vladimir Zagorec. Toliko taj prvostolni i mutnoposlovni Kaptol ovih dana kenjka i kukumače, da misli kako će valjda i Bogu udariti suze na oči kad čuje i vidi na kakve sve načine i s kim pak sve Njegova zastupnička firma u zemlji Hrvatskoj posluje, bankari i reketari.

   A bilo bi baš super da se Bog pokaže veseljakom i šaljivcem u kakvoga na Kaptolu zasigurno ne vjeruju, pa da na adresu Zbora prebendara dostavi primjerak knjige jednog jezuita iz Salvadora, primjerak knjige teologa oslobođenja po imenu Jon Sobrino, knjige pod naslovom »Izvan sirotinje nema spasenja«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.