Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
24. veljače 2020.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Tko je potpisivao Sauchu?

Tomislav Saucha / Foto Patrik Maček/PIXSELL
Tomislav Saucha / Foto Patrik Maček/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2017. u 21:40 2017-04-19T21:40:55+02:00

U novinama se jučer pojavilo i mišljenje Marijana Krajne – stalnoga sudskog vještaka za rukopise i dokumente – koji je, po nalogu Sauchine obrane, temeljito pregledao papire. I ustanovio kako ti parafni potpisi – "vrlo vjerojatno, gotovo sigurno nisu napisani rukom Tomislava Sauche"

Prije dva mjeseca i deset dana grafološki su stručnjaci iz Centra za kriminalistička vještačenja »Ivan Vučetić« bili suglasni. Nije bilo ni trunka sumnje koja bi aludirala da ono što su majstori raspoznavanja tuđih slova svojom istragom otkrili možda ne odgovara alternativnoj činjenici zvanoj stvarnost.

Da, to je njegovih ruku djelo. Da, on je to ispotpisivao. Da, učinio je to Tomislav Saucha.

Troje stručnjaka je istražilo, napisalo i potpisalo da je taj Tomislav Saucha »vrlo vjerojatno – gotovo sigurno« skriptor spornih parafnih potpisa na 119 naloga za službeno putovanje u inozemstvo. I da se njegov paraf nalazi na još 79 putnih računa. A istražili su, napisali i potpisali i to da isti taj Tomislav Saucha »dolazi u obzir« i kao skriptor još deset spornih parafnih potpisa na putnim računima.

Da, počinitelj je Tomislav Saucha. Vrlo vjerojatno i gotovo sigurno.

Ekspertiza troje ovlaštenih, što glavnih, što samostalnih vještaka za rukopise i dokumente, trajala je šesnaest sati. Za svih 119 naloga za službena putovanja preko državne granice, za još 79 putnih računa i za još mogućih 10 parafa kojima je Tomislav Saucha, predstojnik ureda bivšega premijera Zorana Milanovića, iskemijao potpise savjetnika Slavka Goldsteina, Nevena Budaka i Siniše Petrovića. A da pritom nitko od njih trojice nije nikamo putovao niti je dobivao bilo kakve dnevnice ili putne troškove.

Da, po svijetu ih je slao Tomislav Saucha. Vrlo vjerojatno i gotovo sigurno.

USKOK je, na temelju takvih grafoloških nalaza, pokrenuo istragu protiv Sauche kao glavnog potpisanog – pardon – parafiranog grešnika u »aferi Dnevnice«. I Tomislav Saucha je na početku istrage figurirao kao ključni krivac za sav taj kaos s bezbroj potpisa otkrivenih u uredima po Banskim dvorima. Kaos koji je trajao godinama. Kaos koji ga je vodio u Remetinec.

Da, Sauchu u Remetinec. Pa će se tek vidjeti što je sve parafirao. Vrlo vjerojatno i gotovo sigurno.

Nisam kriv, nisam ništa lažirao i ništa potpisivao! – tvrdio je Tomislav Saucha nakon što su svjedoci dali svoje iskaze i nakon što je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu. Tvrdoglavo je Saucha, ne libeći se ni osobne istrage, pokušavao povezati zamršene konce i otkriti tko je godinama ubirao državnu lovu s visoke adrese, tko je u Banskim dvorima zlorabio položaj i ovlasti, tko je krivotvorio isprave i činio sav taj ozbiljni kriminal.

Nisam kriv, nisam ništa lažirao i ništa potpisivao! – nije Saucha odustajao od dokazivanja da se on nije prljao zamračenim državnim novcem i izmišljenim dnevnicama. Ostao je uporan i nakon što je DORH zatražio, pa uskoro i isposlovao, dodatno ukidanje njegova imuniteta, a s obrazloženjem da se to traži »zbog dva kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te dva kaznena djela zbog krivotvorenja službene ovlasti«, u kojima mu je pomagala ili ga na njih navodila – Sandra Zeljko, bivša tajnica u uredima raznih premijera.

A onda se u jučerašnjim novinama pojavilo i mišljenje Marijana Krajne – stalnoga sudskog vještaka za rukopise i dokumente – koji je potrošio pošteno vrijeme, čitavih 20 dana, kako bi, po nalogu Sauchine obrane, temeljito istražio sve one papire za koje su stručnjaci iz Centra »Ivan Vučetić« već napisali da ih je bivši predstojnik Milanovićeva ureda »vrlo vjerojatno – gotovo sigurno« potpisao, odnosno parafirao.

I Marijan Krajna je ustanovio da ti parafni potpisi – »vrlo vjerojatno, gotovo sigurno nisu napisani rukom Tomislava Sauche«.

E, ima biti da to Saucha ipak nije potpisao. Ni vrlo vjerojatno ni gotovo sigurno.

Pomno vještačenje uglednoga grafologa, dakle, potpuno je suprotno onome do čega je drastično kraća istraga dovela njegove jednako cijenjene kolege. U Krajninu se vještačenju, naime, tvrdi kako svi ti potpisi pripisani Sauchi uopće ne dokazuju da je on potpisao išta od onoga za što ga se teretilo i za što ga se još uvijek tereti.

Jer niti su ti potpisi onakvi kakve na papir stavlja Tomislav Saucha, niti su sva slova onakva kako ih on piše, niti je taj rukopis spontan i prirodan… Nego je čitava ta kolekcija potpisa – baš naprotiv – nalik neprirodno ujednačenoj imitaciji Sauchina parafa, kojom se služio za sada nepoznati potpisnik ili misteriozna potpisnica brojnih putnih naloga.

Nakon ovog otkrića ostaju pitanja: čiji su parafi? Čiji su potpisi? I čija je zapravo »afera Dnevnice«?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma