Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
17. veljače 2019.
Certificiranje Halal kvalitete

Sve veća potražnja: U godinu dana od dobivanja halal certifikata proizvođači povećali izvoz za 100 posto

World Halal Day Croatia okupit će 40 svjetskih stručnjaka – Aldin Dugonjić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
World Halal Day Croatia okupit će 40 svjetskih stručnjaka – Aldin Dugonjić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2016. u 19:38 2016-11-02T19:38:45+01:00

U Hrvatskoj je potražnja za halal proizvodima i uslugama sve veća. Halalom podižete kvalitetu svojih proizvoda i usluga i time bivate konkurentniji na tržištu

Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj od 2. do 4. studenog u Opatiji organizira World Halal Day Croatia, najavljujući da je riječ o najvećem ovogodišnjem događaju na području halal tržišta, turizma, islamskog bankarstva i financija na svijetu. Uoči te velike manifestacije, o njezinim sadržajima i očekivanjima od nje razgovaramo s Aldinom Dugonjićem, rukovoditeljem Centra za certificiranje halal kvalitete u našoj zemlji.

Što će biti sadržaji Svjetskog halal dana i koga će sve okupiti?

– World Halal Day Croatia okupit će 40 svjetskih stručnjaka iz područja halal tržišta, hrane, farmacije, kozmetike, turizma, islamskog bankarstva i financija. Na događanju će sudjelovati predstavnici iz 30 zemalja svijeta. Sudionici kongresa će imati mogućnost upoznati se s prilikama poslovanja na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske i to od samog državnog ministra Ujedinjenih Arapskih Emirata Nj. Ekselencije dr. Rashida Ahmad bin Fahada, te ministra gospodarstva Republike Turske Nihata Zeybekcija. Predsjednik Obrtničke komore Irana Ali Fazeli i direktor Kiš free zone Ali Asghar Mounesan će sudionike upoznati s mogućnostima suradnje i poslovanja s Iranom. Na sajamskom dijelu World Halal Day Croatia predstavit će se halal proizvodi i usluge.

Stil življenja

Možete li sažeto objasniti što je halal, posebno u kontekstu ugostiteljstva i turizma? Na koji je način halal prisutan, primjerice, i u farmaceutskoj industriji, te na financijskom tržištu, čije stručnjake također najavljujete na skupu?

– Halal možemo definirati kao stil življenja. Halal je arapska riječ koja u prijevodu znači dozvoljeno. Halal u ugostiteljstvu podrazumijeva pružanje usluge i hrane i pića prema zahtjevima halal standarda. Npr. određena jela koja se pripremaju, a čiji je jedan od sastojaka vino, ne može biti halal jelo. U farmaceutskoj industriji zbog svoje kompleksnosti halal je u fazi razvoja. U financijskom smislu u halalu je zabranjena kamata, što znači primjerice kada pokrećete vlastiti posao, s bankom zajednički dijelite rizik poslovanja, kao naravno i dobit, dok u potpunosti ne isplatite vaš kredit. Važno je naglasiti da halal odavno nije pojam ograničen samo na meso koje konzumiraju muslimani, već obuhvaća proizvode i usluge najviše kvalitete kako bi se zadovoljile sve veće potrebe potrošača na zahtjevnom svjetskom tržištu.

U najavi manifestacije kažete da je to jedinstvena prilika "posebno za ostvarivanje potencijala hrvatskoga gospodarstva na halal tržištu čija se vrijednost procjenjuje na 2 trilijuna američkih dolara." U kojim područjima očekujete mogući angažman naših gospodarstvenika?

– Očekujemo ga u izvozu halal proizvoda, većem dolasku gostiju i turista koji znaju i razumiju što halal predstavlja te pokretanju ulaganja u halal industriju i halal turizam.

Pioniri "halala" Hoteli Baška na otoku Krku

Možete li nešto podrobnije reći o proizvodnji halal hrane u Hrvatskoj, a isto tako o ponuđačima halal usluga na našoj obali, primjerice u Opatiji, na Kvarneru?

– Među 65 certificiranih proizvođača su i hrvatske perjanice poput Podravke, Vindije, Kraša, Gavrilovića, i mnogi drugi. U Hrvatskoj se prema halal standardu proizvodi gotovo 3.000 proizvoda, a proizvođači su i naši najveći i najpoznatiji brendovi. Puno tih proizvoda može se naći na policama u trgovačkim centrima, samo je potrebno obratiti pažnju na halal znak. Dobar dio proizvođača su i izvoznici, i zapravo su nakon dobivanja halal certifikata povećali svoj izvoz, kako na tržište Europe tako i na daleka tržišta, Bliski i Daleki istok, Kanadu i SAD. Na sjevernom Jadranu halal certifikat ima Hotel Bonavia u Rijeci, Hotel Mozart u Opatiji i restoran Bevanda, a certifikat sada dobivaju i opatijski hoteli Milenij i Grand Hotel Adriatic. Pioniri s halal certifikatom bili su Hoteli Baška na Krku, koji su sada u sastavu Valamara. Ima još ponuđača halal turističkih usluga na Jadranu – u Umagu, Biogradu, Dubrovniku i jedan restoran u Zadru.

Centar koji vodite izdaje halal certifikate. Na što se halal certifikati sve mogu odnositi, te koliko ih je okvirno i za koja područja u Hrvatskoj izdano? Što to, primjerice, specifično znači u prehrambenoj industriji, u hoteljerstvu i ugostiteljstvu te tko pružatelje usluga educira o halal standardima?

– Halal certifikat može se odnositi na prehrambenu, farmaceutsku, kozmetičku, tekstilnu industriju, pružanje usluga, financijski i bankarski sektor i drugo. U Hrvatskoj je trenutačno izdano 65 halal certifikata u proizvođačkoj industriji, 25 u ugostiteljstvu, 7 turističkih agencija. Možemo reći da je Republika Hrvatska regionalni lider u proizvodnji halal hrane te lider u razvijanju halal turizma u Europi jer primjerice u ni jednoj europskoj metropoli nemate 5 hotela s halal certifikatom, kao što je to slučaj u hrvatskoj metropoli gradu Zagrebu. Centar za certificiranje halal kvalitete provodi posebne edukacije za svako poduzeće koje pokrene postupak halal certificiranja.

Neprimjerena mjesta

Što se od nekog hotela ili turističke agencije traži da bi mogli dobiti halal certifikat?

– U svijetu se rijetko certificira neka turistička agencija tako da smo mi to uveli kao svojevrsnu novinu. Smisao certificiranja turističke agencije je da se zna na koji način postupati s gostima koji traže halal. Takve agencije moraju surađivati s ugostiteljskim objektima koji imaju certifikat, trebaju voditi računa da ljudi koji traže halal usluge trebaju redovito izvršavati svoju molitvu i to u propisano vrijeme. Kada im npr. organiziraju neke izlete, trebaju voditi računa gdje će takav turist moliti. Također, te agencije znaju da takve goste ne vode na neprimjerena mjesta, npr. vinske ceste.

Na hotele se to odnosi na pripremu hrane, halal hranu ne miješaju s onom hranom koja to nije. Isto tako, certificirani hoteli trebaju sobe pripremiti tako da gost može izvršiti svoje molitve, te tako da izbace alkohol iz minibara. To nisu nikakve velike promjene, već se sobu samo prilagođava kako bi se gost koji traži takvu uslugu osjećao ugodno i vidio da ugostitelj koji ga je primio brine o njemu i razumije njegove potrebe.

Konačno, kolika je u našoj zemlji sada potražnja za halal uslugama i proizvodima?

– U Republici Hrvatskoj svakim danom je potražnja za halal proizvodima i uslugama sve veća, jer kada uspostavljate bilo koji standard kvalitete za što vas treća neovisna strana kontrolira i za to vam izdaje certifikat, podižete kvalitetu svoje usluge. Stoga halalom podižete kvalitetu svojih proizvoda i usluga i time bivate konkurentniji na tržištu. Prema svjedočenjima određenih hotelijera u samo godinu dana nakon dobivanja halal certifikata povećali su broj noćenja za pet posto, a dobit za šest posto, s druge strane određeni proizvođači su izvoz svojih proizvoda povećali za 100 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka