Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
4. travnja 2020.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Stierovi četnici i Fahrini kriminalci

Ilustracija / Foto: REUTERS
Ilustracija / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2014. u 18:31 2014-02-10T18:31:00+01:00

Dok hrvatske novine šire navodno otkriće bh. obavještajaca da iza demonstracija stoji CIA, vidoviti Stier među prosvjednicima u Mostaru prepoznaje četnike, Dodik i Poskok iščitavaju slične scenarije, a ministar Fahrudin Radončić izjavljuje kako treba pohapsiti kriminalce na vlasti…

Kakav Udar, kakav Revolt, kakvi radnici koji desecima mjeseci nisu dobili plaću za svoj rad, kakvi gladni, kakvi obespravljeni… Pratite li republičko-srpske, republičko-hrvatske, državotvorno-bošnjačke i herceg-bosanske medije, odmah vam postaje jasno da su prosvjede u Tuzli i ostalim bosansko-hercegovačkim gradovima pokrenuli svi osim spomenutih nevladinih organizacija, svi osim poniženih šljakera i građana solidarnih s očajnicima.

Evo naprimjer CIA, naravno CIA, bezbeli CIA, a tko drugi nego CIA, koju su neimenovani bh. obavještajci odlučili raskrinkati u novinama, ali to svoje otkriće – iz razumljivih konspirativnih razloga – nisu htjeli plasirati preko Dnevnog avaza već putem Slobodne Dalmacije. U splitskom listu se tako može pročitati da je američka firma koja je potpalila Bosnu i Hercegovinu razradila dva scenarija: prvi, po kojemu su građani BiH trebali izaći na ulice čim su u zagrebačkim i beogradskim uredima Interpola raspisane međunarodne tjeralice za generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem i za brigadirom Armije BiH Naserom Orićem, ali budući da do tako zacrtanih prosvjeda nije došlo, aktiviran je plan B u kojemu je umjesto nacionalnog detonatora upotrijebljen ovaj socijalni, a sve sa ciljem da se na vlast dovedu tobožnji američki favoriti Fahrudin Radončić i Željko Komšić.

Detalje plana B objavio je – ne pripisujući njegovo autorstvo američkoj tajnoj službi, ali spominjući strane NVO organizacije, internet tehnologiju i centralističke vlasti u Sarajevu – herceg-portal Poskok.info: »Izazvati masovnom histerijom pad svih kantonalnih vlada u Federaciji. Poslati propagandnu poruku da građanima BiH nisu bitne etničke podjele nego isključivo socijalna pitanja i da je sramota EU da dok narod BiH gine za socijalna pitanja da za to vrijeme EU parlament govori o etničkim pitanjima… Plan nakon rušenja kantona bio je da federalna vlast proglasi nadležnost nad općinama u Federaciji.«

 Nepotpisani dešifrant nepisanog plana tumači kako se guranjem socijalnih pitanja u prvi plan htjela stvoriti slika »kao da je sve dosadašnje etničko trvenje bilo nepotrebno«, te sav sretan što se – unatoč nalijeganju pojedinih hrvatskih i austrijskih medija na sarajevsku propagandu – ipak nije stvorio »privid da su u cijeloj priči oko 'socijalne' revolucije sudjelovali i Hrvati« poručuje kako »socijalna borba tajnih revolucionara možda ne bi bila ni upitna da se iza nje ne krije opet jedan nacionalizam i kapitalizam većinske nacije«.

Jednako sretan bio je i predsjednik srpskoga entiteta u BiH Milorad Dodik izjavivši kako je »ponosan na građane RS jer nisu nasjeli na provokacije i dopustili prenošenje nemira iz Federacije BiH«. Gazda Mile je pokazao i pronicljivost ravnu onoj poskokovskoj, iščitavši iz nemira na ulicama bosanskih gradova »neku vrstu urote čiji je krajnji cilj rušenje Republike Srpske«. Po Dodiku je »očigledno da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je riječ o političkom projektu koji bi trebao eskalirano stanje iz FBiH na neki način prenijeti u RS«.

Ni vatroglasna pamet hrvatskog europarlamentarca Davora Ive Stiera nije bila daleko od Dodikova stanja uma kada je među demonstrantima prepoznala četnike pod komandom vojvode Zlatka. Ugledni HDZ-ovac je na svojemu Facebook-profilu ispisao retke zbog kojih bi ga Karamarko mogao pod hitno rehabilitirati: »Kad oni što pale po Mostaru viču 'Ovo je Bosna' neodoljivo podsjećaju na četnike u agresiji na Hrvatsku i njihove povike 'Ovo je Srbija'. Kada Zlatko Lagumdžija optužuje Europski parlament zbog rezolucije kojom se osuđuje centralizam, onda je jasno koliko se te centralističke elite protive europskom mirovnom projektu. Hrvatska i EU ne mogu biti pasivni prema ovoj spirali nasilja u BiH. Vrijeme je da se pokaže vodstvo. Stop centralizmu! Stop nasilju! Vrijeme je za europski put Bosne i Hercegovine!«

Na kakav to »europski put« misli Stier u toj svojoj euroforičnoj osudi »kriptočetničkih« demonstracija, vjerojatno nije jasno ni njegovom kolegi iz Europarlamenta Jelku Kacinu koji je izjavio da su upravo prosvjedi u Tuzli i ostalim bh. gradovima jasan pokazatelj da među tamošnjim političarima više nema nedodirljivih, te da je »samim tim BiH krenula ka i u EU«.

Koliko je pak bosanskohercegovačkim moćnicima na državnom, entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou – bez obzira na njihove centralističke ili separatističke težnje, na njihovu socijalkleptokraciju ili na podjednako kleptokratski nacionalizam – jasno da među tima čijoj je nedodirljivosti odzvonilo nisu samo oni drugi, nego i oni sami, govore i ovi panični pokušaji da se erupcija ljudskoga gnjeva prikaže i prokaže kao dirigirano »događanje naroda« kojim manipuliraju koječije obavještajne službe, baš kao i, s druge strane, jednako panični pokušaji nekih političara da se dodvore demonstrantima.

Stoga se i ona izjava tajkuna u kojemu se naglo probudila socijalna empatija i ujedno ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića kako »treba pohapsiti kriminalce na vlasti« može čitati u autoironijskom ključu. Ključu nekoga tko pričanjem viceva skriva svoj strah od brave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.