Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
19. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Stier se svijetu naviješta

Novi šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier / Foto J. GALOIĆ/PIXSELL
Novi šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier / Foto J. GALOIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2016. u 17:24 2016-10-25T17:24:50+02:00

Kad već potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier svojom nazočnošću uveličava TradFest – festival tradicije i konzervativnih ideja – zašto usput ne bi uručio i godišnju nagradu molitvenom pokretu "40 dana za život" i time pokazao koliko cijeni njihove sačekuše pred bolnicama?!

Svježi aktivistički duh iz konzerve lebdi nad zemljom Hrvatskom.

Tek što je završila međunarodna konferencija na temu "Obitelj i škola: Ključ odgoja za vrijednosti" koju je organizirala udruga "U ime obitelji", u Zagrebu je počeo četverodnevni TradFest iliti »festival tradicije i konzervativnih ideja« u organizaciji zaklade "Vigilare".

Za razliku od one prve, ova se potonja fešta, začudo, odvija bez visokog pokroviteljstva predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja. No, to ne znači da će festivalizacija konzervativnih ideja što ih Vice Vincent John Batarelo i ostali vigilarni zakladnici – kako sami kažu – suprotstavljaju "tzv. 'naprednim' i militantno-sekularnim idejama i politikama koje su na nasilan i revolucionarni način pokušale zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu" proteći bez potpore državne vlasti.

Kad su već Kolinda Grabar-Kitarović i bivši ministar znanosti Predrag Šustar poduprli skup Markićkine udruge na kojemu su se mogli čuti biseri konzervativnog umovanja poput onog "Ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati svoje brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i, primjerice, 'vezu' između čovjeka i životinje?!", red je da i TradFest svojom nazočnošću uveliča neki visoki državni dužnosnik. Po mogućnosti netko iz garniture koja se netom uselila u Banske dvore. I to ne bilo tko, već potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Ideolog reformiranog HDZ-a i kreator "Nove hrvatske paradigme" naprosto je idealna osoba da u ime Vlade pozdravi napore Vice Batarela, don Damira Stojića, Krešimira Planinića, Ante Čaljkušića, Stjepa Bartulice i ostalih novih paradigmatika koji vode ka tome da se i u Raskalašenoj Našoj napokon stvori "društveno okruženje koje će poticajno djelovati na obitelj i razvoj kreposti u civilnom društvu, politici i gospodarstvu".

Takvom će nas društvenom ozračju zasigurno približiti i festivalski nastupi renomiranih konzervativnih mislilaca iz inozemstva, a posebice najvećega kreposnika među zvijezdama TradFesta – američkog kardinala Raymonda Lea Burkea, bivšega nadbiskupa St. Louisa, koji sada obnaša manje-više ceremonijalnu dužnost zaštitnika Suverenog malteškog vojnog reda.

Sekularni mediji zlurado ističu kako se uz ime uzoritog kardinala Burkea vežu pokušaji prikrivanja spolnog zlostavljanja djece od strane pojedinih svećenika, dok on pak krivicu za pedofiliju velikodušno svaljuje na – radikalne feministice. Jednako zlurado nabrajaju časno mjesto prefekta Vrhovnog tribunala Apostolske signature, fotelju u Kongregaciji za biskupe i ostale visoke vatikanske dužnosti s kojih je "kontroverznog kardinala" smijenio papa Franjo, a na koje ga je postavio Benedikt XVI., bivši papa koji je Burkea i proglasio kardinalom.

Naslađuju se tvrdnjama kako je Ratzingerovu nasljedniku na Svetoj Stolici smetao Burkeov ekstremizam iskazan u zahtjevima da se političarima katoličke provenijencije koji se javno ne usprotive pravu na pobačaj uskrati sakrament svete pričesti, te da se crkveni sakramenti uskrate i svim posrnulim vjernicima kojima udari donja u gornju pa odluče stupiti u drugi brak. A glad za vatikanskim skandalima utažuju i podgrijanim pričama kako ni sjevernoamerički kardinal nije bez zamjerki na račun prvog južnoameričkog pape. Pa mu, eto, spočitava pretjeranu popustljivost prema homoseksualcima, a Svetu Mater Crkvu s Jorgeom Bergogliom na čelu naziva brodom bez kormilara. I Boga moli da se ta zabludjela lađa vrati u one ustajale vode iz kojih su je odnijeli vjetrovi Drugog vatikanskog koncila.

Podsjećaju nas mediji i na to da je msgr. Vlado Koš… – pardon – kardinal Raymond Leo Burke u svojoj domovini poznat i po neskrivenom političkom angažmanu, koji ga je učinio miljenikom američkih republikanaca nakon što je demokrate nazvao strankom smrti, pa k tome još dodao i svoj sveti higijenski sud da katolik čiste savjesti ne može glasati za Baracka Obamu.

Novom šefu hrvatske diplomacije fakat ne treba još neki razlog da bi se nacrtao uz takvoga gosta. A kad već dolazi na TradFest, zašto Davor Ivo Stier usput ne bi uručio i godišnju nagradu kojom su organizatori počastili aktiviste molitvene udruge "40 dana za život"

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka