Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 26
Sutra: 14° 14° 26
24. travnja 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Stier i ZAVNOH na putu za Chicago

Foto Nenad REBERŠAK
Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2017. u 23:27 2017-03-14T23:27:47+01:00

U revizionističkim pisanijama gdje se tvrdi kako ustaški "radni logor" u Jasenovcu nije bio poprište masovnih zločina, Davor Ivo Stier možda pronađe kontratužbene argumente koji će mu biti bliži i prihvatljiviji od onih suhoparnih zavnohovskih, na koje se službeno poziva u prvoj reakciji na tužbu iz Chicaga

Kada je u travnju prošle godine Hrvatsku posjetio Nicholas Dean, posebni izaslanik američkog državnog tajnika za pitanja holokausta, malo tko se bavio pravim razlogom njegova dolaska.

U javnosti je taj posjet uglavnom tumačen kao američko interventno držanje lekcije hrvatskom državnom vrhu, čiji su uspjesi u provođenju »politike nečinjenja« prema pojavama relativizacije i revitalizacije ustaštva doveli do toga da su službenu komemoraciju u Jasenovcu bojkotirale židovske, srpske i antifašističke organizacije. Nakon sastanka s gostom iz State Departmenta, hrvatska je predsjednica – sjetit ćete se – izdeklamirala kako je »NDH bila najmanje nezavisna«, kako je »najmanje štitila interese hrvatskog naroda«, te kako je »ustaški režim bio zločinački«.

Stuštila se potom na Kolindu Grabar-Kitarović poprilična dreka razjarene i razočarane desnadije koja je njezin istup proglasila »neoprostivim«, »sramotnim«, »uvredom za Hrvate i znanstvenike«, »klevetanjem hrvatskoga naroda«, »dvoličnom prevarom Hrvata i dragovoljaca«, »izdajom Tuđmana«, »priklanjanjem velikosrpskoj interpretaciji povijesti«, »davanjem za pravo Vučiću«...

Ništa se potom nije promijenilo, osim što je pala Oreškovićeva pa nastala Plenkovićeva Vlada. Predsjednica je u svojim izjavama, nakon odlaska američkog izaslanika, baš kao i prije njegova dolaska, više gnjeva prosipala na one gnjavatore koji upozoravaju na ustašofiliju negoli na deklarirane – po njoj, marginalne, nebitne i jedva postojeće – ustašoljupce i zadrte osporavatelje zločina počinjenih u jasenovačkom logoru i ostalim stratištima Pavelićeve države.

Skoro se i zaboravilo da je Nicholas Dean u Hrvatsku došao s glavnim ciljem da u ime State Departmenta vidi planira li se ovdje išta učiniti s povratom imovine koju je Endehazija progonjenim Židovima oduzela za vrijeme Drugoga svjetskog rata. I da su ga u Banskim dvorima i na Pantovčaku uvjeravali kako hrvatske vlasti »priznaju važnost povrata imovine žrtava holokausta, kao i važnost poduzimanja konkretnih koraka«. I da je američki izaslanik otputovao iz Hrvatske misleći kako je postigao kakav-takav dogovor s ljubaznim domaćinima.

U hrvatskim novinama se Deanova fotografija ponovo pojavila jučer, kao podsjetnik da je lani bio u Zagrebu i da njegovi ovdašnji sugovornici u međuvremenu nisu poduzeli nikakve konkretne korake, premda su ih obećavali. Fotka je objavljena uz tekst o tužbi za naknadu materijalne i nematerijalne štete koju su obitelji hrvatskih Židova, Srba i Roma pokrenule pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa sa sjedištem u Chicagu, tražeći od Republike Hrvatske kao »pravne sljednice NDH« odštetu u visini od tri i pol milijarde dolara.

Tužba je u Zagreb stigla posredstvom američkog veleposlanstva, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je priopćilo kako »trenutno ispituje urednost dostavljenih materijala« i kako je »od trenutka uredne dostave, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počeo teći rok od 60 dana u kojem se Republika Hrvatska kao tužena strana mora očitovati o tužbenim navodima«.

Priopćeno je i da »Republika Hrvatska nije sljednica NDH«, te da to »izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske«, pa nam ostaje pričekati dva mjeseca da vidimo kakav će odgovor na čikašku tužbu nastati iz ovog nenadanog zagrljaja Davora Ive Stiera sa stečevinama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.

Budući da je Hrvatska tužena ne samo zato što su endehazijske vlasti otimale imovinu građana proglašenih rasno-arijevski nepodobnima, nego i zbog stradanja žrtava ustaških logora, Stier možda neće zaboraviti kako na raspolaganju ima čitav zdrug revizionista koji – uz neskrivenu potporu Kaptola i prividnu nezainteresiranost države – već godinama javno i besramno vrijeđaju prvenstveno stradalnike Jasenovca.

U njihovim pisanijama, gdje se tvrdi kako ustaški »radni logor« u Jasenovcu nije bio poprište masovnih zločina i kako je tamo sve cvalo od humanog tretmana nad »štićenicima«, od bogatih kulturnih zbivanja i od svekolike razbibrige, Davor Ivo Stier možda pronađe kontratužbene argumente koji će mu biti bliži i prihvatljiviji od onih suhoparnih zavnohovskih na koje se sada službeno poziva.

Djelovat će nekako prirodnije ako se Plenkovićev šef diplomacije uhvati Stjepana Razuma i njegove bratovštine negatora ustaških zlodjela… A ZAVNOH neka pusti na miru. Barem do sljedećega posjeta izaslanika State Departmenta za holokaust.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka