Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Šprlje brani NATO u Orašju

Foto PIXSELL
Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2016. u 17:09 2016-11-07T17:09:47+01:00

Hrvatski politički analitičari ekskluzivno otkrivaju da su uhićenja u Orašju »veliki rusko-turski udar na EU i NATO«. I da se Rusima i Turcima treba odgovoriti podizanjem protutužbi u Hrvatskoj protiv "agresora" iz Armije BiH. Ministar pravosuđa Ante Šprlje otkriva da taj kontraudar već pripremaju neke "grupacije"…

Novi svjetski rat tek što nije počeo. Za njegov je dugo očekivani start svim zainteresiranim stranama trebao još samo zgodan povod, ali ga sve do jučer ujutro nitko nije uspio pronaći. Ni u Alepu, ni u Mosulu, ni bilo gdje…

A sada, kada je – zahvaljujući promućurnosti hrvatskih političkih analitičara – i taj planetarni problemčić napokon riješen, valjda nas samo nekih pet-šest sati i sedam-osam minuta dijeli od spektakularnog vatrometa kojim će se svečano otvoriti World War Championship 2016.

Hrvatski politički analitičari su, naime, prokljuvili da na pritvaranje desetorice osumnjičenika za počinjenje ratnih zločina u Orašju ne treba gledati kao na uobičajene poslove iz djelokruga Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nego da se taj čin mora sagledati u međunarodnom kontekstu velike bitke između Istoka i Zapada. A kad se sve sagleda kako se sagledati mora, tada oraška uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – otkrila nam je analitičarka Ivana Petrović – predstavljaju "veliki rusko-turski udar na EU i NATO".

Jer nema valjda ničega logičnijeg od toga da jedna od članica NATO-a udari na vojni savez kojemu pripada. I da za taj udar ne pronađe neki smisleniji povod od pokretanja postupka za ratne zločine počinjene prije skoro četvrt vijeka u Orašju.

Slijedite li misaone tokove hrvatske političke analitike, odmah vam je, eto, jasnije i zašto je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, čim je čuo za hapšenja na sjeveru susjedne Bosne i Hercegovine, odlučio alarmirati saveznike u NATO-u i Europskoj uniji.

Što li će sada poduzeti udarena EU i udareni NATO? Možda to još ne zna nitko u Bruxellesu, ali zato znaju lumeni i volumeni koji se u Zagrebu bave političkom analitikom, s naglaskom na sudbinsku ulogu ovih malih pograničnih prostora u velikom svjetskom vojevanju.

Kao što su Turci i Rusi isturili čarkare iz bosanskohercegovačkog Tužiteljstva, tako će i EU i NATO odgovoriti mobiliziranjem hrvatskih tužitelja da na rusko-turski udar odgovore kontratužbama. Naravno, nisu u Bruxellesu tako bedasti da to naprave otvoreno, nego će čitavu protuoperaciju izvesti jednako suptilno kao što su Moskva i Ankara nasrnule na predziđe zapadnoga svijeta. Tako da ni sami ne znaju što zapravo rade.

Prepustit će hrvatskim političkim analitičarima da se dosjete kako bi vlasti u Zagrebu mogle podići optužnice protiv bosanskohercegovačkih generala i nižih vojnih zapovjednika zbog napada na Hrvatsku u kojima su sudjelovali kao pripadnici JNA. Pa kad netko od njih, evo naprimjer Davor Ivanković, kaže kako "mi imamo pravo, ako nas netko granatira i raketira, ne samo intervenirati, nego i ući vojskom" i kako "mi i nakon rata imamo pravo podizati optužnice za one koji su to radili", te kako se nada "da ćemo to sada činiti", pa kad se još pozove na Franju Tuđmana kao "zadnjeg političara koji je znao igrati balkansku igru", nitko živ – izuzev hrvatskih političkih analitičara – neće skužiti da na taj način NATO i EU odgovaraju na rusko-turski udar. Baš kao što nitko živ – izuzev, naravno, hrvatskih političkih analitičara – nije skužio da desetoricu iz Orašja nisu pohapsili nikakvi Bosanci već prepredeni Turci i Rusi.

Ratnom lukavstvu će potom pribjeći i hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje, pa će onako uzgred spomenuti nekakvu »grupaciju koja već neko vrijeme radi na prikupljanju dokumenata i dokaza o sudjelovanju nekih ljudi u agresiji na Hrvatsku i dokaza koji se tiču osoba koje su kasnije prešle u Armiju BiH i obnašale tamo najviše funkcije«. A kad mu se postavi pitanje o kakvoj je grupaciji riječ, taj će lisac metkovsko-planetarnog formata kazati samo: "Ne bih o tome." I još će – e kako bi one u Moskvi i Ankari, ali i one u Bruxellesu, doveo na rub pucanja od znatiželje – dometnuti kako ta "grupacija" ne radi ni po čijem nalogu, nego po »vlastitom nahođenju«.

Ako vam je takvo objašnjenje smiješno, to samo znači da nemate ni minimum dara za vođenje svjetskih ratova i da nikada nećete ući u društvo hrvatskih političkih analitičara. Njima je itekako jasno što Ante Šprlje ustvari radi, kao što im je jasno da je poruka uhapšenoga generala Đure Matuzovića, koju je prenio njegov odvjetnik, kako ne namjerava šutjeti, jer su mu zapovijedi stizale od časnika Hrvatske vojske u Slavonskom Brodu – "čisti paraobavještajni spin". A spinom smatraju i izjavu pukovnika HV-a Vinka Štefaneka koji se javio da potvrdi istinitost Matuzovićevih riječi. Jer spin je, za hrvatsku političko-analitičku pamet, sve ono čime stvarni akteri ratnih događanja narušavaju mudrijaške konstrukte o ratu kakav se vodi u glavama analitičara.

Preostaje još samo da netko obavijesti Rusiju i Tursku s jedne i Europsku uniju i NATO s druge strane da taj novi svjetski rat može početi… I da su ga – koliko je hrvatskim političkim analitičarima poznato, a ostatku svijeta nepoznato – upravo te sile zametnule u Orašju.

Pa da sve zaraćene strane u svojim stožerima otvore Google Map i otkriju gdje se dovraga nalazi ta prva crta velike svjetske bojišnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka