Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
15. listopada 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Spolni organ zvani Bizant

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2013. u 14:14 2013-05-23T14:14:51+02:00

Zašto je premijer Milanović osjetio neodoljivu potrebu da protivnike zdravstvenog i spolnog odgoja pošalje baš »na Bizant« i zašto može biti siguran da će oni shvatiti o kojem se spolnom organu tu radi...

– Šta misliš, trafikant: hoće li ushićeni hrvatski građani na trgovima diljem Ustavne Naše skandirat ime Jasne Omejec? 

   – Zašto Jasne Omejec

   – Dobro, ne samo Jasne Omejec, već i Mate Arlovića, Slavice Banić, Marija Jelušića, Davora Krapca, Ivana Matije, Antuna Palarića, Alda Radolovića, Duške Šarin i Miroslava Šeparovića

   – A zašto bi uopće trebalo skandirat njihova imena? 

   – Pa zato što su ti časni ustavni suci, i časne ustavne sutkinje, ovu zemlju oslobodili od nametnutoga zdravstvenog, odnosno spolnog odgoja. Zato što su one i oni Meronke i Meroni naših dana. I zato ih treba, poput Theodora Merona – Osloboditelja Hrvatske, predložit za počasne doktore pravnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu... 

   – Jesi li ti u Grozdu, Hrastu ili u Hrvatskom helsinškom odboru kad misliš da je Ustavni sud ukinuo zdravstveni odgoj? 

   – A jesi li ti Jovanović ili Štulhofer kad misliš da nije? 

   – Odluka Ustavnog suda odnosi se samo na proceduru uvođenja... 

   – Isto tvrde i njih dvojica. A gdje je bio Ustavni sud kad je trebalo presudit o uvođenju vjeronauka u javne škole? Nešto se ne mogu sjetit da je oko nastave vjeronauka u sekularnoj državi Hrvatskoj provođena javna rasprava. 

   – Pa znaš valjda da se Ustavni sud proglasio nenadležnim po pitanju ocjene ustavnosti ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, pod koje potpada i obaveza uvođenja vjeronauka u škole... 

   – Oprosti, ali vjeronauk je u naše škole uveden puno prije potpisivanja ugovora s Vatikanom. Kao što su i tužbe protiv njegova protuustavnog uvođenja, koje se na Ustavnom sudu kisele već godinama, podnesene puno prije ove o zdravstvenom odgoju. Pa zašto onda Jasna Omejec i družina nisu bili barem približno ekspeditivni u oba slučaja? 

   – Nisu se ni sada pretrgnuli od ekspeditivnosti. Dali su si još vremena da ocijene je li kurikulum zdravstvenog odgoja ustavan ili nije. 

   – Ali su u međuvremenu odgodili, odnosno suspendirali njegovu primjenu. Zašto to isto nisu napravili i s vjeronaukom? Pretpostavljam zato što je i Jasni i družini jasno da bi u tom slučaju oni bili suspendirani. 

   – Ma ne pričaj gluposti! Tko može suspendirat ustavne suce? 

   – Vidio bi tko, da su donijeli drugačiju odluku. Je li ti možda misliš da je ova odluka regularna? 

   – To je odluka Ustavnog suda. 

   – A kako je onda onaj hrastaša i grozdaša Krešimir Miletić znao za nju dan prije nego što je objavljena, pa je radosnu vijest obznanio na svom Facebook-profilu?! 

   – Puno me pitaš. 

   – Ne pitam ja tebe puno, nego se ti ne želiš ništa zapitat. Tebi je valjda normalno da ovi kleribani sada zahtijevaju ostavku do ostavke, pa čak i da traže odstup dječje pravobraniteljice Mile Jelavić. Tebi je valjda normalno i da Karamarko sada trijumfalno izjavljuje kako je zdravstveni odgoj »silovanje roditelja i djece«. Pa ako mu je to silovanje, dabogda ga milovao onaj umirovljeni župnik iz Bibinja! 

   – Šta sad lupaš po Karamarku? Kao da je Milanovićeva reakcija na odluku Ustavnog suda išta pametnija od Karamarkove... 

   – Oprosti, ali Milanović nije govorio o silovanju nego o »jednoj vrlo agresivnoj grupi ljudi« koja »provodi kulturni rat u Hrvatskoj«, dodavši kako je to njemu legitimno. 

   – I šta je ono još rekao? 

   – Obećao je da će »učiniti sve da hrvatska djeca imaju zdravstveni i spolni odgoj na razini djece u Njemačkoj«, jer da »hrvatska djeca to zaslužuju«. 

   – A šta je ono poručio onima koji ne misle da »hrvatska djeca moraju imati spolni odgoj na razini najbogatijih i najuređenijih država zapadne civilizacije«? 

   – Da on u toj borbi neće odustat. 

   – A šta ćemo s onom završnom porukom: »Tko hoće Bizant, neka ide na Bizant!«? 

   – Ne razumijem šta me pitaš. 

   – Pa valjda se kaže »neka ide u Bizant«, a ne »na Bizant«. Nije mi jasno kako premijer može bit toliko neusmen. 

   – A po čemu ti zaključuješ da je Milanović neusmen? 

   – Po tome što ne vlada hrvatskim jezikom. Ili to možda nije pokazatelj neusmenosti već pomanjkanja zdravstvenog odgoja... 

   – Šta zdravstveni odgoj ima s njegovim slanjem na Bizant, a ne u Bizant? 

   – Pa valjda zdravstveno odgojena osoba zna u čemu je razlika kad nekome kažeš »neka ide na kurac« i »neka ide u kurac«. 

   – Zašto prostačiš? 

   – Ispričavam se zbog korištenja terminologije neprimjerene raspravi o Ustavnom sudu. Htio sam zapravo reć da zdravstveno odgojena osoba treba znat da nije jedno te isto kad nekome kažeš »neka ide na sustavni ud« i kad mu kažeš »neka ide u sustavni ud«. 

   – Opet prostačiš! 

   – Ne prostačim, nego pokušavam izbjeć ponavljanje riječi koja u Milanovićevom sustavu bezvrijednosti predstavlja najveću skarednost, prostotu i psovku u hrvatskom jeziku, pa eto koristim jednu od njezinih pristojnijih istoznačnica. 

   – Koju prostotu? Ma daj, trafikant, goni se u tri Bizanta ili na tri Bizanta, kako ti više paše! Kleribani orgijaju po Hrvatskoj, a ti sitničariš oko toga što Milanović spominje Bizant! 

   – A tebi nije sporno što riječi Bizant i Balkan za Milanovića imaju isto pogrdno značenje kao i za te tipove koje nazivaš kleribanima? 

   – Nego šta je trebao reć? Gdje ih je trebao poslat? 

   – Tamo gdje je mjesto i njemu i njima: u krasni Vatikan!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.