Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Smisao života Živoga zida

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2016. u 19:54 2016-09-14T19:54:34+02:00

Sve je jasnije da se mlađahni lider Živoga zida u političkim igrama snalazi bolje nego iskusni prepredenjaci koji se tim sportom bave barem tri-četiri decenije. Njegovu spretnost dokazuje i to što je samo tri dana uoči izbora osnovao novu stranku pod nazivom »Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić«…

Poslije mrtve trke ovih izbora s onim prošlogodišnjima, najživlje je u – Živom zidu. Toliko je živo u Zidu da bi svakoga tko ne zna što bi sa sobom trebalo poslati tamo. Pa da vidi kako život izvan Zida nije najgore što se živu čovjeku može dogoditi.

Živnulo se u Živom zidu već nakon prvih vijesti o izbornom uspjehu koalicije »Jedina opcija« i osvajanju čak osam zastupničkih mandata. Živahno se slavilo unutar zidova hotela »Antunović«. Jelo se, pilo i nazdravljalo, a ponešto bi se i svečarski izjavilo, čim bi se i ako bi se od Ivana Vilib… pardon, od Ivana Lovrinovića uspjelo doći do riječi.

Živozidarsku feštu u »Antunoviću« nije pokvarila ni odsutna Mihaela Varga, članica Glavnog odbora stranke, koja je iz svoga doma putem Facebooka najviđenije slavljenike nazvala »izdajnicima ideje« Živoga zida, te navela kako je u danima uoči izbora svjedočila »najgnjusnijim stvarima koje su sramota za stranku«. Poručila je da hotelsku feštu bojkotira i zato što »nitko od članova koji su radili na terenu, i zbog koji se sve ovo i događa, nije pozvan u stožer«, pa tako čak ni tajnik stranke niti kolegica koja je treća na listi u jednoj izbornoj jedinici.

„Pozvana je isključivo podobna ekipa, koja klima glavom kad god ju se pogleda«, napisala je Mihaela Varga, začinivši svoj post pokličem: »Živjela Hrvatska u kojoj će i sirotinja ponovo postati srednji sloj, a u kojoj će se u hotelu 'Antunović' smradovi gušiti u vlastitom smradu!«

Na Facebooku se potom oglasio i Hrvoje Runtić, šef izbornog stožera i jedini od petero supredsjednika Živoga zida koji u izbornoj noći nije viđen u »Antunoviću«. Premda je izborio mjesto u Saboru, nije htio dijeliti radost s Ivanom Viliborom Sinčićem, Vladimirom Palfi i Ivanom Pernarom. Nije htio – kako je napisao na Fejsu – biti jedan od onih koji »žderu i loču i troše vagone love dok sirotinja čami u mraku i večera pol kifle«, jedan od »idiota kojima ne pada na pamet da su rezultati gotovo identični kao i na prošlim izborima« i da nas »čeka nova agonija, kriza vlasti i nastavak puta prema dole«.

Nakon što se Runtić nije pojavio ni u ponedjeljak, na prvom postizbornom sastanku koalicije »Jedina opcija«, novinari su pitali Ivana Vilibora Sinčića – gdje mu je supredsjednik stranke i novi saborski kolega? Sinčić je odgovorio da ne zna ni gdje je Runtić ni što je s njim, budući da on niti dolazi na sastanke niti se javlja. »On je član Živog zida i dalje. Pozivamo ga da razgovaramo kako bismo mogli zastupati ono za što je na izborima dobio povjerenje. Naša vrata su mu otvorena«, živopisno je frazirao Sinčić, kao da je prekjučer navršio 69 godina života i kao da je prošloga tjedna proslavio jubilarnu 40. godišnjicu društveno-političkog rada.

Još istoga dana se otkrilo da se mlađahni Sinčić u političkim igrama snalazi bolje nego iskusni prepredenjaci koji se tim sportom bave barem tri-četiri decenije. Hrvatska televizija je iskopala podatak da je Ministarstvo uprave samo tri dana uoči izbora zaprimilo zahtjev za upis političke stranke pod nazivom »Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić« u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske. Tako je Ivan Vilibor Sinčić krenuo putem Milana Band… pardon, Bandića Milana 365, nadjenuvši stranci svoje cijenjeno ime, e kako ne bi bilo nikakve sumnje da je jedan pokretač jednako važan kao i čitav pokret. Ako ne i važniji…

Upitan zašto se baš uoči izbora odlučio osnovati novu stranku pod jednim starim imenom i pod dva vlastita imena te jednim prezimenom, istoimeni je Ivan Vilibor HRT-ovoj novinarki u mikrofon promrsio kako je riječ o nekakvim pravnim zavrzlamama i da se samo htio osigurati. Na novinarkino inzistiranje za suvislijim odgovorom, Sinčić je posegnuo za mladalačkim i nekonformističkim frazama: »Koalicija čvrsta i koalicija ide dalje. Nije bilo nikakve fige u džepu. Uvijek je bilo nekakvih podmetanja. Bitno je da idemo dalje.«

Eto, takav je dah živosti Ivan Vilibor Sinčić upuhao u ovu krepalinu od hrvatskog političkog života da nam danas i oni beskrajni govori Dušana Dragosavca na partijskim kongresima – usporedimo li ih s novomilenijskim slengom maskote Živoga zida – zvuče kao da ih je pisao Gregor Tomc iz »Pankrta«.

Oglasio se potom i »nestali« Hrvoje Runtić, ovaj put mimo Facebooka. Izjavio je kako je njemu, kao supredsjedniku Živog zida, van pameti da se tri dana uoči izbora osniva nova stranka pod nazivom Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić. I da jedna osoba, pa makar se zvala i Ivan i Vilibor, može biti predsjednik dviju stranaka.

Na sve optužbe na račun mudroga rukovodstva obaju Živih zidova, reagirao je Ivan Pernar, koji je za stvaranje dojma da se Živi zidovi pretvaraju u živo blato okrivio medije koji »po tko zna koji put rade senzaciju tamo gdje je nema«.

Valja nam stoga Pernarovo Facebook-priopćenje shvatiti ozbiljno pa ovaj senzacionalistički tekst o živosti u Živom zidu privesti kraju. Jer u tome što se tamo događa možda i nema ničega senzacionalnog. Barem za Pernara i Sinčića. Kojima su političke spletke i svinjarije očigledno postale nešto posve normalno, svakodnevno i nevrijedno spomena. Nešto od čega se sastoji život. Nešto što njihov Živi zid i njihove Žive zidove čini doista živim. Nešto što će u debeloj knjižurini hrvatskih političkih pronevjera ostati zapisano kao – živi zidiotizam.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš