Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. ožujka 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Slušajte generale, glasajte protiv uma!

Pri sricanju izbornih naputaka posebno se potrudio umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo /arhiva NL
Pri sricanju izbornih naputaka posebno se potrudio umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo /arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2016. u 20:52 2016-09-06T20:52:14+02:00

Među umotvorinama u predizbornoj Deklaraciji Hrvatskoga generalskog zbora, vrijedi zapamtiti onu koja kaže da se »nove spoznaje ne stječu umom, već vizijama«. Umirovljeni generali, dakle, poručuju biračima da svoje glasove daju kandidatima s manjkom pameti i viškom vizija…

Nadahnut predizbornom porukom hrvatskih biskupa kojom se pučanstvu sugerira za koga smije a za koga ne smije glasati, i Hrvatski je generalski zbor objavio svoju Deklaraciju povodom prijevremenih izbora za zastupnike za Hrvatski sabor 2016.

Već je iz citata objavljenih po medijima bilo jasno da se pri sricanju izbornih naputaka posebno potrudio umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, a nakon čitanja cjelovitog teksta Deklaracije čak i civil obični hrvatski može zaključiti da se u ovom slučaju vojnog uplitanja u politiku radi o autorskom rukopisu vlasnika najpoznatijega gebisa u povijesti hrvatskoga vojevanja. Ali kako ne bismo bili nepravedni prema ostalim potpisnicima Deklaracije, ovu pisaniju možemo pripisati – eto naprimjer – Lošističkom centru pri HGZ-u.

Razmahao se taj think-tank znanim lošističkim geopolitičkim konstruktima poput pozicioniranja Hrvatske na »sjevernom dijelu prvih vrata Euroazije« ili forsiranja »adriatizma« kao istoznačnice za hrvatsku geopolitiku koju tek treba oživotvoriti. Po tko zna koji put je lošistika razobličila »gospodare kaosa« koji Hrvatskoj »neprestano nastoje umanjiti slobodu međunarodnog djelovanja, ograničiti joj suverenitet – prije svega monetarno-financijski, medijski, pravni i gospodarski – a iznutra narušiti njezin teritorijalni integritet, proizvodeći 'nezadovoljne' skupine svih vrsta, odnosno simulirajući oblik građanskog rata«.

Kao da čitate Lošin intervju sa srodnom mu dušicom Zrinkom K., iz Deklaracije vas salijeću paranoidni refreni o Hrvatskoj koju se »milom ili silom nastoji lišiti teritorija i transnacionalizirati«, o »sustavnoj proizvodnji statičnih i bezdušnih političkih modela koji predstavljaju hibridne i tuđe vrjednote«, te o izloženosti svijeta, a posljedično i Hrvatske, »asimetričnim ugrozama«. Lošistički centar pri Hrvatskom generalskom zboru pritom upozorava da su »migranti s Bliskog istoka i sjevera Afrike zorni prizor tog novog oblika nasilništva«.

U neka se doba autor ipak sjetio da ne piše odgovore Zrinki K. nego predizbornu Deklaraciju HGZ-a, pa je napokon postrojio biračko tijelo i izdiktirao mu da u nedjelju, 11. rujna, svoj glas treba dati onome tko će, prvo i prvo, »osnažiti ustavnu odredbu da je Domovinski rat temelj suvremene hrvatske države«, a tko »hrvatske branitelje neće dijeliti na naše i vaše, moje i tvoje«.

Pa onda onome tko će raspisati referendum za proglašenje Hrvatske »ekološkim dobrom« i onome tko će »kapitalizirati hrvatski geostrateški položaj«, između ostaloga i tako što će proglasiti isključivi gospodarski pojas. Pa onome tko se protivi ustroju Hrvatske po načelu regija, jer umirovljeni generali zborno misle da je regionalizam pogrešan i fuj-kaka, te onome tko će državne blagdane, izuzev vjerskih, svesti na svega dva – »Dan državnosti i nezavisnosti koji treba slaviti 30. svibnja i Dan pobjede, zahvalnosti i branitelja koji slavimo 5. kolovoza«. Poslušajte, dakle, generale pa vas više nitko neće tjerati da 1. svibnja slavite Međunarodni praznik rada ili da se 1. siječnja trijeznite od dočeka Nove godine.

Glas nadalje treba dati onome tko će u najkraćem mogućem roku ustrojiti Institut za strateška istraživanja i Akademiju nacionalne sigurnosti, gdje će se okupljati »duhovni izviđači« koji će svojom sposobnošću predviđanja događaja na najučinkovitiji način braniti zemlju od ugroza. A budući da po generalskom naputku treba glasati i za onoga tko će »hrvatski obavještajni i sigurnosni sustav vratiti tamo gdje je 2000. nasilno prekinut«, za očekivati je da neke političke stranke u svoje programe pod hitno ubace obećanja o povratku Markice Rebića, Davora Domazeta Loše i ostalih velikana hrvatske špijunaže na stare pozicije, pa da birači znaju kome smiju pokloniti povjerenje.

Generali pozivaju i da se glasa za one koji će »hrvatske Oružane snage doktrinarno u što kraćem vremenu prilagoditi i pripremiti za asimetrično ratovanje«, a to »bez vraćanja pričuve i služenja vojnog roka te ročničkog sustava nije moguće«. A kako uz proaktivnu militarizaciju ide i proaktivna geopolitika, tako će u nedjelju trebati izabrati i one koji će – neopterećeni dosadašnjim geografskim zabludama – »iz obrane prijeći u napad« i Hrvatsku »pozicionirati kao gravitacijsku stožernu točku od Baltika do Otranta«.

Ne razmišljaju u Generalskom zboru samo o vojno-ustrojbenim pitanjima, nego i o koječemu drugom, pa tako predlažu da se glasa za one koji će otvoriti dvije nove banke – jednu Iseljeničku i drugu Poljoprivrednu razvojnu. A kao poželjan izbor sugeriraju vam i one »kod kojih nema dvojbe da je poljoprivreda bitna ljudska djelatnost i jedini istinski stvaratelj novih vrijednosti«, jer se – kako nas uvjeravaju general-prirodoslovci – »jedino u poljoprivredi stvara novi život«.

Ima u Deklaraciji još puno takvih, predivnih i dubokih filozofskih promišljanja. Moj osobni favorit je genijalna lošistička umotvorina koja kaže da se »nove spoznaje ne stječu umom, već vizijama«. Jer tek kada se biračko tijelo zamisli nad ovom mudrošću, najzad će shvatiti puni smisao generalske predizborne Deklaracije i njezinu temeljnu poruku.

A ta poruka – kao što vidite – glasi: dajte svoje glasove onima s manjkom pameti i viškom vizija! Na takve vas, umom neopterećene kandidate, uostalom upućuju i hrvatski biskupi.

Na vama je samo da ih prepoznate na listama i da zaokružujete brojeve ispred svih njihovih imena redom. Pa dok vas ruka ne zaboli…

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka