Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Sestra Teresa i doniranje bubrega

Teresa Forcades pozvala je sve koji mole ispred bolnica da darovanjem svojega bubrega spase jedan život / Foto: Borna Filic/PIXSELL
Teresa Forcades pozvala je sve koji mole ispred bolnica da darovanjem svojega bubrega spase jedan život / Foto: Borna Filic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2017. u 19:20 2017-04-11T19:20:29+02:00

Teresa Forcades je i u Zagrebu pozvala sve one koji ispred bolnica održavaju molitve protiv žena koje se odlučuju na pobačaj, da darovanjem svojega bubrega spase jedan život. Jer pritom bi njihova poruka upućena ženama odzvonila puno snažnije, a njihov molitveni aktivizam ne bi zvučao licemjerno

Molitvena inicijativa »40 dana za život« odradila je i korizmenu rundu svojih okupljanja oko bolnica s ciljem da još jednom kažu i pokažu što misle o ženama koje se odluče na pobačaj, i o liječnicima koji ih u tome ne spriječe.

Molitelji, naravno, nisu bili fascinirani usputnim apelom ministra zdravstva Milana Kujundžića da za molitve ne koriste hodnike i prostor oko bolnica, kao ni njegovim prijedlogom da ravnatelji molitvene aktiviste upute u bolničke kapelice. Ministrove primjedbe da se »uvijek može naći neki prostor«, da se »moliti može na planini i u polju«, budući da se »s Bogom ne razgovara po lokaciji«, jer »veza s Bogom postoji uvijek« – otišle su u vjetar.

Stoga su molitelji na svoja kliničko-bolnička okupljanja i ove godine dovodili djecu vrtićkog i pučkoškolskog uzrasta, da mašu transparentima, da pjevaju što im se kaže i da se Riječ Božja širi čak i kada kroz zvuke molitve zavijaju sirene hitne pomoći.

Ako bi netko – dječja pravobraniteljica ili kakav općinski optimist – i izgovorio kako takvo iskorištavanje djece za sudjelovanje u vjersko-političkim performansima odraslih ne spada u civilizirane običaje, molitvena družina je bila spremna za mahanje dozvolama nazočnih roditelja da njihov podmladak pjeva, pleše, maše, biva usnimljen i objavljen po lokalnim televizijama i društvenim mrežama, na radost vjeri pradjedova, domaji i složenom demografskom ozračju. Neće njima nitko tupiti kako njihova djeca ne znaju tko tu, zašto i protiv čega moli, niti im prigovarati kako su mališani izmanipulirani jer navodno ne mogu razumjeti poruke koje odrasli žele odaslati...

Posebno glasne bile su molitveno aktivne majke brojne djece koje redovno dovode mladež na hepeninge pred bolnicama, jer ih one, eto, imaju pravo odgajati onako kako misle da treba, a nema odgoja do onoga po kršćanskom nauku. A dogodi se da to budu iste one roditeljice što su se već proslavile prozivanjem nevjernica koje drže da se peta Božja zapovijed – ona »Ne ubij!« – ne odnosi na svaku ženu koja se odluči na pobačaj.

Jer – čuli ste to već – izbor se treba napraviti prije nego se legne, a ne nakon toga. Jer ako je ubojstvo djeteta kažnjivo, onda treba kažnjavati i namjerno prekidanje trudnoće. Jer moliteljice podržavaju onaj prijedlog, koji je prošle jeseni izazvao val demonstracija u Poljskoj, da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Jer su i silovane maloljetnice dužne roditi, budući da postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb...   

Sve to je na raznim mjestima već čula i Teresa Forcades koja je ovoga vikenda boravila u Zagrebu, gostujući na daskama HNK-a, u Filozofskom teatru kod Srećka Horvata, i gdje joj se u nakladi riječkog Ex librisa upravo pojavila najnovija knjiga »Vjera i sloboda«.

Sestra Teresa, posve razumljivo, nije bila iznenađena živahnim bolničkim i okobolničkim aktivizmom hrvatskih molitvenih skupina. Ali možda je netko od moliteljica i molitelja bio iznenađen njezinim riječima, ako ih je Božjom milošću uspio čuti u TV-intervjuu.

Teresa Forcades im je nježno kazala da oni u svojim molitvenim akcijama ispred bolnica nisu nasilni, ali kako ne bi bilo loše da ipak malo porazmisle o tome što rade ženama kojima su posvećena njihova okupljanja.

A rade im to da ih prigodom ulaska u bolnicu izvrgavaju popriličnom pritisku, zbog kojega se te žene u nevolji »mogu osjećati bezvrijedne, kao da su grešnice kojima Bog ne može oprostiti«.

Sestra Teresa sugerira da bi ona radije napravila nešto drugo...  Evo – neka molitveni aktivisti probaju sa svojim tijelom učiniti nešto što traže od tih žena. A traže da život nevinoga djeteta stave iznad svojega života.

Eto baš to – veli katalonska časna sestra – mogu napraviti i Bogu vjerni muškarci. I to, evo, već danas. Pripomenula im je kako samo u SAD-u 13 ljudi dnevno umire zato što im nema tko donirati bubreg.

I pozvala je sve koji mole ispred bolnica da darovanjem svojega bubrega spase jedan život. Pritom bi njihova poruka upućena ženama odzvonila puno snažnije, a njihov molitveni aktivizam ne bi zvučao licemjerno. »Ja bih imala veliko poštovanje prema takvom činu«, kazala je Teresa Forcades.

Tko je imalo upućen u ono što sestra Teresa govori, zna da je njezin apel za doniranje bubrega ustvari bio upućen biskupima. I da im je, prije nekoliko godina, poručila kako nemaju pravo napadati žene koje se odlučuju na pobačaj i nazivati ih ubojicama, sve dok i sami nisu spremni dati dio sebe – eto, taj jedan bubreg – za spas maloga djeteta.

A ako to nisu u stanju napraviti, onda su hipokriti koji drugim ljudima nameću teret što ga ni sami nisu spremni podnijeti.

Donatorski odaziv među biskupima bio je – koliko je poznato – nevrijedan spomena. Možda se molitelji – koji su tek sada čuli poziv Terese Forcades – pokažu humanijima od crkvenih velikodostojnika...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.