Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2019.
TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA

kolumna Pucačev sram od jedanaesterca

Branko Radičević / snimio IGOR KRALJ/PIXSELL
Branko Radičević / snimio IGOR KRALJ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2016. u 23:11 2016-12-20T23:11:19+01:00

Kada je Branko Radičević, nogometaš Budainke Kolonije iz Slavonskoga Broda, namjerno promašio nepravedno dosuđeni jedanaesterac na utakmici Druge županijske lige, navukao je bijes svojih suigrača, trenera i uprave, pa je morao napustiti klub. Tri mjeseca kasnije uručen mu je trofej Sportskih novosti za fair-play…

Svijetom se prošle jeseni pronijela vijest o jednom naizgled beznačajnom jedanaestercu. Na utakmici Premier-lige Azerbajdžana između Qarabaga iz Agdama i Intera iz Bakua, sudac je u 90. minuti svirao nepostojeći penal u korist karabaških Konjanika koji su u tom trenutku vodili s 2-0. Ali nogometaši Qarabaga se nisu osjetili počašćeni takvim sudačkim poklonom.

U dogovoru s trenerom Gurbanom Gurbanovim, loptu je uzeo Elvin Mamedov, postavio je na bijelu točku i – šutnuo daleko od gola. Taj njegov veličanstveni promašaj pljeskom su pozdravili i njegovi suigrači, i nogometaši suparničke momčadi, i gledatelji. Jedini tko mu nije aplaudirao bio je sudac.

I danski reprezentativac Morten Wieghorst se proslavio kada je na utakmici protiv Irana 2003. namjerno promašio penal koji je njegovoj momčadi darovan sudačkom greškom. Nakon što je lopta završila u gol-autu, i Wieghorstu su aplaudirali svi na stadionu, osim, naravno, suca. A danski je poštenjak za taj časni promašaj kasnije nagrađen i godišnjim priznanjem Olimpijskog odbora za fair-play.

Ovog je vikenda godišnji trofej Sportskih novosti za fair-play uručen Branku Radičeviću, sada već bivšem igraču NK Budainka Kolonija iz Slavonskog Broda, koji je također namjerno promašio penal, smatrajući ga nepravedno dosuđenim. No, Radičevićeva priča se u svemu ostalom bitno razlikuje od Wieghorstove ili Mamedovljeve.

Bio je 11. rujna 2016. Igrala se 81. minuta utakmice 4. kola Druge lige Brodsko-posavske županije – skupine Centar između domaće Budainke Kolonije i Slavonca iz Slavonskog Kobaša. Pri rezultatu 1-1, sudac je dosudio više nego sumnjiv jedanaesterac u korist domaćina. Trener Budainke izvođenje penala povjerava svom najiskusnijem igraču – tridesetogodišnjem Branku Radičeviću… Igraču kojemu je sučeva blagonaklonost prema njegovu timu u tom trenutku prelila čašu koja se dugo punila.

Dugo je već bio ogorčen uhodanim principom »tri za tri«, gdje domaći klubovi uzimaju tri boda kod kuće, da bi na gostovanjima vraćali uslugu gubljenjem utakmica.

»Više nisam mogao. Gledam te mlade dečke koji znaju unaprijed kako će utakmica završiti. Ne znaju više kako se boriti, što znači igrati utakmicu u kojoj se ne zna epilog, kako je iskreno, ispravno pobjeđivati i gubiti. Gledam klince koji igraju ligu koja se igra isključivo zbog gušta, prijateljstva i ta tri ćevapa i piva nakon utakmice, a koje sport uči potpuno krivim, bolesnim, morbidnim porukama: da je sve na prodaju, da se oko svega možemo dogovoriti. Gledam ligu u kojoj su dogovori normalni, a suci potkupljeni. Gledam sport, konačno, koji je otišao kvragu...«, pričao je Radičević za novine nakon što je namjerno promašio jedanaesterac i izazvao bijes svojih suigrača, trenera i članova klupske uprave.

A bijes je bio još veći kad je utakmica, umjesto očekivanim knjiženjem tri boda na konto Budainke, završila pobjedom gostiju.

»Suigrači me nisu htjeli pogledati, trener me se odrekao, a predsjednik s kojim sam inače dobar, odmah mi je dao ispisnicu iz kluba. Da se razumijemo, ja protiv njih nemam ništa, nisam ogorčen, to je njihovo pravo«, izjavio je Branko Radičević kada još nije ni slutio da će tri mjeseca kasnije za taj promašaj kojim je okončao nogometnu karijeru dobiti Trofej Sportskih novosti za fair-play.

Čim se vijest o namjerno profulanom penalu i o Radičevićevu iznuđenom odlasku iz Budainke pročula, uslijedili su pozivi iz drugih klubova. Ali on taj jedanaesterac nije zapucao da bi promijenio dres, već da bi se nešto promijenilo u glavama nogometaša koji pristaju na izdaju sportskih principa i rasprodaju časti.

„Sada je red na vama!« – bilo je sve što su mogli čuti od Radičevića koji se povukao iz ligaškog nogometa i posvetio radu s djecom školskog i predškolskog uzrasta. Jer nije on taj penal zapucao zbog vlastite promocije, nego zato što mu je dozlogrdilo biti dijelom pokvarenog i trulog sustava. I zato što ne želi da takav sustav i dalje usisava i uništava djecu.

Nije Branko Radičević taj kazneni udarac promašio zato da bi ga se po novinama i portalima nazivalo hrvatskim Wieghorstom ili Mamedovim, Robbiejem Fowlerom ili Miroslavom Kloseom, ili spasiteljem časti našega nogometa. On je to uradio zato što nije mogao drugačije. I zato da bi pokazao da se može onako kako sustav ne očekuje.

Sada je red na drugima. Ne samo u nogometu. I ne samo u sportu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka