Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Povjerenstvo za suočavanje sa SS-om

snimio Petar Glebov / Pixell
snimio Petar Glebov / Pixell
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2017. u 21:09 2017-02-13T21:09:48+01:00

Budući da je inačica SS-ovske oznake na zelenim beretkama agitatora za uvođenje obaveznog vojnog roka izazvala zanimanje javnosti, nije isključeno da Andrej Plenković predloži formiranje nekakvoga Povjerenstva za suočavanje sa SS-om na kapama i u glavama…

Na subotnjem skupu potpore uvođenju obaveznog vojnog roka, održanom pred zgradom Ministarstva obrane, pojavila su se gospoda sa zelenim beretkama na kojima se nalazio grb s oznakom nalik onoj kakvom su se kitili pripadnici nacističkog Schutzstaffela i njegova borbenog ogranka Waffen Schutzstaffela.

Uz dominantna slova SS-ovske heraldike, na grbu je ispisan i onaj često rabljeni citat iz Tacitova djela »O životu Julija Agrikole«, citat što bi ga i ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske znao bez greške i sa svim navodnicima navesti u nekoj fusnoti, a koji veli »Ubi solitudinem faciunt, pacem appellant«. Ili u prijevodu – »Gdje pustoš naprave, nazovu je mirom«.

Taj grb su u Domovinskom ratu nosili pripadnici kninske Satnije taktičkih snajpera, a osim na zelenim beretkama, može ga se vidjeti i na stranicama trilogije o hrvatskom vojnom i ratnom znakovlju, koju je s punom posvećenošću priredila gospođa Ankica Tuđman.

Budući da je domovinsko-ratna inačica SS-ovske oznake u središnjem dijelu grba odmah privukla pozornost javnosti i izazvala začuđene upite uz poneko zgražanje zbog militantnoga korištenja nacističke ikonografije u suvremenoj Hrvatskoj, nije isključeno da se i sam premijer Andrej Plenković uskoro angažira na raščišćavanju novonastalog skandala. Da se založi za mudru i trezvenu raščlambu ovoga grboslovnog fenomena. I da predloži da se – u sklopu najavljenog određivanja prema simbolima svih totalitarizama – formira i nekakvo Povjerenstvoza suočavanje sa SS-om na kapama i u glavama.

Eto izazova za povjesničare i ostale eksperte! Evo prilike da i premijer osobno, u smjernicama za znanstveno utemeljenu raspravu, kaže kako se moderna Hrvatska protivi korištenju simbola zločinačke nacističke ideologije, ali jednako tako i upotrebi oznaka svih ostalih totalitarnih ideologija, no…

No što? No – zacijelo će primijetiti staloženi i razboriti legalist Andrej Plenković – ne smijemo smetnuti s uma da se u ovom slučaju radi o grbu jedne hrvatske postrojbe iz Domovinskoga rata čiji pripadnici u borbi za oslobađanje Hrvatske nisu bili vođeni niti jednom totalitarnom ideologijom, pa tako ni onom uz koju se vezuju SS-ovska obilježja.

Svoje će potom na sesijama Povjerenstva ili Podpovjerenstva reći i vrsni stručnjaci. Naprimjer oni koji će prigodno tvrditi da je prvi predsjednik Republike Hrvatske i prvi vrhovnik njezinih Oružanih snaga svojedobno bio deklarirani i djelatni antifašist, te da on osobno ne bi dopustio da pripadnici postrojbe Hrvatske vojske ratuju pod oznakom koja podsjeća na insignije Hitlerovih i Himmlerovih zločinačkih sljedbenika, deklarirano i djelatno angažiranih na provođenju Holokausta i zločinidbenom porobljavanju Europe i svijeta.

Prozborit će valjda štogod i znalci spremni da dokažu kako stavljanje Tacitova slogana na grb Satnije taktičkih snajpera ustvari ne pokazuje ništa drugo osim odbojnosti klasično obrazovanih hrvatskih domoljuba prema nametnutim Rimskim ugovorima, te samim tim i prema fašističkoj ideologiji. Pronaći će oni izvore iz kojih će biti vidljivo kako je Gaj Kornelije Tacit – pripisujući kaledonskom vođi Kalgaku da je, uoči presudne bitke protiv rimskoga okupatora kod Mons Graupiusa 83. godine, očajnički pokušao podignuti moral svojih boraca izgovorivši ono »auferre, trucidare, rapere, falsis nominibus imperium; atque, ubi solitudinem faciunt, pacem appellant« iliti »ukrasti, ubiti, opljačkati, to na njihovu lažnom jeziku znači vladati, jer gdje pustoš naprave, nazovu je mirom« – zapravo iskazao svoj kritički stav o naravi rimskoga imperijalizma.

U raspravu će se uključiti i povjesničari glazbeno-scenskih djelatnosti kojima neće biti lijeno iskopati sijaset dokaza da je »Ubi solitudinem faciunt, pacem appellant« drevni hrvatski pučki napjev, koji je u vrijeme buđenja nacionalne svijesti u 19. stoljeću prerastao u glasovitu opernu ariju o borbi protiv turskoga zavojevača. I da se ta popularna arija i danas pjeva u slavu trijumfa nad otomanskim bezglavim bijegom s povijesne pozornice, izazvanim zbunjozom zbog taktički ingenioznoga korištenja latinskog jezika kao simbola vjekovne ustrajnosti hrvatskih baritona u obrani zapadnih civilizacijskih stečevina na bojišnici zvanoj Antemurale Christianitatis.

A muzikolozi koji – za razliku od povjesničara opere – drže da je oznaka SS na grbu kninskih taktičkih snajperista kudikamo važnija od popratne latinštine i tacitovštine, neće se libiti da otvoreno prozbore o transparentnom utjecaju hard rock grupe Kiss na ikonografiju hrvatskoga bojovništva. I da jednostavnom usporedbom logotipa američkog benda s ona dva slova S na zelenim beretkama dokažu kako je hrvatska postrojba svoj vizualni identitet baštinila iz šarene riznice planetarne pop-kulture, a ne iz mutnih ideoloških rukavaca nacističke heraldike.

Raspravi će umnogome pripomoći i juristi koji će posvjedočiti kako hrvatsko pravosuđe još nikoga nije izvrglo kaznenom ili prekršajnom progonu zbog javne uporabe SS-oznaka na službenim pokrivalima za glavu. A svoj obol suočavanju s takvom simbolikom dat će i psihijatri koji će dijagnosticirati kako u glavama koje se kite SS-znakovljem nema ničega spornog, ako već ne i ničega uopće.

Ah, kolike li će živahne diskusije obogatiti antitotalitaristički diskurs u Lijepoj Našoj, samo ako Andrej Plenković ostane vjeran sebi pa čitav problem s proesesovskom semiotikom riješi osnivanjem Povjerenstva!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka