Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. ožujka 2019.
Trafika Predraga Lucića

Poštujmo HDZ-ovo pravo na nepismenost

Igor Kralj/ PIXSELL
Igor Kralj/ PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2010. u 14:09 2010-12-13T14:09:05+01:00

Neka je HDZ-ovcima slobodno i to da u zemlji u kojoj su zaveli jezičnu diktaturu obavljaju i javno silovanje pravopisa, pa neka se u njihovoj ortografiji pojam "hrvatska država" piše s velikim početnim slovom

U zemlji Hrvatskoj je Međunarodni dan ljudskih prava obilježen kako i priliči, svečano i dostojanstveno. I što je najvažnije: tog dana su ovdje poštivana sva elementarna ljudska prava, uključujući i pravo na elementarnu nepismenost.

Elem, svečarskog su 10. prosinca 2010. skoro sve hrvatske dnevne novine u svojim zagrobnim rubrikama objavile prigodno sjećanje Hrvatske demokratske zajednice na pokojnoga Franju Tuđmana, i u tom žalobnom oglasu sljedeću rečenicu: »Prvi hrvatski predsjednik ostvario je san mnogih naraštaja u stvaranju, uspostavi i međunarodnom priznanju Hrvatske države.«

Nećemo se ovdje baviti oniričko-nebuloznim dimenzijama te sentencije, jer nikome, pa čak ni HDZ-u, ne treba odricati pravo na buncanje. HDZ-ovci naprosto imaju pravo bulazniti da snovi ne potječu iz sfere intimnog i podsvjesnog, nego da je san produkt kolektivnog i nacionalno svjesnog. Slobodno im, dakle, budi da i dalje sanjaju kako su mnogi naraštaji snivali jedan te isti san i kako je nastanak Republike Hrvatske rezultat višestoljetnog unisonog hrkanja.

Neka je HDZ-ovcima slobodno i to da u zemlji u kojoj su zaveli jezičnu diktaturu obavljaju i javno silovanje pravopisa, pa neka se u njihovoj ortografiji pojam »hrvatska država« piše s velikim početnim slovom. Jer u ljudska prava – ako ćemo ljudski i ako ćemo pravo – spada i iskazivanje državotvornog duha nauštrb pismenosti. Baš kao što u ljudska prava predsjednice HDZ-a i Vlade RH spada i javna potpora predsjedniku Matice hrvatske Igoru Zidiću, koji je na svečanoj akademiji, održanoj u čast 20. obljetnice obnove rada te ugledne institucije, krasnoslovio kako »prava manjine nikako ne mogu biti veća od prava većine« i kako se »Matica zalaže za prava manjina, ali uz podsjetnik na desetljeća zlostavljanja većine«. Naravno, ničim ne treba dovesti u pitanje ni pravo prve dame HDZ-a da podrazumijeva o kojoj je zločinačkoj manjini i zlostavljanoj većini zapravo govorio predsjednik Matice hrvatske.

Neotuđivo je stoga i pravo Jadranke Kosor da na Matičinoj svečanosti, bez isprazne kurtoazije, kaže kako ona i Igor Zidić »govore slično«. I trebamo joj biti zahvalni što tom prigodom nije zaboravila spomenuti ni potresni primjer osobnoga stradanja za Matičine ideale. Hvala joj što nije prešutjela da je još kao djevojčurak od 16-17 godina »imala problema zato što je njezinu knjigu pjesama, ranih radova mahom ljubavne tematike, tiskala upravo Matica hrvatska«, točnije: njezin pakrački ogranak. Hvala joj i što se prisjetila da je na čelu tog ogranka bio profesor Stjepan Godić, koji ju je »naučio čitati, pisati i voljeti hrvatski jezik«.

Hvala joj ponajvećma što nam je, makar i ne htijući, otkrila da se upravo iz tog čitanja, pisanja i ljubljenja hrvatskoga jezika rodila ona HDZ-ovska nepismenost kojom je obilježena 11. godišnjica Tuđmanove smrti. Hvala joj što ne taji da je zbog objavljivanja knjige u nakladi Matice hrvatske imala problema s pravopisom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka