Petak, 12. veljače 2016.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Posthumni progon Neđe od Ljubuškog

Posthumni progon Neđe od Ljubuškog
Posthumni progon Neđe od Ljubuškog
Autor: Predrag Lucić
Objavljeno: 17. srpnja 2012. u 19:51

Film o Neđi od Ljubuškog nepoželjan je među onima koji čuvaju stečevine etničkog čišćenja iz istih razloga zbog kojih je 1993. bilo nepoželjno stati u obranu progonjenih. Biti čovjek. Biti Neđo

Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ljubuški, Udruga udovica i djece poginulih branitelja Ljubuški, HVIDR-a Ljubuški, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata liječenih od PTSP-a, Tomislav Tomić – prvi ratni zapovjednik HVO-a Ljubuški, Udruga za afirmaciju mladih u društvu »Volim Ljubuški« i Hrvatska navijačka udruga »Skauti« Ljubuški zatražile su od lokalnih vlasti da zabrane prikazivanje dokumentarnog filma Svetlane Broz »Neđo od Ljubuškog«.

To što nitko od udruženih udrugara nije vidio film, naravno, nije bio nikakav razlog da ne donesu svoj prijeki sud koji kaže da se u tom dokumentarcu »iskrivljuje istina i stvarne činjenice koje su se dogodile u proteklom periodu«, da »sam pristup i iskazi koji su prikazani na filmu potiču mržnju i unose nemir među lokalno stanovništvo«, te da bi njegovo prikazivanje u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom »moglo izazvati dalekosežne, negativne posljedice za sve građane«. Nevladina organizacija »Croatia Libertas« otišla je i korak dalje od spomenutih udruga, pa je najavila da će protiv autorice filma podići kaznenu prijavu »zbog širenja međunacionalne mržnje«.

Zašto su ljubuški udrugari toliko zapeli da se film o Neđi ne prikaže u gradu u kojem je živio i u kojemu je umro? Pa zato što je Nedjeljko Neđo Galić bio i ostao velik i plemenit čovjek i u vremenima kada se plemenitost nije doživljavala kao ljudska vrlina nego kao nacionalna izdaja. Zato što se Neđo od Ljubuškog u ljeto 1993. jedini u gradu pobunio protiv progona svojih sugrađana bošnjačke nacionalnosti. Zato što je kod gradskih vlasti urgirao da zaustave zulum Mladena Naletilića Tute i pripadnika njegove Kažnjeničke bojne koji su Ljubušake »pogrešnih krvnih zrnaca« istjerivali iz njihovih domova, ali mu je odgovoreno da će »hrvatski narod, a ne on, odlučivati s kim će živjeti i tko će ostati, a tko otići iz Ljubuškog«. A kazano mu je i to da »kad mu je već toliko stalo do balija, neka ide s njima«

I Neđo je otišao, ali tek nakon što je, zajedno sa svojom suprugom Šteficom, uradio sve da »balije« spasi od deportiranja u logor Heliodrom. Galići su svojim komšijama s liste za izgon pružali utočište i u kućnoj manufakturi falsificirali pozivna pisma iz inozemstva koja su bila jedino pomoćno sredstvo da proskribirani Ljubušaci ne završe u logoru nego u dalekom svijetu. A kad su i posljednji Bošnjaci napustili grad, iz Ljubuškog su otišli i Neđo i Štefica s djecom.

Nakon završetka rata Galići su se vratili u grad gdje se kao dežurna istina i dan-danas propovijeda da je Bošnjacima naređeno da napuste Ljubuški zato što su navodno osnovali tajnu organizaciju s ciljem da razoružaju većinski hrvatski puk i ovladaju gradom, a kao jedan od suorganizatora te akcije biva prozivan i Neđo. Propovijeda se u Ljubuškom da je lokalnim Bošnjacima te ratne 1993. godine zapravo napravljena usluga, jer im je, eto, velikodušno dopušteno da odu u bijeli svijet i tamo se »odlično snađu«, te da bi zbog svega toga ti preživjeli nezahvalnici trebali »podignuti spomenik Mati Bobanu«.

Zašto je, dakle, film o Neđi od Ljubuškog nepoželjan među onima koji čuvaju stečevine etničkog čišćenja? Iz istih razloga zbog kojih je 1993. bilo nepoželjno stati u obranu progonjenih. Biti čovjek. Biti Neđo.

Komentari

3
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 18. srpnja 2012. u 8:17

  Pored spomenika Mati Bobanu po analogiji bi trebao stajati spomenik Titu, koji bi mu podigli zahvalni Hercegovci zato što ih je potakao da se 'odlično snađu' po svijetu.
  Koliko samo udruga u mjestu od 26.000 stanovnika!
  Kakvi samo stavovi tih udruga!
  Ali pustimo to, ipak je to druga država.

 • Giancarlo Kravar
  Giancarlo Kravar   Objavljeno: 18. srpnja 2012. u 6:38

  CRKO MARŠAL ILI KAD MILJACKA POTEČE
  Crko Maršal ili kad Miljacka poteče...
  Moj dopisnik iz Sarajeva Enver Čaušević poslao mi je tekst za cijelu stranicu. Dobar tekst. Kada sam ga pročitao otišao sam do svoje sekretarice Mirjane Vinković i rekao da nazove direktora Novog lista Milorada Kovačevića. Pustio sam je da najprije ona s njim popriča. A onda sam Kovačeviću postavio samo jedno pitanje: Da li je točno i istinito to što je Novi list objavio? Smotao se, i nije mi znao odgovoriti...
  A Čaušević, sjećam se i Orijent Expresa, tekst završio pitanjem da li je novinar koji prati Komitet bio na koncertu Zabranjenog pušenja u Dvorani mladosti u Rijeci i da li zna da se razglas zove „Marshall“. Zabranio sam da se objavi taj tekst, zbog čega mi je sada žao, oprosti Envere... To je bilo „vatreno krštenje“ Prvog Puškomitraljesca Komiteta Veljka Vičevića, zbog čijih su tekstova neki ljudi i stradavali. Najmoćni čovjek Partije u Hrvatskoj dr. Stipe Šuvar, koji je bio zadužen i za Riječku regiju, osobno je pomogao, pa i spasio da se Zabranjenom pušenju što ne dogodi, a mogli su zbog Prvog puškomitraljesca završiti i u zatvoru, zato jer je tada još uvijek bio na snazi članak 133 Kaznenog zakona SFRJ o verbalnom deliktu!
  A sad ću sa mog prijatelja Envera Čauševića i ekipu iz Zabranjenog pušenja zapjevušiti onu Halida Bešlića: „Kad Miljacka Sarajevom poteče...“, uz primisao da je tu netko ipak gadno „popušio“. Kad Miljacka...
  Giancarlo KRAVAR

 • Fiume_
  Fiume_   Objavljeno: 17. srpnja 2012. u 22:59

  Sve je to u redu. Također, treba napomenuti par stvar - RS je predominantno srpska, Središnja Bosna sa Sarajevom bošnjačka, a zapadna Hercegovina hrvatska gledajući po brojnosti stanovništva određenog naroda u BiH. Kako to kad tako nije bilo prije rata. RS nam je jasna. Zapadna Hercegovina također. Međutim Središnja Bosna je područje zvano Nedođija. I zato je svima dojadilo slušati bošnjačku kuknjavu dok se skrivaju kriminalci i uz političare iz bošnjačke populacije pljačkaju nesmiljeno od donacija za Bošnjake preko kase u BiH. Recimo najinteresantnija priča jest kako su Naser Orić i Miloševićev sin trgovali tijekom rata i bogatili se. Tema Tuđman - Milošević, Boban - Karadžić je prožvakana, a napretka nema. U Federaciji BiH ga sigurno nema, a nema ga niti na razini BiH.