Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
22. ožujka 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Poljski nadbiskup u poštanskom uredu

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2017. u 19:50 2017-02-28T19:50:56+01:00

Dok papu Franju hrvatski mediji napadaju da je svojim izjavama o »Gospi koja nije poštanska službenica« uništio međugorski turizam, on pod Brdo ukazanja šalje poljskog nadbiskupa Henryka Hosera, gdje će ga sačekati priopćenje msgr. Ratka Perića o »Gospi koja se u Međugorju nije ukazala«

Posebni izaslanik pape Franje, nadbiskup ad personam i dijecezalni biskup varšavsko-praški Henryk Franciszek Hoser, trebao bi ovoga tjedna stići u Međugorje. Tamo su se vrijedni domaćini potrudili da mu riješe stambeno pitanje, pa će apostolski vizitator izabrati hoće li stanovati s desetak franjevaca u novoj župnoj kući, u koju često svraćaju gosti, ili će – ako mu smeta tamošnja gužva – useliti u mirniji stari župni dom.

Pitanje je hoće li poljski nadbiskup igdje u Međugorju naći svoj mir, jer je – eto baš uoči njegova dolaska – biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić objavio priopćenje u kojem kaže: »Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala!«

Perićeve prosudbe o međugorskoj »Gospi koja doista nije evanđeoska«, jer se »čudno smije, nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća, pokorava se 'vidiocima' i župniku da s brda siđe u crkvu, iako nevoljko, dopušta nekima nazočnima da joj gaze po velu koji se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odjeća i tijelo…« zasigurno će izazvati gnjevne reakcije Hoserovih domaćina, pa tako i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miljenka Šteke, koji je pozdravio najavljeni dolazak apostolskog vizitatora, iskazujući »sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti, koja se očituje ovim imenovanjem«.

Papi na ovoj odluci, međutim, nisu ni najmanje zahvalni turbokatolici iz desničarskog miljea, koji su msgr. Henryka Hosera već proglasili »inkvizitorom u Međugorju«, ne libeći se napisati kako »njegova zadaća nije otjerati vraga, nego Majku Božju, koja svojim dugim prebivanjem u Herceg-Bosni ruši promet Lourdesa i drugih marijanskih svetišta«.

Svetoga Oca po hrvatskim portalima razapinju i zbog izjava u dvotjedniku La Civiltà Cattolica, a naročito zbog one: »Moramo govoriti o pravoj Gospi! Ne o Gospi šefici poštanskog ureda koja svaki dan šalje drukčije pismo kazujući: 'Djeco moja, učinite to i onda drugi dan učinite drugo'. Ne, ta ne! Prava Gospa je ona koja generira Isusa u našem srcu, koja je Majka. Ova pomodna Gospa superstar, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja.«

Papa Franjo je od strane nacionalističke dnevnadije optužen da vodi »svoj osobni pohod protiv Katoličke crkve u Hrvata«, da svojim »prijekim sudom ponižava blaženoga Alojzija Stepinca i Hrvate«, da argentinski isusovac pod svojim »kršćanskim socijalizmom, kako zovu teologiju oslobođenja, zapravo aplicira teologiju porobljavanja, napose za franjevačke župe«, da »vuče poteze na štetu svih Hrvata«, a navlastito onih u Bosni i Hercegovini za čija se »nacionalna, državotvorna i vjerska prava ne zalaže, nego pokušava potisnuti hercegovačke franjevce« i tako dalje u istom tonu, sve do vjeronaučnog zaključka kako »Katolička crkva ne treba neprijatelje dok ima ovakvog papu«.

Ako je vjerovati Slobodnoj Dalmaciji i njezinu naslovu otprije nekoliko dana »Papa Frane uništio međugorski turizam«, poglavar Rimokatoličke crkve ovdje nije na zlu glasu samo kao duhovni neprijatelj hrvatstva i stepinstva, nego i kao štetočina u oblasti gospodarstva.

U splitskim su novinama osvanule izjave vlasnika agencije za vjerski turizam koji obustavlja dovođenje talijanskih hodočasnika u Međugorje, budući da se njihov broj za posljednje dvije godine drastično smanjio, i koji za tako tešku situaciju pronalazi dva ključna razloga. Jedan je ekonomska kriza u Italiji, a drugi – drug papa koji uporno ponavlja svoje neumjesne i neuprihodive izjave o »Gospi koja nije šefica poštanskog ureda«.

I u onim agencijama koje još uvijek organiziraju hodočašća Talijana na Brdo ukazanja, papa Franjo ne kotira kao marketinški brand koji pridonosi punjenju autobusa s destinacijom Međugorje. Dok je za jednu hodočasničku grupu donedavno trebalo osam autobusa, sada ima slobodnih mjesta i u onom jednom jedinom.

No, zato je broj hodočasnika iz Poljske sve veći, pa će imenovanje poljskoga nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom valjda razveseliti turoperatore, ugostitelje, hotelijere, trgovce suvenirima i ostale bez čijega truda i poslovne umješnosti ne bi bilo gospodarsko-turističkog čuda u Međugorju, gdje je – primjera radi – samo broj kreveta u hotelima i pansionima veći od 20 tisuća. »Ne može papa zabranit Gospi da se ukazuje!« – poručuju međugorski veterani vjerskoga turizma.

Papinom izaslaniku mogao bi se obradovati i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, budući da su njegovi stavovi – koje je nametnuo i kao službene državne – kako »Hrvatska primjećuje da termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' nema ujednačenu definiciju na međunarodnoj razini, uključujući i razinu Europske unije« te kako »Hrvatska u tom smislu tumači taj termin na način da on ne uključuje pobačaj«, vrlo bliski stavovima koje propovijeda i poljski nadbiskup Henryk Hoser.

Tako bi se i Stier mogao ukazivati u Međugorju svakog 2. u mjesecu, pa vidiocima tumačiti što je zapravo htio reći u takozvanim hrvatskim stajalištima o zaključcima Europskog vijeća o prioritetima EU-a u forumima UN-a za ljudska prava 2017.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka