Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. veljače 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Plenković i nova Hazarija

 Andrej Plenković / arhiva NL
Andrej Plenković / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2016. u 17:54 2016-12-07T17:54:41+01:00

Hoće li se Andrej Plenković osjetiti imalo odgovornim zbog toga što se u zemlji u kojoj on predstavlja izvršnu vlast, uredno objavljuju rasistički i antisemitski pamfleti u kojima se Židove proglašava najvećim neprijateljima ljudskoga roda, planerima i provoditeljima »genocida nad kršćanima u Ukrajini«?

Prije svega želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend – izjavio je to premijer Andrej Plenković koliko prekjučer, a znate već i u povodu čega, glede čega i bez obzira na što.

Budući da su insinuacije odbačene jasno i čvrsto, a određene pojavnosti stavljene izvan trenda, vratimo se nekoliko dana unatrag i posvetimo dužnu pažnju onome što je predsjednika hrvatske Vlade pogodilo kudikamo više od tih minornih pojavnosti, pa čak i od insinuacija.

»Želimo otkloniti sve kritike, i iz oporbe i od strane pojedinih komentatora. Razočaran sam komentarima koji pokazuju nerazumijevanje hrvatskih vanjskopolitičkih mogućnosti.« Kazao je to – sjetit ćete se – Plenković prošloga tjedna, nakon što ga je službena Moskva išamarala zbog izjava o ruskoj okupaciji Donbasa i aneksiji Krima. Ali nisu njega toliko zaboljele ruske pljuske, koliko čvegeri i čvrge što su ih njemu – »briselskome ćati« koji je zaglumio »Lawrencea od Ukrajine« – počeli lupati hrvatski mediji.

Zaboljelo je Plenkovića nerazumijevanje njegova vanjskopolitičkoga kursa, ali ga nisu zaboljele »određene pojavnosti« koje su na hrvatskim »nerefašiziranim« domoljubnim portalima prisutne već godinama, a moglo ih se zamijetiti i uoči premijerova puta u Ukrajinu.

Tada je u optjecaj ponovo puštena sumanuta priča o »pravom razlogu čitavog ukrajinskog pitanja«, a o kojemu »šuti čitav svijet«. A ta dnevnoportalska priča »o najvećoj zavjeri ikad« ide ovako: »Židovi su preuzeli vlast i financije cijelog svijeta s ciljem opustošenja zemlje Ukrajine, kako bi tamo stvorili drugu domovinu za Židove, baš kao što su ti isti Židovi Hazari financirali Drugi svjetski rat kako bi stvorili Izrael.«

Pa još kaže da »izraelski vođe iz Jeruzalema u Ukrajinu šalju vojnu opremu« i »izvršavaju genocid nad kršćanima« te kako bi tamo »naselili izraelske Židove«. Pa podvlači i podcrtava kako »židovski novac i vojna oprema kolaju Ukrajinom dok ukrajinski kršćani (nežidovi) bivaju zaklani i istrebljeni, a njihova imovina pripada židovskim oligarsima«. Pa nameće i poučni zaključak: »Sve ostalo je igrokaz za nesvjesne mase.«

Tim »nesvjesnim masama« hrvatski domoljubni portal tumači kako Židovi koji »pustoše zemlju Ukrajinu« ustvari nisu Židovi nego Hazari. A na Ukrajinu su se namečili zato što je ona zapravo bivša Hazarija iz koje potječu »gotovo svi europski Židovi i Židovi SAD-a«.

Te pak »lažne Židove« iliti Hazare, hrvatski portal već u naslovu proglašava »najvećim neprijateljem čovjeka«, da bi nam persona potpisana inicijalima Z. K. u tekstu pojasnila kako se radi o »rasi urođenih psihopatskih poganskih svećenika« koja se nalazi »na najvišim razinama bankarstva, trgovine, droge, sotonizma, pedofilije, masovnih ubojstava i zločina protiv čovječnosti«, a koja je »još u doba Grčke bila izbačena iz civilizacije«.

Ali, ali, avaj, ali – arlauče domoljubni portal i pali crveni alarm za općemobilizacijsku paniku pred davno izbačenim i nanovo ubačenim »lažnim Židovima« iliti Hazarima – »kao paraziti oni se vraćaju i vrebaju i vas i vašu djecu dok ste zaslijepljeni vijestima o 'ugljičnom dioksidu' i ostalim instaliranim katastrofama«.

I što sad ja imam s tim? – možda će upitati Andrej Plenković, uvrijeđen i razočaran što ga se uopće spominje uz tu slabo pismenu, ali žestoko pizmenu papazjaniju s hrvatskog domoljubnog portala.

Ili će samo odmahnuti rukom, kao da se i u ovom slučaju radi o još jednoj među »određenim pojavnostima« koje »nisu trend« i koje stoga ne mogu biti nikakav pokazatelj »refašizacije hrvatskog društva«.

Možda će premijerovu taštinu ipak pecnuti to što, eto, ni domoljubni portali dostojno ne valoriziraju njegov angažman u Ukrajini kao velebni uspjeh hrvatske diplomacije, nego konfabuliraju da i on – premda nije izrijekom spomenut – sudjeluje u »igrokazu za nesvjesne mase«.

Ali hoće li se Andrej Plenković osjetiti imalo odgovornim zbog toga što se u zemlji u kojoj on predstavlja izvršnu vlast, uredno objavljuju rasistički i antisemitski pamfleti, u kojima se Židove proglašava najvećim neprijateljima ljudskoga roda, planerima i provoditeljima »genocida nad kršćanima u Ukrajini«?

Ili će odgovornost sa sebe stresti znanim frazama o »određenim pojavnostima«? I ljubazno zamoliti da ga se ne uznemirava pitanjima o industriji mržnje koja i u prvim mjesecima njegova mandata bilježi nimalo beznačajne rezultate?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!