Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
24. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Otvara li Plenković vrata Karamarku?

Foto Damir Sencar/PIXSELL/POOL
Foto Damir Sencar/PIXSELL/POOL
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2017. u 21:00 2017-03-27T21:00:58+02:00

Kad već Plenkovićevi bliski suradnici po novinama pričaju da je Tomislav Karamarko »glavni pozadinski logističar kampanje Brune Esih« i da joj upravo on »pribavlja sponzore i donacije«, hoće li predsjednik HDZ-a otvoriti vrata i svojemu prethodniku? I hoće li mu poželjeti sretan put?

U HDZ-u cvate pluralizam. A procvat je toliki da Andrej Plenković svoju stranku od tog silnog bujanja namjerava zaštititi i pluralističkim otvaranjem vrata. Pa neka oni kojima se baš tako pluralistički cvate, to više ne rade samo u HDZ-u, nego tamo kamo ih propuh odnese.

Tko nije razumio Plenkovićevu poruku da će »biti posljedica za sve one koji javno budu podržavali sve one koji nisu kandidati HDZ-a« i da će stranka »voditi računa« hoće li njezini izabranici na lokalnim izborima uživati podršku svekolikog članstva, pa se – usprkos jasnim najavama o posljedicama – išao raspitivati je li moguće isključivanje Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a, mogao je čuti i ovo: »Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata.«

Drago Prgomet – Plenkovićev kandidat za gradonačelnika Zagreba – međutim ne vjeruje da će doći do provjetravanja na Trgu žrtava fašizma. On, eto, tvrdi kako »nije točno da Hasanbegović podržava Brunu Esih« i na sav glas uvjerava brojno članstvo kako »nema rascjepa u HDZ-u«, jer je riječ »o jednom HDZ-u i jednom kandidatu«.

Prgomet očigledno nije ozbiljno shvatio – ili se pravi da ne shvaća – Hasanbegovićevo više puta iskazano žaljenje što Bruna Esih nije proglašena HDZ-ovom kandidatkinjom za osvajanje Zagreba. Zato i pokušava uvjeriti samoga sebe u alternativnu istinu po kojoj Hasanbegović ne podržava njegovu izbornu suparnicu. Zato tvrdi kako »nije siguran da je u zadnjim Hasanbegovićevim izjavama rečeno« ono što je svatko mogao čuti. I zato sebe zavarava izjavom kako »misli da je gospodin Hasanbegović bio vrlo jasan kada je rekao da je samo jedan kandidat Hrvatske demokratske zajednice«.

A koliko »vrlo jasni« gospodin Hasanbegović drži do toga kako Prgomet tumači njegove izjave, HDZ-ovu je kandidatu moglo biti jasno i iz jučerašnjih novina. Tamo je mogao pročitati Hasanbegovićevu poruku kako »ni na koji način nije uključen u Prgometovu kampanju« i kako to »nitko od njega nije ni tražio«.

P rgomet je, po njemu, kandidiran »putem stanovitog otkroja«, pa Hasanbegović o njemu nema mišljenje kakvo bi mu bilo i od kakve koristi u izbornoj kampanji. Sreli su se njih dvojica, kaže, nekoliko puta na saborskim hodnicima, uljudno bi se pozdravili, pa su na koncu popili i onu »poznatu kavu« ispred »Charlieja«… I na tome njihov odnos – prema Hasanbegovićevim riječima – »počinje i završava«.

A o tome koliko se Prgometova kandidatura uklapa u »već oblikovanu i oživotvorenu mjesnu stranačku politiku pseudokoalicijskog odnosa s Milanom Bandićem«, zbog koje »nije bilo posebnog interesa ili prostora« za Hasanbegovićevu »koncepciju suštinskog zaokreta«, bivši će ministar kulture i aktualni potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a vjerojatno progovoriti 21. svibnja.

Kandidatura Hasanbegovićeve favoritkinje Brune Esih navodno je iznenadila Andreja Plenkovića, predsjednika stranke koji joj je, stavljanjem na HDZ-ovu listu, omogućio ulazak u Sabor. On veli kako, nakon razgovora s tom članicom HDZ-ova zastupničkog kluba, »nije stekao dojam da je zainteresirana biti kandidat niti da se bavila komunalnim pitanjima«, pa ne shvaća kako je »došlo do evolucije stajališta« i njezina ulaska u bitku za Zagreb.

Bruna Esih mu to, sva zahvalna na dosadašnjoj suradnji, objašnjava u intervjuu Novom listu. Kaže kako bi njezinu odluku da se kandidira za zagrebačku gradonačelnicu »možda promijenilo samo jedno ime koje se spominjalo kao mogući kandidat HDZ-a« i kako »protiv tog kandidata sigurno ne bi išla na izbore, jer vjeruje da bi ta osoba bila posve prihvatljiva i HDZ-ovom biračkom tijelu i njegovim svjetonazorskim očekivanjima«. Budući da Bruna Esih nije imenovala tog kandidata nad kandidatima, Plenković može samo nagađati o kome je riječ – o Zlatku ili o Hasanbegoviću?

»Čemu sada glumiti iznenađenost mojom odlukom?« – pita se zamjenica neznanoga kandidata, pa iznenađenom Plenkoviću poručuje kako poštuje njegov osobni odabir Drage Prgometa, ali i kako su njoj – kao osobi koja je i lojalna i zahvalna – važnija njezina »uvjerenja i povjerenje birača nego vječna zahvalnost na jednom trenutku u životu«.

I uostalom – čime bi to Plenković trebao biti iznenađen? Njezinim političkim ambicijama, zbog kojih ju je i angažirao? Njezinom povezanošću s Vukojevićem, Vukušićem i Hasanbegovićem, koju nikada nije skrivala? Njezinom namjerom da – nazivajući sebe »dijelom autentičnog, Tuđmanovog HDZ-a« – otvoreno nasrne na »pomirbu koja nije najbolja Tuđmanova ideja, jer nije bila provediva«? Njezinom najavom obračuna sa »starim komunističkim strukturama koje drmaju Hrvatskom«?

I znenađuje li Plenkovića što Hasanbegović u izbornoj utrci podupire Brunu Esih, kad već stranka nije poduprla onog neimenovanog »mogućeg kandidata«? Frapiraju li ga shizoidne izjave stranačkih veterana da će kandidaturu Brune Esih podržati kao građani, ali da to nema veze s njihovim članstvom u HDZ-u? I je li šokiran tvrdnjama svojih bliskih suradnika koji – po običaju, bez imena i prezimena – po novinama šire priče kako je Tomislav Karamarko »glavni pozadinski logističar kampanje Brune Esih« i kako upravo bivši predsjednik HDZ-a »pribavlja sponzore i donacije«?

Ako u tim pričama ima imalo istine, hoće li Andrej Plenković otvoriti vrata i članu HDZ-a Tomislavu Karamarku? I hoće li mu poželjeti sretan put?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja