Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
23. ožujka 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Orbanov referendumski Gazimestan

Viktor Orban / Foto REUTERS
Viktor Orban / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2016. u 20:55 2016-10-04T20:55:28+02:00

Predsjednik HDZ-a je poruke mađarskog referenduma komentirao u diplomatskom brisel-peštanskom tonu. Doista treba biti Andrej Plenković, pa da te Orbánova poruka u kojoj se izrijekom spominju "mnoge bitke" i "moćno oružje" ne podsjeti na zlokobnu poruku koju je prije 27 godina s Gazimestana uputio Slobodan Milošević…

Komentar kojim je Andrej Plenković – predsjednik HDZ-a, zastupnik u Europskom parlamentu i sakupljač potpisa potpore za mandatara Vlade Republike Hrvatske – popratio rezultate mađarskog referenduma o neprihvaćanju migrantskih kvota, bio je očekivano briselpeštanski.

"Slaba izlaznost birača na referendum je na neki način i očekivana, jer ta tema očito nije dovoljno motivirala mađarske birače. Sada mađarska vlada mora uzeti u obzir tu poruku. Ali isto tako, i oni koji su glasali, dali su određenu poruku koja je važna poruka i za EU", izjavio je Plenković novinarima koji su ga jučer ujutro sačekali u HDZ-ovoj središnjici, kao da se od trenutka kada su objavljeni podaci o nedostatnom broju mađarskih referendumaša pa do njegova dolaska na Trg žrtava fašizma nije dogodilo ama baš ništa.

Zborio je Plenković diplomatski ispravno i isprazno, i politički korektno i koketno, kao da mađarski premijer Viktor Orbán u međuvremenu već nije jasno i glasno kazao kako je uzeo u obzir poruku o nedovoljnoj motiviranosti mađarskih birača.

A Orbán je, posve očekivano, rezultate referenduma proglasio trijumfalnim, jer se preko 98 posto sudionika plebiscita izjasnilo protiv mogućnosti da "Europska unija nameće obavezno naseljavanje nemađarskih građana u Mađarsku bez suglasnosti mađarskog parlamenta". I pohvalio se prepredeni premijer da će ubrzo riješiti i taj za njega usputni problemčić s nedostatnom izlaznošću, poprilično manjom od onih 50 posto koliko je po zakonu potrebno da bi rezultati referenduma bili validni.

Vrlo jednostavno i nadasve orbanovski – promijenit će ustavnu odredbu o minimalnom pragu izlaznosti, pa će referendumski ishod retroaktivno postati ozakonjen i obavezujući. Tako će i ono što Plenković naziva "važnom porukom za EU", odaslanom od strane mađarskih birača koji su se odazvali Orbánovoj referendumskoj kampanji, u Bruxelles stići u formi zakonitog sprdanja s europskim pravnim stečevinama.

Mađarski demokrator je svoju poruku već odaslao: "Naše oružje će biti moćno, čak i u Bruxellesu. Pitanje pred nama bilo je: Bruxelles ili Budimpešta? Mađari su glasali za Budimpeštu. Napravili smo prvi i najvažniji korak. Ovo će biti dugačak put s mnogim bitkama."

I doista treba biti Andrej Plenković, pa da te Orbánova poruka u kojoj se izrijekom spominju "mnoge bitke" i "moćno oružje" ne podsjeti na zlokobnu poruku koju je prije 27 godina s Gazimestana uputio Slobodan Milošević. Poruka tog prekrajača Ustava pod demagoškom izlikom "zaštite ugroženih nacionalnih interesa" glasila je – znam da je znate naizust, ali je moram citirati samo zbog Plenkovića u prvoj klupi, red srednji, sjedalo desno – "Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene."

Dok se Orbán sprema za "mnoge bitke" protiv Bruxellesa, iz Mađarske se čuju prvi zahtjevi da premijer nakon referendumskog fijaska izvoli podnijeti ostavku. Na abdikaciju ga pozivaju i s ljevice i s ekstremne desnice. Ali on se na te pozive obazire koliko i na podsmijeh s kojim je portparol Europske komisije Margaritis Schinas prokomentirao ono što se na mađarskim glasalištima dogodilo u nedjelju: "Da je referendum bio pravovaljan, naš komentar bio bi – to moramo uzeti u obzir. Budući da je proglašen pravno ništavnim od strane mađarskog izbornog povjerenstva, sada možemo reći da smo to uzeli na znanje. Poštujemo demokratsku volju mađarskih građana – kako onih koji su glasali i tako i onih koji nisu."

Orbán će uraditi sve što je u njegovoj moći da briselskom veseljaku smijeh zastane u grlu. I da – nakon što mađarski parlament popravi sitne ustavne kvarove, pa ništavnom proglasi odluku o pravnoj ništavnosti referenduma – u Bruxellesu ponovi ono što je u nedjelju navečer kazao u Budimpešti. Da je devet od deset Mađara glasalo za Mađarsku i za njezino pravo na neovisnost. Da su rezultati referenduma protiv Bruxellesa ustvari veličanstveni jer nadmašuju rezultate referenduma o priključenju Europskoj uniji. Da je Mađarska ponosna na činjenicu što je prva i zasad jedina zemlja članica Europske unije u kojoj su građani mogli izraziti mišljenje o migrantima. I da samo Mađari mogu odlučiti s kim će živjeti i što će se dogoditi njihovoj kulturi, životnom stilu, ekonomiji i kršćanskim korijenima.

A kad smo već kod Orbánova pozivanja na kršćanske korijene, preporučujem da pročitate tekst pod naslovom "Mržnja bez granica", što ga je István Bózsó objavio uoči referenduma. Taj mladi pisac, između ostaloga, veli kako Orbánovom kampanjom potaknuti "bolesni i agresivni cirkus pun mržnje nema nikakve veze s pravim kršćanskim vrijednostima".

I da se Isus Krist – zbog takvih branitelja kršćanskih vrijednosti – "ne prevrće u grobu samo zato što je treći dan ustao od mrtvih".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown