Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

"Nacija" majmunima!

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2011. u 10:06 2011-10-14T10:06:36+02:00

Već je na prvi pogled bilo jasno da u »Naciji« ne čeka ništa što do sada nisu mogli pročitati u legendarnom »Narodu« don Ante Bakovića i srodnim hrvatskim tiskovinama s konca prošlog i početka ovog milenija

Na trafikama je probno izdanje »Nacije«, novoga tjednika čiji će sljedeći broj – dadne li Bog – izaći za mjesec dana. Na naslovnoj stranici tog možebitnog »hrvatskog narodnog tjednika« najavljuju se, među ostalim, intrigantne teme o Kraljevstvu nebeskom koje je stvarnost pod zavodljivim naslovom »Tko te čeka u nebu?«, o teroru evolucionista pod familijarnim naslovom »Ni ovaj majmun nije nam pradjed« i nadnaslovom »Majmuni ostaju majmuni«, te o zamkama Lisabonskog ugovora na koje upozorava paranoidni naslov »Slijedi li progon kršćana u EU?«.    

Onima što su ih ti naslovi otjerali od kioska, već je na prvi pogled bilo jasno da ih u »Naciji« ne čeka ništa što do sada nisu mogli pročitati u legendarnom »Narodu« don Ante Bakovića i srodnim hrvatskim tiskovinama s konca prošlog i početka ovog milenija. A onima što su – unatoč majmunološkom upozorenju s naslovnice – pomislili da je i kod pristaša kreacionizma moguća evolucija »Naroda« u »Naciju«, ponuđeno je novinsko štivo za koje bi i njihovi pradjedovi rekli: »Pa ovo sam već čitao... Koga oni prave majmunom?!« 

    U uvodnom tekstu glavni urednik »Nacije« Elvis Duspara ekskluzivno reciklira jadikovku o urušavanju tradicionalnih vrijednosti koju konzervirani komentatori konzervativnih medija bugare iz dana u dan. Ekskluzivno proziva i krivce za izopačenost hrvatskoga društva. Naravno, to su oni vječito prozivani »mrzitelji Boga i Hrvatske«. Jednaku novotariju u hrvatskom medijskom prostoru predstavlja i Dusparino pozivanje na borbu protiv ulaska u »umjetnu tvorevinu« zvanu Europska Unija, a koji će – ako se i dogodi – »rezultirati time da će narod upasti u stanje apatije« i još k tome time što će se »najednom pojaviti silni slučajevi depresije jer narod umjesto da gleda u Isusa Krista kao svoga Spasitelja, pod utjecajem onih koji mrze Hrvatsku gleda u neke strane trupe«. Jedina novost je senzacionalno medicinsko otkriće da se apatija i depresija mogu izliječiti – antibiotikom. A taj antibiotik će, pogodili ste, biti tjednik »Nacija« koji će spriječiti oboljenje kompletnog hrvatskog društva. 

    Kako bi ta terapija mogla izgledati, dr. Elvis nam demonstrira u tekstu pod naslovom »Idemo li u odjel 4 K?'«, paraboli o ocu koji je s Babiloncima potpisao ugovor o prodaji obiteljske kuće, ali su se protiv toga pobunila njegova djeca. Otac odlazi u ured Babilonaca, da pokuša poništiti ugovor, a oni ga izvrijeđaju, zabrane mu upotrebu riječi Isus »jer ona krši osnovna ljudska prava«, te mu otkriju da će njegovu obitelj smjestiti u odjel 4 K, predviđen za »kurve, kriminalce, klošare i konobare«. Potom otac, sav izvan sebe, krene utopiti tugu u alkoholu, ali umjesto u birtiju dospije u crkvu, gdje u molitvi obnavlja savez s Kristom. Dolazi kući, gdje ga čeka obitelj koja je također žarko molila... U to stiže i poštar s brzojavom od Babilonaca kojim se poništava kupoprodajni ugovor, a obitelj biva odbačena iz njihova društva i prepuštena da sretno služi svome Kristu. 

    Dr. Elvis pritom toliko cijeni inteligenciju svojih pacijenata da u opremi teksta ispisuje poseban naputak za čitanje ove prozirne parabole, jer oni bez toga valjda ne bi shvatili ni tko su tu Babilonci a tko Hrvati, ma ne bi shvatili ništa bez da im autor jasno napiše da – ako im je Hrvatska u srcu – moraju izaći na referendum i jasno reći: NE u EU! Ma čitava nacija ne bi shvatila da je »Nacija« poziva da siđe sa stabla i nagrne na kioske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš