Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Mostovo "Uzašašće" i "Knjiga postanka"

Božo Petrov / Foto Darko JELENIK
Božo Petrov / Foto Darko JELENIK
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2017. u 18:27 2017-02-21T18:27:52+01:00

Iz obavještajnog podzemlja su procurila dva dokumenta s biblijskim naslovima, kojima se navodno dokazuje da su mnogi ugledni HDZ-ovci bili pripadnici zloglasne Udbe, te se naviješta Mostova akcija osvajanja samoga vrha vlasti u Hrvatskoj

Ne počinje Knjiga Postanka – kao što se do sada čitalo – onim početkom svega, kada Bog stvori nebo i zemlju, a zemlja bijaše pusta i prazna, i kada se tama prostirala nad bezdanom, i Duh Božji kada lebdio je nad vodama. Ne reče Bog u toj knjizi: »Neka bude svjetlost!« Niti neznani autor uze za shodno da pribilježi: »I bi svjetlost!«

A ni Uzašašće – na dodatno zaprepaštenje čitatelja – više nije nalik onome kakvo smo poznavali iz opusa autora evanđeoskih spisa. Ne govori se tu o uskrslome Isusu koji zbunjenim apostolima prosvjetljuje razum, pa ih vodi u blizinu Betanije, pa ih blagoslivlje, pa se onda od njih rastaje, i na nebo uznesen bude.

Knjiga Postanka se danas – kako javlja zagrebački tjednik Express – bavi razotkrivanjem »prapovijesti vodećih HDZ-ovaca u zadnjih 25 godina« i navodno obiluje »arhivskim dokumentima koji dokazuju kako su neki ugledni HDZ-ovci bili pripadnici Udbe«.

Novo Uzašašće pak – na koje se pozivaju u tom tjedniku – teško da će ikome prosvijetliti razum, jer se u njemu naviješta kako će se Most nezavisnih lista uznijeti do samoga vrha vlasti u zemlji Hrvatskoj, i to tako što će »pokušati inicirati prijevremene parlamentarne izbore i ponovno srušiti Vladu«.

»Knjiga Postanka« i »Uzašašće« nazivi su navodnog Mostova plana da »u potpunosti okupira politički prostor, pa i vlast u zemlji« Hrvatskoj i da Božu Petrova – kao ovodobnoga nositelja uloge starozavjetnoga Boga i novozavjetnoga Sina Božjega u populističkoj dvodijelnoj bajci – popne na Pantovčak.

Vodeći ljudi Mosta odbacuju naklapanja o postojanju takvoga plana, koji je – prema nekim nagađanjima – iscurio iz obavještajnoga podzemlja, te tvrde kako je to izvan svake pameti. Zaklinju se kako je sve što njima treba »stabilna vlast« pomoću koje bi proveli svoje – kako ste pogodili? – reforme.

Uvjereni su da je priču o »Knjizi Postanka« i »Uzašašću« lansirala »klijentelistička struja u HDZ-u« koja časne mostovce želi prikazati kao »desne radikale i ograničene klerikalce koji spremaju novu konzervativnu revoluciju«. A ta struja iz nekih svojih razloga – koji se možda kriju u arhivima – želi posvađati Most s HDZ-om.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja jedini je u ovoj konspirativnoj storiji, punoj pozivanja na neimenovane visoke izvore, progovorio pod imenom i prezimenom. On veli kako ne postoji nikakav plan svrgavanja Vlade i provociranja novih izbora, te kako u Mostovu posjedu nema nikakvih tajnih dokumenata, budući da bi to, između ostaloga, bilo i kažnjivo.

Najavljuje da će Most – i bez »Knjige Postanka« i bez »Uzašašća« – inzistirati na otvaranju arhiva i na dostupnosti dokumenata nastalih do 22. prosinca 1990. Nastojat će da se to u Saboru izglasa prije lokalnih izbora u svibnju, jer smatraju da – »poslije sve to više neće moći lako proći«. A zašto izmjene Zakona o arhivskom gradivu i arhivima ne bi lako prošle i nakon izbora? – e, to nam Grmoja ne objašnjava.

Nije vrag da politički tajnik Mosta očekuje kako će lokalni izbori toliko presložiti političku scenu, pa da će prevlast protivnika otvaranja arhivske dokumentacije utjecati i na odnose snaga na državnom nivou, primjerice u Hrvatskom saboru? Ili da će svibanjski izborni rezultati minirati Mostov arhivistički entuzijazam, iz kojega je navodno stvorena i »Knjiga Postanka«, pa i samu Grmojinu želju da se »napokon razjasni tko je iz HDZ-a radio u Udbi«, kako bi se napokon stalo na kraj svim tim »dugogodišnjim pričama i mistifikacijama«?

A možda se Most ustvari boji da bi ishod glasanja na lokalnim biralištima mogao učiniti smiješnim i bespredmetnim sve one tobožnje projekcije metkovskih stratega o preuzimanju vlasti, ispisane u »Uzašašću«? Iako – prema nekim vječno neimenovanim izvorima – HDZ za odgovor na Mostove planove ne namjerava čekati svibanjske izbore, pa se na Trgu žrtava fašizma »već navelike, ali u tišini« govori o preslagivanju vlasti. Most je pak uvrijeđen tim govorkanjima »navelike, ali u tišini«, jer smatra da bi preslagivanje značilo kako premijer Andrej Plenković ne cijeni činjenicu da bez Bože Petrova i njegovih suradnika »ne bismo imali ni prijašnju, a ni ovu Vladu«.

U oporbi se ne bave ni »Knjigom Postanka« ni »Uzašašćem«, nego raspadom Vlade i novim parlamentarnim izborima koji bi se, kako kažu, mogli dogoditi do kraja godine i kada bi Most – prema najavama iz HNS-a – mogao definitivno nestati. Ali tu »Knjigu Nestanka«, baš kao ni Mostovo nadolazeće »Izašašće« iz vladajućih struktura, još nitko nije pročitao. Pa tako ni oni piši-briši majstori iz hrvatskoga obavještajnog podzemlja.

U zraku i dalje ostaje pitanje: zašto se Božo Petrov i družina iz Mosta ne založe za otvaranje svih arhiva, pa i onih nakrcanih spisima od konca 1990. naovamo? Zašto hrvatska javnost, uz fascikle prašnjavih dokumenata o Marku Koprtli i Dušanu Dragosavcu, ne bi na uvid dobila i »Knjigu Postanka« i »Uzašašće«? Pa da pučanstvo vidi što to misteriozna gospoda iz debeloga špijunskog mulja podmeću poštenome i transparentnome Mostu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka