Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. ožujka 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Mosteoartroza – bolest reforme zdravstva

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2016. u 16:45 2016-08-17T16:45:00+02:00

"Bajat će reformatori o famoznom »poticanju izvrsnosti onih čiji su rezultati liječenja jako dobri« koje će – ako bude provedeno u skladu s mostovskim reformskim kapacitetima – još mnoge liječnike potaknuti da odu iz zemlje u kojoj se njihov rad odvaguje po diktatu jedne sumanute populističke politike. Politike koja se zbog šake glasačkih listića dodvorava razjarenim neznalicama, kojima iz ušiju raste ljekovito bilje kad ih netko podrži u uvjerenju da su liječnici listom hohštapleri, neradnici i dangube."

Trust Mostovih mozgova smislio je još jednu reformu hrvatskoga zdravstva. Reformu koja će – kako najavljuju – biti jedan od ozbiljnijih aduta psihijatra Bože Petrova, neurologinje Ines Strenje-Linić, anesteziologa Ivana Bekavca i ostalih što liječnika a što pacijenata s Mostovih izbornih lista u predstojećoj izbornoj kampanji.

Sada kad su liste čekanja za liječenje nezajažljivih ambicija u Hrvatskom državnom sanatoriju na Markovu trgu sastavljene i uredno protokolirane, zgotovljen je, eto, i reformski dokument na temelju kojega će mostovci pokušati izliječiti hrvatsko zdravstvo, ako im ono – nakon nove raspodjele izbornog plijena – dopadne šaka.

Dijelovi tog dokumenta objavljeni su u jučerašnjem broju Novog lista i iz njih je vidljivo da njegovi tvorci za sada jamče samo to da će u slučaju provođenja Mostovih reformi svoje probleme s hrvatskim zdravstvom riješiti samo liječnici koji potraže posao u inozemstvu i pacijenti koji si pokušaju olakšati život izvan tako reformiranog sustava.

Alarmiraju nas Mostovi reformatori – kao što su to radili i u prethodnom reformskom dokumentu, sročenom u prosincu prošle godine – poznatim podacima o gotovo 15 posto bolničkih liječnika, koliko ih je već prikupilo sve papire potrebne za odlazak u pečalbu, i o nestašici liječnika u Hrvatskoj koja se trenutno izražava brojkom od dvije i pol tisuće.

Glavne uzroke tog egzodusa bijelih mantila Mostovi eksperti vide u neprimjerenim radnim uvjetima, neodgovarajućim primanjima i nejasnim kriterijima napredovanja. I uvjeravaju nas da se odlasci u inozemstvo mogu smanjiti a možda i zaustaviti. Kako?

Pa potpisivanjem strukovnog kolektivnog ugovora. Pa onda produljenjem radnoga staža, valjda do smrti, a po mogućnosti i na nekoliko posthumnih godina. Pa nadalje omogućavanjem dodatnog rada svim liječnicima prema jasnim kriterijima. Pa posebnim nagradama iliti poreznim olakšicama kojima bi se stimulirao »rad u manje atraktivnim životnim sredinama«. Pa stambenim zbrinjavanjem medicinara pomoću povoljnih kredita…

Uvjeravaju nas da se mogu prevenirati čak i odlasci budućih liječnika. Kako? Pa promjenom regulacije pripravničkog staža. Pa kontinuiranim natječajima za pripravnike. Pa uključivanjem diplomanata u sustav i prije nego što stignu izgovoriti ono što bi se u vrijeme reformatora Sanadera reklo »hitro-ha-er«, dakle, bez ikakve odgode…

Među svim Mostovim reformskim obećanjima posebno obećavajuće zvuči ono o poboljšanju statusa zdravstvenog osoblja kroz »postupno uvođenje stimulacije i plaćanja djelatnika zdravstvenog sustava prema ishodima liječenja«. Kakve su to jedinstvene kriterije reformatori smislili da bi po njima mjerili uspješnost liječnika različitih specijalnosti pri liječenju različitih bolesti, od kojih se neke u pravilu liječe uspješnije, a neke ne samo manje uspješno, nego i nikako?

Kakvim će to mostovski poštenim platnim metrom nagrađivati otorinolaringologa koji uspješno liječi upalu uha i istodobno kažnjavati onkologa koji rak gušterače liječi neuspješno, ne zato što ne bi htio ili ne bi znao, nego zato što se simptomi u ogromnoj većini slučajeva javljaju kad je bolest toliko uznapredovala da pacijentu nema spasa? Hoće li reformatori hrvatskoga zdravstva kažnjavati iliti destimulirati i one liječnike koji brinu o pacijentima oboljelima od bolesti za koje medicina još nije pronašla lijeka?

– Zašto ste mi opet smanjili plaću?

– Zato što ste neuspješni, dragi kolega. Čitav mjesec niste izliječili nijednog Alzheimera.

– Nisam izliječio nijednoga u čitavom radnom vijeku.

– Eto vidite koliko ste neuspješni! I još se tu bunite zbog zasluženog smanjivanja plaće!

– Ne mogu se sjetiti da je itko ikoga ikada i igdje izliječio od Alzheimera.

– Ne možete se sjetiti?

– Ne, ne mogu.

– Sigurni ste?

– Siguran.

– Pa vi, kolega, ni sebi ne možete pomoći, a kamoli ostalim pacijentima!

– A vi se kao možete sjetiti?

– Nije moj posao, kolega, da se sjećam nego da provodim reformu!

Bajat će reformatori o famoznom »poticanju izvrsnosti onih čiji su rezultati liječenja jako dobri« koje će – ako bude provedeno u skladu s mostovskim reformskim kapacitetima – još mnoge liječnike potaknuti da odu iz zemlje u kojoj se njihov rad odvaguje po diktatu jedne sumanute populističke politike. Politike koja se zbog šake glasačkih listića dodvorava razjarenim neznalicama, kojima iz ušiju raste ljekovito bilje kad ih netko podrži u uvjerenju da su liječnici listom hohštapleri, neradnici i dangube.

Nije to o čemu mostovci palamude, razmećući se frazama o poticanju izvrsnosti, nikakva reforma zdravstva nego mosteoartroza. Bolest okoštavanja političkih struktura koja se javlja već u najranijoj dobi. Nema podataka da se od te bolesti ikada itko izliječio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka