Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
23. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Mate Granić na metastazama revolucije

Mate Granić
Mate Granić
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2010. u 13:53 2010-12-14T13:53:09+01:00

Ako se Graniću 1998. učinilo mudrim da Tuđmana pred američkim moćnikom pokuša opravdati bolešću, zašto hrvatsku javnost drži gorom od Gorea pa joj tu istu priču o metastazama i Jasenovcu prodaje tek 2010. godine?

Zabavila se nacija odbjeglim Ivom Sanaderom, pa nije ni primijetila epohalni pohod Mate Granića metastazama revolucije. Oglasio se nekadašnji ministar vanjskih poslova u Globusovoj kolekciji nikad ispričanih priča o posljednjim danima Franje Tuđmana i, kao što prigoda zahtijeva, naciji otkrio senzaciju da je ideja koju je pokojni predsjednik smatrao najzdravijom od svih svojih zdravih ideja zapravo plod bolesti.

 Prisjetio se Mate Granić kako je nakon jednoga sastanka u lipnju 1998. Tuđman zateturao i, zbog dviju metastaza koje su mu otišle na mozak, počeo iznositi neke ideje koje prije nije spominjao. »Sjetit ćete se da je govorio o svehrvatskom pomirenju i spomeniku hrvatske pomirbe u Jasenovcu«, pojasnio je posljednji šef Tuđmanove diplomacije o kojim se to bolesnim idejama radi. I otkrio kako je nakon toga morao odslušati desetominutnu bukvicu američkog potpredsjednika Ala Gorea o tome kako on, ni uz najbolju volju ni uz prihvaćanje jasne činjenice da je svaki zločin strašan, ne može objašnjavati New York Timesu odakle sad takva Tuđmanova ideja.

Ne kaže nam Mate Granić je li Alu Goreu tada uspio došapnuti svoju dijagnozu da je ta ideja ponikla u mozgu pritisnutom metastazama, ali se hvali kako je ljutite riječi američkog potpredsjednika hrabro prenio Tuđmanu, te je ovaj s ono malo zdrave pameti shvatio da mora prestati govoriti o svehrvatskoj kosturnici u Jasenovcu.

 Ako se Graniću 1998. učinilo mudrim da Tuđmana pred američkim moćnikom pokuša opravdati bolešću, zašto hrvatsku javnost drži gorom od Gorea pa joj tu istu priču o metastazama i Jasenovcu prodaje tek 2010. godine? Misli li Mate Granić da se baš nitko u ovoj zemlji ne sjeća kako je Franjo Tuđman još puno prije 1998. izgovorio svoju ljekovitu misao:

»Dovršimo to djelo pomirbe na taj način da ćemo baš tu gdje već imamo taj spomenik žrtvama NDH na tom području prenijeti, gdje otkrijemo u tim zapuštenim jamama žrtve, pa ćemo ih prenijeti na područje Jasenovca, neka se tamo nađu i žrtve fašizma, kako kažu, ali i komunizma, neka tamo budu žrtve i Židova i Srba i Hrvata i svih drugih. Neka svatko ima svoj spomen na te žrtve, ako hoće i svoj muzej i svoju kapelicu, ali kao znak te pomirbe hrvatskog naroda.«?

Misli li on da su baš svi zaboravili koje godine je Franjo Tuđman pokrenuo sudski progon Feralovih urednika Viktora Ivančića i Marinka Čulića zato što su u njegovoj ideji o miksanju kostiju u Jasenovcu prepoznali bolest frankizma?

 Ako je Mate Granić sjedio na ušima, pa nikada do 1998. nije čuo nijedan od brojnih Tuđmanovih ispada na tu temu, zašto tada – kada je napokon registrirao što ovaj kani napraviti u Jasenovcu – nije upozorio naciju da predsjednikove ideje ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer su one nastale u nažalost teško oboljelome mozgu? Zašto se kao liječnik nije potrudio da tako bolesnoga čovjeka poštedi od sumanutih mesijanskih napora? I zašto, kao domoljub, voljenu Hrvatsku nije zaštitio od metastaziranja Tuđmanovih ideja, iako je znao koliku su nezdrave?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja