Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
29. veljače 2020.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Marvelove avanture u Agrokoru

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2017. u 9:43 2017-04-10T09:43:00+02:00

Od Vladina povjerenika za Agrokor očekuju se svojstva »Marvelovih junaka«. Još samo da nam ministar državne marvelovine kaže hoće li financijaška čudesa nad malaksalim Todorićevim koncernom izvoditi Daredevil, Spider-Man, Hulk ili agrokorni novajlija Captain Croatia

Ako je vjerovati ministru državne imovine Goranu Mariću – Vlada će danas predložiti radosnoga kandidata koji će u predstojećim mjesecima obnašati dužnost izvanrednog povjerenika za Agrokor. Za sada se zna samo to da će neznani kandidat morati pokazati nadnaravne sposobnosti nekog od – kako je to jedan analitičar gospodarskih pothvata ispalio – »Marvelovih junaka«. A hoće li financijaška čudesa nad malaksalim Todorićevim koncernom izvoditi Daredevil, Spider-Man, Hulk ili agrokorni novajlija Captain Croatia – to će nam valjda kazati ministar državne marvelovine.

Po njemu, nema razloga za paniku. Jer sve ide svojim tokom. Jer proces teče prema proceduri propisanoj zakonom. Jer će banke skupa s dobavljačima i izvanrednim povjerenikom pronaći način da sustav vrate u okvire normalnog funkcioniranja… Stoga ministar ne razumije zašto sad ti dobavljači, mimo svake pameti, strahuju da će biti izigrani. Baš naprotiv, oni će – pogotovo oni mali i srednji – biti na listi prioritetnih sretnika. Sve će im biti u potpunosti plaćeno, i potraživanja stara i potraživanja nova… I tako će se, eto, prebroditi ova »povijesno najteža gospodarska situacija u Hrvatskoj«.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je ampak očekivala da će vodstvo Agrokora svoje probleme s vjerovnicima i dobavljačima riješiti nekakvim dogovorom, pa je sada navodno čudi to što je Ivica Todorić ipak zatražio da se lex Agrokor aktivira i što je državi »svojim potpisom 'predao' na rješavanje veliku količinu ozbiljnih problema u poslovanju koje sam nije uspio riješiti«. Kao da je taj hitri, nagli, pravno upitni, ustavno sumnjivi i obnoć dopisivani zakon smišljen i za što drugo osim za spašavanje Todorića, koji je na koncu učinio jedino što mu je preostalo. I koji se svečanom izjavom o »četrdeset godina sebe uloženih u izgradnju cijele Hrvatske i regije« i osobnom ponosu zbog »svega što je izgradio« pa to »svojim potpisom predao hrvatskoj državi«, naposljetku sklonio ustranu.

A kakav konsenzus o tom zakonu vlada među onima što su ga – htjeli ili ne htjeli – krotko izglasali, najbolje svjedoči poruka premijera Plenkovića izgovorena uoči ulaska HDZ-ova glasačkoga stroja u sabornicu: ako je vaše mišljenje o lexu Agrokor suprotno mišljenju Vlade, budite ljubazni pa ga zadržite za sebe.

I dok se čeka da Vlada imenuje »Marvelova junaka«, novine vrte navodno Todorićeve priče o suočenju s njemu neshvatljivom situacijom, i to u verzijama kakve šire neimenovani Gazdini intimusi. A oni prepričavaju pitanja zaprepaštenoga Todorića: »Zašto nam to rade? Što je medijima? Zašto nas tako napadaju? Evo, i država se urotila protiv nas, što žele?«. I šire navodno njegovu ispovijest, izgovorenu samo za uši jako bliskoga prijatelja: »Imam ti potrebu reći da sam u užasnom stanju. Mogao bih ostati bez svega, kuće, posla… Postoji mogućnost da ću iz svega izaći kao podstanar. Nitko me ne razumije, ni država, ni bankari, ni dobavljači…«

Ako su ovi navodi istiniti ili bliski istini – Ivica Todorić ima ozbiljniji problem od onih koji su bačeni na stol u Agrokorovu tornju. Jer ukoliko »nerazumijevanjem« smatra zahtjeve vjerovnika i dobavljača da plati ono što je odavno morao platiti, Gazdi već sada treba nešto slojevitija pomoć od one tržišno-financijske nad kojom će skrbiti Vladin povjerenik za Marvelkor.

Problemi s njegovim nerazumijevanjem »nerazumijevanja« počeli su – sjećaju se do jučer tihi ljudi bliski Todoriću – još prije godinu dana, kada je Gazda, pritisnut dugovima i prekoračenim rokovima za naplatu, krenuo u obilazak svojega dućanskog imperija, gdje bi mu se zalomili i sukobi s prodavačima na koje bi naletio. Neke je navodno gađao jabukama, govorio im kako nemaju pojma ni o čemu i turpijao im kako trebaju raditi bolje, ljepše, drugačije, otprilike kao Lidl… Onda bi to s Lidlom povukao, pa izvalio nešto drugo, na temelju čega su zabrinuti suradnici počeli zaključivati kako Gazda gubi kontrolu i nad sobom i nad tvrtkom…

U javnost su potom prodrle i glasine u sukobu Ivice Todorića sa sinovima, kojima isprva nije htio vjerovati da je firma došla na korak od bankrota. A pušten je i glas da je Todorićevoj mladeži navodno trebalo dosta živaca i vremena kako bi Veličanstvenoga Tvorca Svega nagovorili da bi – kad su ga već sustigle tolike nevolje – ipak bilo najbolje da svoj plemeniti potpis stavi na zahtjev za aktivaciju lex Agrokor.

Odnosno – onoga što mu je preostalo nakon što je Andrej Plenković hladno odbio njegovu posljednju molbu, posljednji velevlasnikov zahtjev da mu Vlada pomogne. Da jedini i vječni nam Agrokor bude spašen bez angažiranja nekog Marvelova junačine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.