Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4n
Sutra: 6° 6° 4n
16. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Ivan Šuker izveo državni sudar

Ivan Šuker izveo državni sudar
Ivan Šuker izveo državni sudar
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2010. u 14:56 2010-12-16T14:56:37+01:00

Enigma o sprezi privatnih poslova i državnog sudara ostaje neriješena. Šuker nerazriješen.

Tužno je to i žalosno. To da novinari u Republici Hrvatskoj nemaju pojma da je ministar financija Ivan Šuker siromašak koji je sve donedavno živio kao podstanar u roditeljskoj kući u Velikoj Gorici. To da ne znaju kako se ministar, koji je sve građane ove zemlje obavezao na ispunjavanje imovinske kartice, zlopatio s praznim rubrikama u prijavnici vlastitoga imetka i kako se tek u posljednjem pokušaju razrješenja osobne posjedovne enigme uspio sjetiti da ipak ne plaća nikakvu podstanarsku rentu.

Ne znaju novinari u Republici Hrvatskoj ni to da se vozni park njihova ministra financija svodi na skromni Hyundai Getz u vlasništvu supruge i da Ivan Šuker, prema tome, ne posjeduje nikakav BMW X5. Stoga se po novinama, nesklonim provjeravanju podataka, bez problema pronijela sirova laž da je Šuker u posjet rodnim Lištanima u livanjskom kraju otputovao vlastitim be-em-vejcem i da ga je razlupao u prometnoj nesreći iz koje se izvukao neozlijeđen.

Ministru, međutim, nije bilo dovoljno što je imao sreću u nesreći, pa je nastavio izazivati nevolju. I bogme ju je izazvao čim je, u obranu vlastite skromnosti i štedljivosti, izjavio da se nije vozio ni vlastitim ni službenim nego posuđenim automobilom. Slobodna Dalmacija je ubrzo otkrila da se Šuker u svoj zavičaj zaputio terencem u vlasništvu glinske tvrtke za razminiranje Enigma d.o.o. i tu se rasprela krajnje morbidna priča.

Ispostavilo se da ministar financija običava koristiti Enigmina vozila i da se prije dvije godine na nekakav malonogometni turnir vozio njezinim BMW-om, istim onim u kojemu se malo potom ustrijelio osnivač tvrtke, general Damir Goršeta. Na samoubojstvo se general navodno odlučio pritiješnjen USKOK-ovom istragom zbog sumnje da je u svojstvu ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje uzimao proviziju od privatnih tvrtki koje su se natjecale za poslove u minskim poljima. Nakon smjene sa čelne pozicije u HRC-u, Goršeta je osnovao Enigmu za koju se po novinama nagađa da je partnerske poslove s državnim tvrtkama dobivala zahvaljujući Šukerovom lobiranju.

Tvrtku čijim se terencima vozika ministar financija sada vodi Stevo Goršeta, brat pokojnoga generala, koji je novinaru Slobodne isprva tvrdio kako nije imao pojma da se Šuker u susjednu državu zaputio Enigminim BMW-om X5, kako se njih dvojica nisu čuli ni vidjeli čak ni nakon razbijanja terenca na cesti između Livna i Bosanskoga Grahova, te kako nisu ni u kakvim poslovnim ili prijateljskim odnosima. A onda se Stevi Goršeti omakla rečenica da on i Šuker imaju zajedničke poslovne part... I tada se vlasnik Enigme brže-bolje ugrizao za jezik.

Tužno je to i žalosno. To da se ministar koji je ovu zemlju zadužio milijardama tuđih eura mora uokolo voziti tuđim automobilima, te da ga od korištenja tih be-em-vejaca ne može odvratiti ni teško podnošljiva činjenica da je upravljao kolima u kojima se ustrijelio njegov poslovni part... Enigma o sprezi privatnih poslova i državnog sudara ostaje neriješena. Šuker nerazriješen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka