Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3n
Sutra: 1° 1° 3n
23. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Hrvatsko državlje i pravosljavlje

Hrvatsko državlje i pravosljavlje
Hrvatsko državlje i pravosljavlje
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2010. u 18:43 2010-12-05T18:43:00+01:00

Likuje Ivo Matanović u svom filoustaškom vjerskom zanosu, jer zna da je registracijom njegove udruge – de iure i de boban – odrađeno sve što je za sada bilo potrebno kako bi u Hrvatskoj uskrsla Endehazija, ako već nije moguće u cijelosti, a ono barem u institucionalnom oživotvorenju njezina konfesionalnog naslijeđa

Vlada Republike Hrvatske nema pojma. Ako ima ikoga tko se u to nije uvjerio svih ovih godina, u jučerašnjoj mu se Slobodnoj Dalmaciji pružila još jedna zgodna prilika da napokon shvati kakvi znalci i posvećenici svoga posla sjede u Banskim dvorima. Jer u novinama lijepo piše kako Vlada RH nema pojma da je u ovoj zemlji još prije dvadesetak dana registrirana Udruga hrvatskih pravoslavnih vjernika.

Kako ne bi bilo sumnje u fundiranost Vladina neznanja, valja napomenuti da spomenuta udruga sljedbenika endehazijskih bogoštovnih modela nije registrirana u konspirativnoj atmosferi neke kleti ili kartašnice zatvorenog tipa, nego usred Ureda državne uprave u Šibeniku i da je registraciju potpisala državna službenica Zosja Grguričin.

 A to da Vlada pojma nema kakve joj vampirske organizacije uskrsavaju po uredima državne uprave, otkrio nam je, bez imalo nelagode, tajnik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović, dipl. iur. Da, isti onaj Franjo Dubrović – sjetit će se čitatelji – koji je još početkom godine Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici otkrio sve proceduralne tajne po kojima će država za nekoliko godina priznati legitimitet Hrvatske pravoslavne crkve, bez obzira na to što njezini zagovornici ne taje da su nadahnuti sistemskim rješenjima Ante Pavelića, presvetoga zaštitnika svih pravoslavaca, a naročito onih što su skončali u Jadovnom i u Glini.

Sjetit će se čitatelji možda i izjave Franje Dubrovića iz ožujka ove godine u kojoj je iznio stav Komisije za odnose s vjerskim zajednicama da za nju, pa tako valjda ni za njezina tajnika, Hrvatska pravoslavna zajednica zapravo i ne postoji. Stoga bi od takve komisije i od takvoga tajnika doista bilo pretjerano očekivati da sada znaju kako je država priznala postojanje Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika koju su registrirali isti oni hrvatski pravoslavni zajedničari na čelu s Ivom Matanovićem, na čije se formalno nepostojanje Dubrović pozivao.

Prvi je proceduralni korak u skladu s onim Dubrovićevim naputcima uspješno napravljen i Ivo Matanović sada po novinama trijumfalno usklikuje: »Zakon je na našoj strani!«. Jer osokoljen državnim pečatom na registraciji Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika ne očekuje da ta ista država dezavuira samu sebe i da po isteku zakonskoga roka od pet godina odbije blagosloviti i rutinsku pretvorbu udruge u vjersku zajednicu.

Likuje Ivo Matanović u svom filoustaškom vjerskom zanosu, jer zna da je registracijom njegove udruge – de iure i de boban – odrađeno sve što je za sada bilo potrebno kako bi u Hrvatskoj uskrsla Endehazija, ako već nije moguće u cijelosti, a ono barem u institucionalnom oživotvorenju njezina konfesionalnog naslijeđa. Likuje Matanović jer ga u tome hrabri tobožnje neznanje Vlade Republike Hrvatske da je u ovoj zemlji i službeno zaživjela sljedba čiji je patrijarh javno navijestio izgon drugačije mislećih i drugačije vjerujućih.

Jer ga vjera uči da mu je Vlada koja nema pojma – od Boga dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka