Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
19. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Hoće li Kerum potopiti i razarač "Split"?

Hoće li Kerum potopiti i razarač "Split"?
Hoće li Kerum potopiti i razarač "Split"?
Objavljeno: 15. prosinac 2010. u 15:44 2010-12-15T15:44:50+01:00

Ako su »brodovi isti ka i ljudi«, kao što je pjevao Toma Bebić – a  jesu! – tada bi protiv kažnjavanja razarača »Split« potapanjem, u  nedostatku udruga za zaštitu brodskih prava, morale ustati  ljudskopravaške organizacije

Ne znam kome je, kada i na kojem kopnu palo na pamet da  nečiju blesavu zamisao nazove morskom idejom. Isto tako, ne  znam kako su i zašto te »morske ideje« ušle u terminologiju  gluparenja. Ali znam da nije pošteno budalaštine kakve nastaju  isključivo u ljudskim glavama dovoditi u bilo kakvu vezu s morem  koje je, kao što nas uči jedna stara mudrost, samo budali do koljena.  I nadam se da nikome neće pasti na um da zamisao crnogorskog  instruktora ronjenja Dragana Gačevića o potapanju razarača »Split« i  njegovom pretvaranju u – pazite sad ovo! – »međudržavnu ronilačku  atrakciju« nazove podmorskom idejom, jer ne vjerujem da je ona  nastala pod skafanderom ili u pijanstvu velikih dubina.

Gačevićeva ideja da se razarač, koji je 15. studenoga 1991. razarao  grad po kojemu je nazvan, simbolično potopi uz crnogorsko-hrvatsku morsku granicu, ispod rta Kobila, i da to bude prilog  konačnom pomirenju dvaju naroda i dviju država, nije ni morska ni  podmorska. Nije čak ni sitnopolitička, kakvom je doživljavaju neki  od anketiranih hrvatskih praznoslova, nego je ponajprije  maloprivrednička. Njezin pravi smisao progovara iz poslovnih  fantazija tog instruktora ronjenja koji je namirisao da bi potopljeni  brod mogao biti »ronilačka top-destinacija Jadrana« i »kao takav ući  i u svjetski ronilački vodič«.Razarač »Split« je izgubio svoju bitku protiv grada Splita –  točnije: protiv jednog jedinog njegova građanina, pokojnoga  Tonča Smoje koji ga je, bez dopuštenja iz zapovjedništva i u  čistoj samoobrani, pogodio s dvije topovske granate i natjerao u  bijeg iz splitskog akvatorija – i stoga mu ne treba nikakvo naknadno  suđenje, ni iz simboličko-pomirbenih ni iz turističko-komercijalnih  razloga. Može se suditi njegovu zapovjedniku i njegovim  nalogodavcima, ali na krnjevalsku presudu samome brodu, kakvu  predlaže Dragan Gačević, nitko nema pravo.

Ako su »brodovi isti ka i ljudi«, kao što je pjevao Toma Bebić – a  jesu! – tada bi protiv kažnjavanja razarača »Split« potapanjem, u  nedostatku udruga za zaštitu brodskih prava, morale ustati  ljudskopravaške organizacije. Jer ako je neprihvatljivo i nehumano  da ijedan čovjek, ma o kakvom se zločincu radilo, bude likvidiran s  namjerom da njegov leš bude trajno izložen i pretvoren u turističku  atrakciju, zbog čega bi takva kazna bila primjenjiva na jedan brod,  pa makar on bio i ratni, pa makar bio i jedini u povijesti koji je  zapucao po gradu čijim se imenom zvao?!
Vrhunac cinizma predstavlja Gačevićev prijedlog da egzekuciju  nad razaračem kojega bi on prethodno napunio eksplozivom,  pritiskom na dugme obavi »ili splitski gradonačelnik Željko  Kerum ili neki stradalnik od posljedica granatiranja«. Ne vjerujem da  bi se pronašao ratni stradalnik voljan da se osveti na nemoćnom i  jedva pokretnom brodu, ali zato ni najmanje ne sumnjam da bi  Kerum tu ruinu od razarača »Split« rado poslao na morsko dno. Jer  kad je već ovako uspješno potopio grad Split, zašto na isti način ne  bi presudio i istoimenom brodu?!  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka