Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Copy-paste etika ministra znanosti

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2017. u 17:39 2017-01-11T17:39:04+01:00

Pavo Barišić je mišljenje Odbora za etiku o prepisivaču Pavi Barišiću proglasio »ponovnim neutemeljenim napadom« na Pavu Barišića kao osobu i ujedno atakom na »znanstveni dignitet« Barišića Pave, odbijajući i samu pomisao na etički čin koji se u pristojnijim i pismenijim demokracijama naziva ostavkom…

Što da napravi čovjek kad mu netko falsificira i popljuje ono na čemu je, skupa s brojnim suradnicima, radio godinama? Što kad taj netko – recimo nekakvo povjerenstvo pri nekakvom ministarstvu – o višegodišnjem radu svih tih ljudi sroči izvještaj krcat neistinama, iskrivljenim informacijama i paušalnim stavovima donesenim bez trunke namjere da makar koliko-toliko odgovaraju nekakvim činjenicama? Što kad se to nekakvo povjerenstvo pri nekakvom ministarstvu prema svim tim ljudima ponese – kako sam čovjek kaže – neprofesionalno, nekolegijalno i nečasno? I ako izvještaj tog povjerenstva – kako veli isti čovjek – vrijeđa rad svih tih 500 ljudi, te ugrožava njihov osobni i profesionalni integritet?

Čovjek će – ako se zove Boris Jokić – u tom slučaju napisati pristojno pismo ministru, pod čijom je nadležnošću to nekakvo povjerenstvo izvrijeđalo sve te ljude, i ljubazno ga zamoliti da iz tog izvještaja izbaci sve uočene neistine, iskrivljene informacije i stavove posvađene sa činjenicama.

Ministarstvo će pak – ako ga vodi netko tko se zove Pavo Barišić – na tu ljubaznu molbu reagirati najljubaznije što umije. Pa će ljubazno zahvaliti i tom Jokiću i svim tim ljudima iz bivše Ekspertne radne skupine za provođenje cjelovite kurikularne reforme na njihovu dopisu i na komentaru izvještaja Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, te na njihovu »radu i zanimanju za ta prevažna pitanja«.

I još će to Ministarstvo znanosti i obrazovanja jednako ljubazno i više nego licemjerno umovati o »dužnom uvažavanju svjetonazorskih razlika i pluralizma mišljenja«, o »demokratskom okviru i zajedništvu društva u pogledu na odgoj i obrazovanje«, o svemu i svačemu osim o konkretnim primjedbama na taj neistinite i uvredljive dijelove izvještaja što ga je sačinilo povjerenstvo pod vodstvom državnog tajnika Matka Glunčića – inače proslavljenog eksperta za procjenjivanje zloćudnog utjecaja djece s posebnim potrebama i pripadnika nacionalnih manjina na rezultate PISA istraživanja – i nekadašnje državne tajnice Dijane Vican, inače gorljive simpatizerke zdravstveno-odgojnih pregnuća udruge Grozd.

Borisu Jokiću i njegovim suradnicima na kurikularnoj reformi tako preostaje da ljubazno prime k znanju kako nitko iz povjerenstva »nije vrijeđao ni omalovažavao njihov rad« i da se pomire s iznesenim neistinama i grubim lažima. Ili da – kao što su navijestili – »na sve moguće načine zaštite rad preko 500 stručnjaka, te njihov osobni i profesionalni integritet«.

Teško da će se ljubazni ministar Pavo Barišić zabrinuti zbog bilo kojeg od »svih mogućih načina« za kojim eventualno posegnu izvrijeđani kurikularci. Jer taj autentični genij iz Gornje Dubice, taj tipfelerični i wikipedični Fukayama hrvatske filozofije – čija se umjetnost autorskog prenošenja tuđih tekstova bez navođenja izvora raščula diljem znanstvenog svijeta – ima jednako ljubazan i jednako isprazan odgovor na sve u čemu netko prepozna problem.

Ta Barišićeva self-help mantra glasi – »uvažavanje različitosti i pluralizam mišljenja te uključivanje svih segmenata društva u demokratsku raspravu o relevantnim pitanjima«. I on se tom mantrom samopomogao i u slučaju Borisa Jokića i u slučaju Pave Barišića.

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju je – kao što bruji čitava Hrvatska – ocijenio da je Pavo Barišić de facto plagirao ili, ako mu tako ljepše zvuči, kopi-pejstirao dijelove teksta Stephena Schlesingera. A aktualni je ministar znanosti i obrazovanja – premda je i sam Schlesinger u radu potpisanom Barišićevim imenom prepoznao svoje rečenice, nakon čega mu se prepisivač ispričao, pravdajući se da je oznaka citiranog izvora izostavljena zbog »tiskarske omaške« – svejedno nastavio guslati o »uvažavanju različitosti i pluralizmu mišljenja«.

Barišić je mišljenje Odbora za etiku proglasio »ponovnim neutemeljenim napadom« na Pavu Barišića kao osobu i ujedno atakom na »znanstveni dignitet« Barišića Pave, odbijajući i samu pomisao na etički čin koji se u pristojnijim i pismenijim demokracijama naziva ostavkom.

Znao je Barišić da će u tom će principijelnom ostajanju na funkciji – unatoč utvrđenom i potvrđenom plagijatu – uživati i potporu premijera Andreja Plenkovića, koji je blagovremeno najavio da ga nikakva odluka nikakvog saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju neće obavezivati ni na što. Pa tako ni na smjenjivanje dičnoga ministra koji u njegovoj Vladi funkcionira kao simbol znanstvene izvrsnosti i autorske samosvojnosti. I koji misli da floskulama poput one o »uvažavanju različitosti« može prikriti frapantnu nerazličitost »svojih« rečenica od onih što ih je »tiskarskom omaškom« prepisao.

Stoga u toj Vladi nema ama baš nikakvog etičkog problema. Jer niti Plenković ima koga smijeniti, niti Barišić ima kome podnijeti ostavku. A ako se »neutemeljeni napadi« na ministra znanosti, obrazovanja i tiskarskoga omašaja nastave, uvijek se može osnovati nekakav Stožer za obranu znanstvenog digniteta Pave Barišića. Pa da se rasprava o takvoj znanosti i takvoj etici prebaci tamo gdje joj je i mjesto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka